Lehet, hogy Te is ezért vagy most is éhes?

Az éhségérzetről és annak lehetséges okairól itt már egyszer beszélgettünk, de úgy gondolom ez szintén egy olyan téma, amit nem lehet elégszer kimeríteni. Ugyanis annyi, de annyi oka lehet annak, hogy folyamatos éhségérzetet érzel és ezeket az okokat rendre szeretném előtted feltárni. Hogy miért?

Mert szeretném, ha képben lennél velük, ugyanis változtatni csak akkor fogsz tudni, ha tudod milyen okok állnak háttérben. Fontosnak tartom, hogy megismerd, mi az, ami folyamatosan megakadályoz téged abban, hogy végre elérd az áhított álom alakot.

Éppen ezért mai írásomban hoztam neked három olyan okot, amik szintén felelőssé tehetők az éhségéért és, amiknek a kiküszöbölésével akár már néhány héten belül észlelheted a változást. Nézzük sorba.
 

Nagyon keveset eszel?

Tudom ez nagyon furcsának hathat, de bizony a helyzet az, hogy az éhségérzetet a legtöbb esetben pontosan a legbagatellebb dolog okozza: vagyis, hogy nem viszel be a nap folyamán elegendő mennyiségű tápanyagot a szervezetedbe bizony frusztrált leszel.

Ráadásul mindez több dolog miatt is rossz: egyfelől elképzelhető, hogy, ha egész nap koplalsz, akkor az esti órákban tör rád egy falási roham, az ilyenkor elfogyasztott falatokat pedig a szervezeted már nem fogja tudni feldolgozni.

Másfelől pedig, ha túl keveset eszel, a tested előbb utóbb el kezd raktározni és ez is felelős lehet a rajtad lévő plusz kilókért.

Fontos, hogy az étrended megfelelően, főként a fizikai aktivitásod függvényében alakíts ki. Hiszen gondolj csak bele: ha te mindennap elvégzel egy 60-90 perces tornát, akkor kizárt, hogy napi 1400 kalórián elleszel. Ha azonban csekély a fizikai aktivitásod, akkor biztos, hogy nem lesz szükséged a 2000-re.


 

A rosszul összeállított étrend

Ez szinte egyenesen következik az előzőből, ugyanis, ha az étrended nem megfelelő módon lett összeállítva, akkor az bizony hosszútávon durva éhségrohamokat produkálhat. Ezt pedig te sem akarhatod igaz?

A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos a legtöbben még mindig sok szénhidrátot fogyasztanak – ráadásul a rossz szénhidrátot – és csak nagyon kevés rostot, zsírokat, illetve fehérjét. Pedig a helyzet az, hogy a jóllakottság érzethez éppen ez az utóbbi három a legfontosabb.

A fogyás, a súlyvesztés titka éppen a kiegyensúlyozottságban rejlik, éppen ezért ügyelj rá, hogy a diétád ne csapongjon. Fogyassz minden tápanyagból, a szénhidrátokból pedig igyekezz a jobbat választani mely lassabban szívódik fel.

Az étrended legyen gazdag a fehérjékben, zsírokban és rostokban, így ugyanis hamar felpöröghet az anyagcseréd és garantáltan nem kell majd aggódnod a lerakodó plusz kilók miatt.
 

Amikor kihagysz étkezéseket

Ez szinte általános hiba és talán nem is gondolsz rá, hogy az éhségérzet egyik legnagyobb felelőse. Heti szinten rengeteg levelet kapok ügyfelektől, amiben tanácsokat kérnek, mert nem tudnak lefogyni.

Ilyenkor mindig végig szoktam kérdezni, hogy milyen a napi rutinja az illetőnek és nagyon sok esetben kiderül, hogy el-elmarad egy-2 étkezés. Hol a reggeli, hol a vacsora, de majdnem minden esetben fény derül arra, hogy egy-egy étkezés bizony kimarad.

Ez súlyos hiba, ugyanis, ha elhagysz étkezéseket, akkor egyáltalán nem furcsa, hogy a nap egy bizonyos szakaszában farkaséhség gyötör. Ebben az esetben pedig nem gondolkodsz tisztán és sokkal hamarabb nyúlsz az egészségtelen ételekhez, így pedig nem csoda, hogy a fránya plusz kilók nem akarnak lefelé csordogálni.

A rendszertelen evés, a túlevés azonban éppen az ellenkezőjét eredményezi. Fontos, hogy tartsd be a három főétkezést. Sőt ezek közé még iktass be két egészséges kvázi nasit is, ugyanis így egész nap kordában tudod tartani a vércukorszinted és biztosan nem törnek majd rád random falási rohamok.

Neked erről mi a véleményed?


Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (87 szavazat, átlag: 4,66 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
4 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments