Ha karácsony, akkor mézeskalács! Ez szinte már-már törvényszerű, hiszen a karácsonyi készülődés elengedhetetlen mozzanata a mézeskalács készítés.
Hiszen nemcsak nagyon finomak, de illatuknál fogva azonnal karácsonyi miliőt varázsolnak az egész lakásba. Csak hát, ezek a kis kekszek valódi cukorbombák. Azonban mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy elkészítheted diétás kivitelben, úgy, hogy ne tegye tönkre egyetlen szelet se az eddig elért eredményeidet, de közben a hangulat, a közös mézeskalács készítés élménye ugyanúgy megmarad? Lehetetlennek hangzik ugye? Pedig ez nem csalás és nem ámítás.
Ezzel a kis ZSH Recepttel szeretnék kedveskedni számodra Karácsonyra és megköszönni a kitartó figyelmedet! Na, gyerünk megmutatom miről is beszélek.
Tudom, hogy a diétázók többsége az ünnepi időszakra felfüggeszti minden törekvését, de én évről évre elmondom, hogy ez mekkora hiba. Hiszen az ünnepi időszak nem egyfajta kibúvó. Nyilván nem azt mondom, hogy nem kóstolhatsz bele a nagyi finomságaiba, de az, hogy ész nélkül neki állsz ilyenkor enni az egyáltalán nem lehetne választható opció.
Az ünnepi menü megtervezésekor igenis figyelembe lehet venni a diétás szempontokat, ráadásul úgy, hogy az ízélményen nem esik majd csorba. Éppen ezért az sem egy eget rengető kihívás, hogy a mézeskalácsot idén diétás kivitelben szolgáld fel, ráadásul, ha ügyes vagy, márpedig miért ne lennél, akkor jó eséllyel rajtad kívül senki nem fogja megtudni a turpisságot. Felkészültél? Mutatom a receptet!
Hozzávalók
- fél kiló liszt (ezt kiválthatod alacsony szénhidrát tartalmú zéró liszttel)
- 15 deka cukornak megfelelő édesítő (stevia, eritrit)
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- mézeskalács fűszerkeverék
- 2 tojás + 1 tojás sárgája
- méz helyett 25 deka agave szirup
- 70 gramm margarin
Elkészítés
A mézeskalácshoz szükséges alapanyagokat összekeverjük, a végeredmény valószínűleg egy kissé ragadós tészta lesz, de ettől nem kell megijedned, ez normális. Ha összegyúrtad az alapanyagokat, utána hagyd állni a tésztát 2-3 órát, mielőtt még kinyújtanád, illetve szaggatnád.
Előfordulhat, hogy a tésztádnak némileg több zsiradékra lesz szüksége, ugyanis a teljes kiőrlésű lisztek több folyadékot igényelnek, így ha a tészta nem áll össze, akkor tegyél még bele egy kis extra margarint.
Miután a pihenő idő letelt lisztezett deszkán kezd el néhány milliméter vastagságúra sodorni a tésztát. Ezután jöhet a formák kiszaggatása, ami nyilván teljesen egyedi, de már szinte bárhol szuper formákat lehet kapni, így akár több tucatnyi lehetőség közül is válogathatsz.
Ha ezzel megvagy, akkor sütőpapírral bélel tepsibe helyezd, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg a kis kalácsokat. Néha-néha azért pillants rájuk, hiszen vastagság függvényében akár már 7-8 perc alatt elkészülhet egy adag.
Éppen ezért érdemes lehet előre már több tepsinyi diétás mézeskalácsot előre elkészíteni, hiszen gyorsan sülnek, így egymás után akár 4-5 tepsinyit is legyárthatsz. Amikor aranybarnára sülnek a mézeskalácsok, akkor még nagyon puhák, így óvatosan vedd ki őket, ám a jó hír, hogy a hozzávalóknak hála még egy hét múlva is könnyedén fogyaszthatók lesznek.
Persze tudom, hogy a mézeskalács a díszítéstől lesz olyan amilyen, de nem kell megijedned simán feldíszítheted őket diétás alapanyagokkal, ha már eleve alakbarát mézeskalácsot készítettél, akkor ne itt bukjon el a történet. Bevonhatod akár cukormentes csokival is, de igazából maradhat natúran is, hiszen a formáknak hála már eleve kis pofásak lesznek.
Végezetül szeretnék még egyszer Nagyon Sok Boldog és Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánni!
Itt most van lehetőséged a ZSH Közösségnek, a ZSH Csapatnak, Ügyfélszolgálatunknak is elküldeni jókívánságaidat, melyeket kíváncsian és nagy szeretettel várunk! Illetve oszd meg velünk ha receptünket kipróbálod!
Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő