Hasról fogynál, de nem megy? Mutatom, hogy miért!

A leveleitekben amikben tanácsot kértek tőlem, tízből minimum kétszer felmerül a kérdés, hogy nem tudtok hasból fogyni és van-e bármi ötletem arra vonatkozólag, hogy miként tudnátok megszabadulni a kínzó hurkáktól.

 

Éppen ezért úgy döntöttem, hogy összeszedem egy cikkben, hogy mik lehetnek azok a bakik, amiket elkövetsz, amik hátráltatnak abban, hogy a hasadból is fogyj. Mert, hogy ez nem lehetetlen ám, csak éppen valami hiba csúszik abba a bizonyos gépezetbe. Gyere, tarts velem és segítek megfejteni a fránya hasi úszógumik titkát.

 

Persze sokan mondhatnák azt, hogy ez nem több, mint ego kérdése, de a helyzet az, hogy ez nem pusztán hiúsági kérdés, ugyanis a hason felhalmozódó zsírok bizony körül veszik a szerveket is, így egészségügyi kockázatot is rejt magában, ha ide jelentősé mennyiségű zsírréteget raktározol el feleslegesen.

 

Tudom, hogy ez így most nagyon durván hangzik, de muszáj egy kicsit nyomatékot adnom ennek a kérdésnek, mert sokan vagytok, akik hajlamosak lehettek elbagatellizálni a dolgot, pedig az a helyzet, hogy a hasi zsír egy olyan dolog, amit minél előbb meg kell szüntetni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki szívbetegség, cukorbetegség vagy éppen valamilyen daganatos megbetegedés.

 

Persze amikor ezekkel az egészségügyi kockázatokkal állunk elő, akkor a legtöbben tényleg felkapjátok a fejeteket, de vannak akik még a huszadik orvosjárat után sem eszmélnek. Ha azonban te azok táborát erősíted, akiknek valóban fontos az egészség, akkor arra kérlek mindenképpen olvass tovább.

 

Bármit teszel nem megy…

Ha úgy érzed, hogy te tényleg minden tőled telhetőt megteszel: diétázol és szuper edzéstervvel mozogsz, ám a hasadból mégsem akarnak tűnni a zsírpárnák, akkor fontos lehet, hogy gorcső alá vedd, mint a tápanyagokat, amiket beviszel, mind az edzéstervet, amit követsz.

 

Lehet, hogy annyira apró a bibi, hogy elsőre nem is gondolnál rá, éppen ezért érdemes mindent kizárni. Előfordulhat az is, hogy valamilyen genetikai probléma, vagy hormonbetegség áll a háttérben, ám ezeket csakis szakorvosi vizsgálatok által tudod kideríteni. Persze olyan is akadhat amikor nem látod a fától az erdőt. Alább felsorolom, hogy milyen okok húzódhatnak meg annak hátterében, hogy nem tűnik a hasi zsír.

 

Nem lehet, hogy öregszel?

Jó-jó, tudom ez most nagyon drámaian hangzik, de az a helyzet, hogy a kor előrehaladtával bizony lelassulnak az anyagcsere folyamatos és ahogy példának okán a kollagén termelés is egyre alább hagy, úgy elképzelhető, hogy a hasi zsírpárnák is a alább hagyó anyagcsere miatt nem akarnak eltűnni.

 

Ráadásul a hölgyek a klimaxxal is meg kell, hogy küzdjenek, ez az időszak pedig teljesen felborítja a hormonokat. Persze ilyenkor sokan kétségbeesnek és feladják, de tudd, hogy itt a kitartás az alfája és omegája mindennek. Valószínűleg az étrended jó, a mozgás, amit végzel jó, csak éppen több idő kell ahhoz, hogy ezt a látvány is igazolja.

 

Biztos, hogy jó az, amit eszel?

Az egészséges ételek mezején könnyű tévútra keveredni, ugyanis elképzelhető, hogy valamit baromi egészségesnek titulálnak, ám sokkal több káros anyagot tartalmaz, mint azt te elsőre hinnéd. Persze ma már a boltok kínálatában tényleg számtalan olyan étel kapható, ami beilleszthető az egészéges étrendbe, de közben még mindig rengeteg olyan feldolgozott élelmiszer lapul a polcokon, amikről nem is sejted, hogy mennyi extra kalóriát tartalmaznak.

 

A fehér kenyér, a sós ropogtatnivalók és persze a finomított liszt, mind-mind hozzájárul a hasi zsírpárnák kialakulásához, úgy hogy te valószínűleg nem is sejted, hogy rosszat eszel. Igyekezz a feldolgozotté élelmiszerek helyett inkább gyümölcsöket, zöldségeket és persze teljes kiőrlésű ételeket fogyasztani. Ezek ugyanis telis tele vannak antioxidánssal, melyek egyfelől gyulladásgátló hatással bírnak, másfelől pedig beindítják az anyagcsere folyamatokat is.

 

Nem stresszelsz te túl sokat?

Persze meg lehet vizsgálni, hogy miből mennyit eszel és milyen edzéstervvel dolgozol, de a legtöbb esetben nem ez a baj. Tízből kilenc megkérdezett arra a kérdésre, hogy sokat stresszel-e igennel fog válaszolni. Ez egyfelől a rohanó, digitális médiával átitatott 21. század negatív következménye, másfelől egész egyszerűen ez evolúciós teher, hogy folyamatosan stresszelünk.

 

Ha nincs stresszfaktor, akkor azon stresszelünk, hogy miért nem stresszelünk. A stressz pedig könnyedén hízáshoz, különösen hasi hízáshoz vezethet. Mintha has körüli hurkákban raktároznánk a szoros határidőket, a befizetetlen csekkeket és mindent, ami idegeskedésre ad okot. Persze a stressz, mint olyan nem tűnik el egyetlen csettintésre, de különböző technikákkal védekezhetsz ellen. Például jógával vagy meditációval. Ha szeretnéd legközelebb írok erről is részletesebben.

 

A fentiek közül bármelyik is igaz rád? Akkor most már legalább tudod, hogy mi okozhatja nálad a problémát, így hatékony tudsz is tenni ellene.

 

Te mivel állsz szembe ezek közül?

 

Üdvözlettel, Katona Zoltán
életmód tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (169 szavazat, átlag: 4,63 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
4 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments