Állandó rosszullét gyötör? Ez állhat a dolgok mögött!

A cukrokkal kapcsolatosan az emberek gyakran tévhitben vannak, így lehet, hogy te is!

A finomított cukrok, mint a kristálycukor, sajnos sok háztartásban még mindig megtalálható valamilyen formában és napi szinten túlfogyasztás történik.  Ez azért is fontos, mert a túlzott fogyasztásuk jelentősen befolyásolhatja az energiaszintedet, és komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, ha folyamatosan magas a vércukorszinted.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy csak a cukorbetegeknek lehet magas vércukorszintje, de az igazság az, hogy bárkinél előfordulhat. A folyamatosan magas vércukorszint pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, olyan elváltozásokhoz, amelyek hatással lehetnek az idegrendszerre, a vérkeringésre, és egyes belső szervekre.

Ha túl sok cukrot fogyasztasz, a szervezeted előbb-utóbb jelezni fog. Fontos figyelned ezekre a jelekre, és ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, lépned kell. De vajon mik azok a jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy túl sok cukrot viszel be? Nézzük meg együtt! 

Folyamatosan éhesnek érzed magad

Ha magas a vércukorszinted, akkor az megakadályozza, hogy a cukor felszívódjon a szervezetedben, így pedig nem fogsz elegendő energiához jutni. Ezt a szervezeted éhségérzettel jelzi feléd. Ha azonban sokat eszel, de még mindig éhesnek érzed magad, akkor érdemes lehet átgondolnod, hogy nem-e viszel be túl sok cukrot a szervezetedbe.

Állandóan fáradt vagy

Persze a folyamatos fáradtságot okozhatja a sok munka vagy éppen a stressz is, de ha túl magas a vércukorszinted, akkor sem fog tudni pihentetőn aludni. Gondolj csak bele: ha esténként megeszel egy-egy szelet csokoládét szinte biztos, hogy álmatlanul forgolódsz nem igaz?

Ennek az oka, hogy a szervezeted nem hatékony már, ami az energiafelhasználást illeti. Éppen ezért érzed magad állandóan fáradtnak, kimerülnek mindenféle különösebb ok nélkül.

Szomjúság

Amennyiben folyamatosan szomjasnak érzed magad, holott úgy érzed eleget iszol, akkor az gyanakvásra adhat okot. Akkor szinte biztos, hogy túl nagy a folyadékveszteséged, még annak ellenére is, hogy alapvetően sok folyadékot viszel be.

Ha túl sok cukros üdítőt iszol, akkor az csak generálja a szomjúságot, éppen ezért javallt cukormentes italokat választani, sőt a legjobb, ha a tiszta víz mellett teszed le a voksodat.

Nem tudsz koncentrálni

Ez kicsit paradox lehet, hiszen néha egy-egy szelet csoki még fel is pörget. Ez persze igaz, de csak átmenetileg és amennyiben folyamatosan magasan van a vércukorszinted, akkor igazából nem jut elég táplálék az agysejtjeidnek. Éppen ezért lelassul a gondolkodásod is, nem tudsz koncentrálni.

Ezért fontos, hogy olyan tápláló ételek mellett dönts, melyek nem csupán átmenetileg, hanem hosszabb távon is felpörgetnek. Ezért érdemes az alacsony glikémiás indexű ételeket választanod, hiszen ezek hosszútávon eltelítenek, nem érzel éhséget és a koncentrációs képességed is nagyban javítják.

Ingerültnek érzed magad

Különböző kutatások kimutatták, hogy kapcsolat van a magas vércukorszint, illetve az ingerültség, feszültség között. Sőt magasabb a depresszióra való hajlam is. Az agy számára ugyanis nagyon fontos a cukor egyensúlya, éppen ezért a vércukorszint ingadozása negatívan befolyásolja annak normális működését. Ennek eredménye lehet pedig az állandó levertség, illetve a rossz hangulat.

A fentiek közül egy vagy akár több is igaz rád? Akkor érdemes lehet fontolóra venned, hogy nem-e viszel be túl sok cukrot az szervezetedbe. Sőt, célszerű lehet akár étkezési naplót vezetned, hogy kibukjon hol siklik el valami. Hogy miként tudsz jól étkezési naplót vezetni? Ha kíváncsi vagy, akkor a következő írásomban ezt is megmutatom.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
életmód tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (118 szavazat, átlag: 4,66 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments