Nem ellenség hanem barát!

Tudom, hogy a szénhidrátokról már több ízben beszélgettünk, de a helyzet az, hogy az olvasói levelek és kommentek alapján ez továbbra is egy olyan sokat vitatott téma, amiről beszélni kell, sőt beszélni érdemes.

Sajnos a tapasztalatom azt mutatja, hogy sokatok még mindig úgy hiszi, hogy a szénhidrát maga az ördög, az az élelmiszer, amit azonnal máglyára kell küldeni, amit tilos fogyasztani.

És igen azt is tudom, hogy a legtöbb diéta éppen a szénhidrát megvonásán alapszik, ám tudnod kell, hogy én emellett sosem fogok kampányolni, mert nem hiszek benne, mert tudom, hogy hibás az elképzelés.

Éppen ezért mai írásomban arról fogok beszélni, hogy milyen pozitív hozadékai vannak a szénhidrátnak és végső soron mit is „művel” a testeddel.

A tévhitek alapja

A szénhidrátokról való félelem hozzáteszem nem alaptalan, ám valahol ezek kommunikációja félresiklott, ezért az utóbbi évtizedekben a szénhidrát, mint első számú közellenség került fel a diétázók rémálmai közé. Nos, tudnod kell, hogy igen vannak olyan szénhidrátok, melyek nem képesek “jól” hasznosulni a testben.

Ilyen példának okán a cukor, amiben sajnos semmiféle tápérték nem található. Azonban léteznek az olyan ún. komplex szénhidrátok, melyek megtalálhatók például a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű termékekben, amik igenis hozzájárulnak a teljes, egészséges és kiegyensúlyozott életmód fenntartásához.

Ezeket pedig vétek volna ignorálni, mégpedig a következők miatt.

Szénhidrát, mint a test motorja

Fontos tudnod, hogy a szénhidrátok a testünk elsődleges energiaszolgáltató, így ha teljesen kiiktatod őket, akkor szép lassan lefogsz merülni, pont, mint a lapos elem. Ha nem eszel belőle eleget, akkor a szervezeted teljesen le fog gyengülni, ennek pedig rendkívül súlyos következményei is lehetnek.

A szénhidrát a bennük található glükóz segítségével ugyanis karban tartja az agyi funkciókat, ezenkívül pedig az anyagcsere megfelelő működéséért is felelős.

Ha jó a kedved…

Biztos Te is észrevetted már, hogy egy nagy adag eper elfogyasztása után mennyivel jobb a kedved. Nos, a helyzet az, hogy kutatások is alátámasztották, hogy a szénhidrát fogyasztása képes hozzájárulni az idegrendszeri alapú szerotonin termeléséhez.

Ez már csak azért is nagyon jó, mert ennek hiánya lehet felelős a depresszióért vagy a migrénért, sarkosabb esetben pedig egyéb idegrendszeri betegségek kialakulásáért.

Nem fogsz hízni

Bizony, jól olvasod! Pedig alapesetben éppen az ellenkezőjét gondolnád nem igaz? Persze ez csak akkor igaz, ha jó szénhidrátokat fogyasztasz, olyanokat, amik rostban gazdagok. Ezek fogyasztása ugyanis képes csökkenteni a hízás kockázatát és persze aktív életmód és sport mellett növeli is a diéta sikeres kimenetelét.

Éles ész

Kutatások bizonyították, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú étrendet követőknél rosszabb a teljesítmény az egyes memóriateszteken. Ellenben azoknál, akik sok teljes kiőrlésű szénhidrátot fogyasztanak sokkal jobb az eredmény.

Vagyis ez végső soron azt jelenti, hogy nem csak akkor érdemes ezeket az élelemiszereket fogyasztanod, ha fizikai munkát végzel, hanem akkor is, ha te szellemi tevékenységgel keresed a kenyérre valót.

A szénhidrátok és az emberi lélek, psziché kapcsolata

Az élelmiszerek fogyasztása, így a szénhidrátok is, közvetlen hatással lehetnek az ember hangulatára és érzelmi állapotára. A szénhidrátok fogyasztása során az agyban a szerotonin nevű boldogsághormon termelődik, amely javíthatja a hangulatot és az általános jólétet. Ezért fordulhat elő, hogy stressz vagy szorongás esetén az emberek hajlamosak a szénhidrátokban gazdag ételekhez nyúlni, mivel azok rövid távon javíthatják a hangulatot.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a szénhidrátok és az érzelmi egészség közötti kapcsolat bonyolultabb, mint pusztán azonnali hangulati javulás. Hosszú távon az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, amely tartalmazza a megfelelő mennyiségű szénhidrátot, hozzájárulhat a mentális egészség fenntartásához és a stressz kezeléséhez is. A megfelelő táplálkozás és életmód összességében hozzájárulhat ahhoz, hogy a lélek és psziché is egészséges és kiegyensúlyozott legyen.

Motiváció

Az életünk során számos kihívással találkozunk, de ne feledjük, hogy bennünk rejlik az erő, hogy ezeket a kihívásokat leküzdjük. Mindannyian képesek vagyunk arra, hogy kitartóak legyünk, és elérjük a céljainkat. Ne hagyd, hogy a nehézségek eltérítsenek az álmaidtól. Minden nap egy új lehetőség arra, hogy közelebb kerüljünk a sikerhez. Emeljük fel a fejünket, és higgyünk magunkban, mert az önbizalom és a kitartás az az üzemanyag, amire szükségünk van az életünk útján. Ne feledd, hogy minden lépés, amit teszel, közelebb visz az álmaidhoz. Hajrá, ne állj meg, és tegyünk együtt minden tőlünk telhetőt azért, hogy sikeres és boldog emberekké váljunk!

Tanmese a szénhidrátról

Egyszer volt, hol nem volt, élte egy kis szegény paraszt legény Jancsika valahol. Jancsika családjának volt egy apró, szegényes földdarabja, ahol ő és családja megpróbált boldogan élni. De a földjük nem hozott túl sok termést, és az életük nehézkesen zajlott.

Egy nap, miközben Jancsika a földjén dolgozott, talált egy furcsa dombot. A dombot közelebbről megvizsgálva rájött, hogy ez nem egy átlagos domb, hanem egy titokzatos domb, amelyen egy varázslatos fa nőtt. A fa ágai alatt egy kenyérsütő kemence és egy szalonnasütő tűzhely állt. A varázslatos fa minden nap egy szelet finom kenyérrel és egy szelet ínycsiklandó szalonnával ajándékozta meg Jancsikát.

Jancsika  boldogan vitte haza a kenyérdarabot és a szalonnát családjának. Az étel finom volt, és jóllaktak tőle. Ahogy teltek a napok, Jancsika minden reggel kiment a varázslatos fához, és mindig megkapta az ételt. Csoda történt: a földje kezdett termékenyebb lenni, és a gazdálkodás is könnyebb lett. A jóllakottság és az erő új lehetőségeket nyitott meg számára.

Egy nap azonban Jancsika úgy döntött, hogy megosztja a kenyér és a szalonna áldását a szomszédjaival is, akik szintén nehéz körülmények között éltek. Úgy gondolta, hogy a jócselekedet sosem marad viszonzatlanul. Így hát minden reggel vitte az ételt a szomszédjaihoz, akik boldogan fogadták a segítséget.

Az idő múlásával a kenyér és a szalonna csodája egyre inkább szaporodott. A domb alatt nőtt fa bőkezűen adta a kincset, és Jancsika és a szomszédai sosem éheztek többé. A közösség összekovácsolódott, és együtt dolgoztak a földön, segítve egymást, és megosztva egymással mindazt, amit a varázslatos fa ajándékozott nekik.

Ez a mese arra tanít bennünket, hogy az adás és az önzetlenség gazdagabbá teheti az életünket, mint a saját haszonszerzés. Ha megosztjuk azokat a kincseket és áldásokat, amiket kapunk, akkor együtt boldogabbá tehetjük magunkat és másokat is. A jócselekedetek visszahozzák nekünk azt a gazdagságot, amit sosem lehet pénzzel megvenni.

Ezen mese története arra is emlékeztet minket, hogy nemcsak az étellel és a javakkal, hanem az életünkkel, testünkkel, lelkünkkel is cselekedhetünk jót. Az önzetlenség és a segítőkészség nem korlátozódik csupán anyagi dolgokra. Az időt, az energiát és az érzelmeket is megoszthatjuk másokkal, és ezzel gazdagíthatjuk az életüket.

Ahogyan Jancsika és a szomszédai együttműködtek a földművelésben és megosztották az ételt, úgy mi is együttműködhetünk másokkal, hogy segítsünk nekik az élet különböző területein. Lehet mindez időtöltés egy magányos idős szomszédunkkal, az önkéntes munka egy helyi jótékonysági szervezetben, vagy a barátaink, családtagjaink vagy idegenek felé mutatott kedvesség és empátia.

Mint Jancsika, aki megosztotta a kenyér és a szalonna áldását, ha jót cselekszel a testeddel, lelkeddel és az életeddel is, akkor az öröm és a kiegyensúlyozottság forrásává válhatnak. Az önzetlenség és az empátia nem csak mások életét teszi jobbá, hanem saját életünk is gazdagabbá válik. Tehát emlékezzünk rá, hogy mindennap lehetőségünk van arra, hogy cselekedjünk jót, és ezzel szebbé tegyük a világot és a saját életünket is.

Te hogyan látod mindezt?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (119 szavazat, átlag: 4,75 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
8 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments