A testünk olyan, mint egy tökéletesen szabályozott biokemence

Az emberi test működése egy igazi csoda, gondolom ezt már te is észrevetted. Mint egy jól szabályozott biokemence, minden elfogyasztott “üzemanyagot” – azaz táplálékot – képes felhasználni energia előállítására vagy tartalékolásra. Azonban, ahogy minden gépezet, a testünk is igényli a megfelelő, személyre szabott üzemanyagot, hogy optimálisan működhessen. Ennek érdekében érdemes megértenünk, hogy milyen táplálékokra van szükségünk, és miként befolyásolják ezek az anyagcserénket és egész testünk működését.


A táplálkozás megértése nem csupán az egészség megőrzésének egyik kulcsa, hanem lehetővé teszi, hogy …

…tudatosan irányítsuk testünk és elménk jóllétét. Ebben a cikkemben az emberi test működését járjuk körbe táplálkozás felől megközelítve. Mindezt teszem az első élményektől egészen a felnőttkorig, bemutatva, hogyan és miért kell időnként finomítanunk táplálkozási szokásainkon.


A táplálkozás az életünk egyik alapvető és elsődleges élménye.

Kezdetben, az anyaméhben, folyamatosan ellátott minket a köldökzsinór, mindazzal, amire szükségünk volt. Ezután a világra jöttünk, és hirtelen egy új helyzettel kellett szembenéznünk: már nem volt állandó tápanyagellátásunk, és ki voltunk szolgáltatva azoknak, akik gondoskodtak rólunk. Ahogy nőttünk, tanultunk és fejlődtünk, eljött az idő, amikor már saját magunk gondoskodunk a táplálékunkról. Itt kezdődik az igazi kihívás: hogyan szabályozzuk saját testünk energiafelhasználását és tárolását?


Testünk mint egy finoman hangolt biokemence

Képzeljük el testünket egy összetett, finoman szabályozott kemencének, amely pontosan annyi energiát éget el, amennyire szüksége van a napi működéshez. Minden, amit megeszünk, az “üzemanyag” e kemencének. Ha túl sokat teszünk bele, és a kemence nem tudja elégetni mindet (mert például kevesebbet mozgunk, mint amennyi energiát bevittünk), akkor a felesleg elraktározódik – hasonlóan ahhoz, ahogy a raktározott fa egy későbbi időpontban éghet el egy valódi kemencében és addig a fészerben halmozódik.


A kemence működését tekintve nem minden fa alkalmas a “helyes” működésre, mert…

…egyes fajták jobban égnek, míg mások több füstöt termelnek és kevesebb hőt adnak le. Ezenkívül, ha túl sok fát rakunk be, a tűz elnyomódik, a kemence eltömődik, és nem képes hatékonyan működni. Hasonlóan működik ez az emberi testben is: nem mindegy, milyen “fát”, vagyis táplálékot adunk a “kemencénknek”.

Például, ha túlzott mennyiségű egyszerű szénhidrátot, mint a finomított cukor vagy fehér lisztből készült termékek kerülnek be a szervezetbe, ezek gyorsan égnek el, nagy energialöketet adva először, majd hirtelen energiacsökkenést okozva. Ez olyan, mint amikor könnyen lobbanó, de gyorsan égő faanyagot teszünk a tűzre; rövid időn belül elég, de hamar ki is alszik, nem biztosítva hosszan tartó meleget.


Ezzel szemben a bonyolultabb szénhidrátok, mint a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és a….

…rostban gazdag zöldségek, lassabban égnek, így hosszantartó energiát biztosítva a szervezet számára. Ezek a táplálékok hasonlíthatók a keményfa típusaihoz, amelyek tovább tartó, állandó meleget adnak, és nem okoznak hirtelen lángolást vagy füstöt.

Ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk meg, milyen “tüzelőanyagot” adunk a testünknek. A táplálkozási szokásaink optimalizálásával és a helyes élelmiszerek kiválasztásával biztosíthatjuk, hogy a testünk “kemencéje” hatékonyan működjön, elkerülve a túltöltést és az ebből adódó problémákat, mint a súlygyarapodás és az energiaszint ingadozásai.

Ráadásul ez a folyamat az életünk különböző szakaszaiban változik. Csecsemőként és gyermekkorban a gyors növekedés és fejlődés miatt sok energiára van szükségünk. Ahogy idősödünk, ez a szükséglet csökken, és a testünk anyagcseréje is lassul. Ezért fontos, hogy életszakaszunknak megfelelően állítsuk be a táplálkozásunkat, hogy elkerüljük az energia túlzott raktározását, ami hosszú távon túlsúlyhoz vezethet.


Az első táplálkozási élményünk és annak hatása

Már az anyaméhben megtanuljuk, hogy táplálékhoz jutni jó érzés. Ha születésünk után megfelelő időben eleget kapunk – ahogyan mindezt korábban megszoktuk, akkor ez az érzés fennmarad, ha nem, stresszhormonok szabadulnak fel, ami hosszú távon befolyásolhatja az étkezési szokásainkat és érzelmeinket az élelemmel kapcsolatban. Ez az elsődleges tapasztalat alapozza meg, hogyan viszonyulunk később az étkezéshez: mint komfort, jutalom, vagy épp stresszoldó eszköz.


Hogyan szabályozhatjuk helyesen?

1. Ismerd meg saját testi igényeidet

Figyeld meg, hogy milyen ételek tesznek jót a testednek, emésztésednek és milyenek azok, amik kevésbé. Ezt követően állítsd be étrendedet a megfigyeléseid alapján.


2. Tervezz előre

A spontán étkezések gyakran nem a legjobb döntések. Ha előre tervezed meg, mit fogsz enni, könnyebben tudod kontrollálni az energiabeviteledet.


3. Oszd fel a nagy célokat kisebb részcélokra

Ha például az a célod, hogy egészségesebben táplálkozz, kezdd azzal, hogy hetente egyszer zöldséget eszel, majd fokozatosan növeld a mennyiséget.


4. Légy türelmes magaddal

A változás nem történik egyik napról a másikra. Minden kis lépés számít, és ha hibázol, ez csupán egy újabb lehetőség a tanulásra és fejlődésre.


Záró gondolatok

Az emberi test, mint egy bioerőmű, komplex rendszerek összessége, amely képes az elfogyasztott “üzemanyag” hatékony felhasználására vagy raktározására. A táplálkozásunk megértése és az életmódunknak megfelelő finomhangolása lehetővé teszi számunkra, hogy jobban irányítsuk ezt a folyamatot, növelve életminőségünket és egészségünket. Kezeljük tehát tudatosan a “biokemencénket”, és élvezzük az élet minden apró, de fontos pillanatát, amint jobbá tesszük saját világunkat.

Szeretnél többet megtudni? Akkor ez a tanfolyam neked való itt! »»»


Üdvözlettel, Katona Zoltán
életmód tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (15 szavazat, átlag: 4,67 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments