Íme, a legszuperebb zsírban gazdag fogyasztó ételek!

A cím hallatán most biztosan felszisszentél és azt gondolod, hogy teljesen megbolondultam.

Pedig néhány hónappal ezelőtt már írtam neked a jó és egészséges zsírokról, de időről időre úgy érzem, hogy a hasznos és nagyon fontos leckéket illik újra feleleveníteni, csakhogy nehogy elfelejtsd őket.

A zsírok kapcsán hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy az ördögtől valók, pedig a helyzet az, hogy a jó zsírok igenis elengedhetetlen alkotóelemei egy valamire való diétás étrendnek. Ugyanis csakúgy, mint a szénhidrátok esetén, a zsír és fehérje optimális szintjének megtartása is elengedhetetlen az egészséges szervezet működéséhez.

A zsírok pedig szintén létfontosságúak a szervezet számára, ugyanis elősegítik az energiatermelést, a sejtek kialakulását, az oxigén áramlását illetve a hormonszerű vegyületek előállítását, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezenkívül pedig láz és fájdalomcsillapító hatásuk is ismert.

De miért is kellenek annyira a zsírok?

Vannak olyan zsírok, amelyek kifejezetten egészségesek. Ilyenek például a telítetlen zsírok, amelyek növényekből nyerhetők ki, de vannak az úgynevezett telített zsírok is, amelyek állati eredetűek és nagy mennyiségben fogyasztva egészségtelenek is.

Ezek a kvázi “rossz zsírok” megtapadnak az ereken és hosszútávon komoly egészségügyi problémákat produkálhatnak, akár krónikus betegségeket produkálva, úgy, mint koszorúér gondok vagy akár a stroke.

Azonban a zsírokra (így a “rossz zsírokra” is) igenis szükséged van a fogyókúra ideje alatt is, csak éppen az nem mindegy, hogy milyen eredetű zsírok mellett teszed le a voksod. A zsírokra azért lesz szükséged, mert a szervezeted csak így tudja majd fenntartani a normál működését.

Ez alatt egészen pontosan azt értem, hogy a napi kalóriabeviteled nagyjából 15-20 százalékának zsírokból kell állni. Ebből pedig 5-10 százalék azért legyen állati eredetű, mert ez alatt az érték alatt akár egészségkárosodás is felléphet. A legjobb, ha minőségi, jó zsírokból nyered ki a kellő mennyiséget. De mik is ezek a jó zsírok? Máris mutatom!

Tojás

Bizony, a tojás. Bár remek fehérjeforrásként szokás emlegetni, a tojás egészséges zsírokban is gazdag. Egyetlen tojás 212 mg koleszterint tartalmaz, ami gyakorlatilag a napi ajánlott mennyiség 71 százaléka.

Régen éppen magas koleszterin tartalma végett egészségtelen ételként definiálták, a friss kutatások azonban bebizonyították, hogy nincs összefüggés a vérben lévő magas koleszterin és a tojással bevitt koleszterin között.

A tojás sárgája az, amiben megtalálhatók az egészséges zsírok, emellett pedig rengeteg fontos vitamint és antioxidánst is tartalmaz, a benne lévő kolin pedig az agyműködést is serkenti.

Avokádó

Na jó, az avokádóról már biztosan tudod, hogy az egyik kedvencem. Nemrégiben egy szuper avokádós receptet is küldtem neked – melyet ide kattintva megtalálsz – , így bizonyára sejted, hogy nem hiába került fel a listára ismét. Az avokádó mintegy 75 százaléka szívbarát zsír és a napi ajánlott rost beviteled nagyjából nyolc százalékát képes fedezni.

Az avokádó fogyasztásával megfelelő mennyiségű zsírt vihetsz be, ráadásul rostjainak hála az anyagcseréd is szinten tudod tartani vele.

Mandula

Egy marék mandula (kb 4-5 szem) nagyjából 160 kalóriát tartalmaz, ami 6 gramm fehérjét és 14 gramm telítetlen zsírsavat jelent. A mandula emellett biztosítani tudja a szervezet számára az elengedhetetlen és nagy mennyiségű E-vitamint, ezenkívül pedig magnéziumban és foszforban is rendkívül gazdag.

Jelentős mennyiségű rost tartalma pedig kiváló fogyókúrás nasivá teszi: könnyedén beillesztheted gyakorlatilag bármelyik diétába, már amennyiben okosan és persze mértékkel falatozod.

Étcsoki

Bizony, jól látod. A legalább 60-70 százalékos étcsokoládé a tejes társával ellentétben rendkívül egészséges. Teli van vitaminokkal, az A, B és E vitaminban gazdag, ezenkívül számos ásványi anyagot is tartalmaz, úgy, mint kálium, vas vagy kalcium.

Ezenfelül pedig erős antioxidánsok is találhatók benne, többek között teobrominnal rendelkezik, ami segít csökkenteni a magas vérnyomást és a gyulladásokat. Végezetül nézzük a legfontosabbat!

Halak

Lazac, szardínia, makréla, hering, pisztráng és a többi… ezek mind-mind olyan halak, amelyek teli tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Az omega-3-ról pedig tudnod kell, hogy hozzájárul az általános egészséghez, a szív és érrendszer megfelelő működéséhez, ezenkívül pedig javítja a sejtek és persze a szövetek állapotát is.

Amennyiben a “halakat” is beiktatod az étrendedbe abban az esetben jó eséllyel csökkentheted a szívbetegség kialakulásának kockázatát, elkerülheted a depresszió tüneteit és a demencia kialakulásának kockázatát is csökkentheted. Heti egy két alkalommal válassz valamilyen halételt, mert hidd el, hosszútávon megtérül.

Hasznosnak találtad a tartalmat? Szeretnél még ehhez hasonló információkat kapni? Akkor tarts velem szerdán is mert egy szuper megoldást ajánlok!

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (245 szavazat, átlag: 4,74 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
6 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments