Mentális fittségedet így tarthatod karban a fogyásod érdekében!

A sport, a mozgás külsődre gyakorolt hatásairól már rengeteg írtam, hiszen vitathatatlan, hogy amennyiben rendszeresen mozogsz, akkor fogyni, formásodni fogsz. Ezenkívül azonban a sport, a rendszeres mozgás a mentális egészségre is pozitív hatást gyakorol, hiszen gondolj csak bele: „ép testben, ép lélek!”

Persze most joggal merül fel benned a kérdés, hogy mégis mik ezek a pozitív hatások, de ne aggódj máris mutatom!
 

Boldogabbá fog tenni

Jó, egy gyakorlatilag egyértelmű is lehetne, de a helyzet az, hogy a klisé ellenére ez tényleg így van. Azok, akik rendszeresen mozognak, futnak, bicikliznek, súlyzós edzést végeznek, vagy csak napi fél órát sétálnak, arról számolna be, hogy sokkal kiegyensúlyozottabban, stresszmentesebben telik egy-egy napjuk. Szemben azokkal, akik gyakorlatilag nem csinálnak semmit.

Ők azok, akiknek gyakran összecsapnak a hullámok a fejük felett, akik nem tudják helyén kezelni a munkahelyi stresszt. Ők azok is, akik érzelmi evésbe menekülnek a mindennapos problémák elől és ők azok, akik a depresszió jellemző tüneteit is produkálják.
 

Növekszik a szellemi teljesítmény

A sport egyértelműen növeli a teljesítményt, ám nem csak fizikai, hanem szellemi értelemben is. Éppen ezért egyáltalán nem véletlen, hogy az ülőmunkát végzők arról számoltak be, hogy miután erőt vettek magukon és neki láttak rendszeresen sportolni, a karrierjük is egészen új lendületet vett. Volt olyan ügyfelem, aki néhány hónap után végre megkapta a hőn áhított előléptetést, de volt olyan is, aki a fokozott teljesítmény hatására mert nagyot álmodni és hosszú évek után végre munkahelyet váltott.
 

Önbizalmat ad

Ez gyakorlatilag az előző gondolat folytatása: az ügyfelem, akiről fentebb beszéltem rendszeres olvasónk, iTorna tag és a Súlyfosztó teát is fogyasztja. A ZsH segítségével és persze saját kitartásának hála 15 kilótól szabadult meg öt hónap alatt.

Az eredménye mesés, amiről be is számolt nekünk, sőt azt is elmondta, hogy ennek hatására végre ki mert lépni a taposómalomból, ott hagyta a nyolc órás állását és vállalkozó lett. Most végre, azt csinálja, amit szeret, boldogan néz tükörbe, megszűntek az önértékelési problémái, nincsenek szorongásos zavarai.

Persze ez csak egy példa a rengeteg közül, de valóban számtalan kutatás bizonyítja, hogy azok, akik rendszeresen mozognak az élet minden területén sokkalta magabiztosabbak, határozottabban hoznak döntéseket, ennek hatására pedig jóval sikeresebbek is.
 

Viszlát stressz!

A mozgás hatására szinte már-már egyértelmű, hogy nagymértékben csökken a stresszfaktor. Persze a stressz mint olyan önmagában nem feltétlenül veszélyes, hiszen létezik az ún. jó stressz, ám ha te egész nap folyamatosan emészted magad valami miatt, rágódsz, akkor az előbb utóbb rányomja a bélyegét a mindennapjaidra. Éppen ezért fontos, hogy a felgyülemlett feszültséget levezesd és nem, nem a kajálásra gondolok.

Ugyanis rengetegen a hűtő kifosztásában látjátok az egyetlen megoldást, ahelyett, hogy mondjuk sétálnátok három kört a ház körül, mert igen, már annyi is segíthet első körben. Fontos, hogy megtaláld azt a mozgásformát, ami számodra örömet okoz, ami tökéletes a stressz levezetésére. Érdemes lehet több mindent is kipróbálnod, hogy a végén a legjobb döntést hozhasd meg.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (47 szavazat, átlag: 4,74 az 5-ből)
Loading...

Te hogyan állsz a rendszeres testmozgással?

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments