Ha célod a fogyás: 7 szuper tipp az alakformáláshoz

Azt mostanra már mind bizonyosan tudjuk, hogy az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás kombinációjának hála hamar megindulhatnak azok a fránya kilók lefelé.

Persze, ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem lenne egyetlen elhízott ember sem a világon, éppen ezért mai írásomban hoztam neked néhány szuper tippet, ami még extrában felgyorsíthatja a folyamatot. Bagatellnek tűnhetnek, pedig ezek a trükkök tényleg rengeteget segítenek. Felkészültél? Szuper! Akkor vágjunk bele!
 

1.) Igyál vizet főétkezések előtt!

A vízfogyasztás – pláne ebben a melegben – nagyon fontos. A víz nem csak a hidratálás végett lényeges, hanem azért is mert képes telítettség érzetet biztosítani. Mindez pedig megakadályozhatja azt, hogy naponta a kelleténél többször legyél éhes.

Bármilyen diéta során fontos szabály, hogy nem szabad hagyni az éhség kialakulását. Éppen ezért az étkezések előtt nagyjából fél órával igyál meg úgy fél liter vizet, ez pedig segíteni fog abban, hogy garantáltan kevesebbet egyél.
 

2.) Az elegendő mennyiségű alvás

Erről már sokszor volt szó, de a helyzet az, hogy talán a diéta egyik kulcsfontosságú tényező a megfelelő mennyiségű és persze minőségű alvás. Egy egészséges felnőtt ember számára napi 7-8 óra az ideális. A szervezeted ugyanis igényli az elegendő mennyiségű alvást, hiszen ez az anyagcserédre és persze az emésztésedre is hatással van.

Éppen ezért ügyelj rá, hogy rendszert vigyél a napjaidba, igyekezz mindennap ugyanakkor feküdni és kelni, ezzel nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a mérleg nyelve lefelé görbüljön.
 

3.) Rágj egy kicsit lassabban!

A rohanó életünk velejárója, hogy az étkezéseket is elhamarkodjuk, sőt sokan az irodában, a gép előtt ülve eszik meg septiben az ebédjüket. Ez nagyon nem jó. Próbáld meg azt a néhány percet, amikor eszel, tényleg csak evésre fordítani. Legyen ez egy kicsit rituális jellegű!

Figyelj, érzékelj, és rágj lassabba! Élvezd ki az ízeket! Hogy miért is fontos ez? Nos, azért mert az étkezések közben a telítettség érzés nem azonnal jelentkezik, ugyanis nem érzékel azonnal az agyad. Nagyjából 20-30 percnek kell eltelnie, mire megérzed, hogy tényleg ettél. Ha azonban gyorsan eszel, akkor többet is fogsz enni és gyakorlatilag becsapod saját magad. Ne egyél futtában, sem állva, inkább add meg a módját! Étkezz lassabban és rágj meg jól minden egyes falatot!
 

4.) Hagyj fel a kilók számolásával!

A fogyókúra során az egyik legnagyobb ellenség a mérleg. Tudom ez most furcsán hangozhat, de valóban így van. Hiszen gondolj csak bele: egy hónapja diétázol, odafigyelsz az étkezésre, edzel is, ám ez kilókban mérve alig látszik. Ilyenkor mit csinálsz? Feladod! Ugye?

Ne titkold, mert tudom, hogy ezt teszed. A legtöbben ezt tesszük, mert kudarcként éljük meg, ahelyett, hogy mondjuk arra összpontosítanánk, hogy az eredményeink centikben mérve mit is jelentenek. A diéta közben a kilók igazából nem számítanak, ez pedig hatalmas igazság. Ilyenkor a test átformálása a cél.

Van olyan ügyfelem, aki 78 kilóval vágott bele a diétába és most 75 kiló, azonban az átváltozása, alakulása, annyira látványos, hogy nincs ember a földön, aki megmondaná, hogy ez kilókban mérve csak mínusz hármat jelent. Hiszen izmosodsz, formálódsz és lehet, hogy a végére kilókban nem leszel kevesebb, de egészen más formád lesz. Vedd inkább szépen elő a mérőszalagot, legyen a mérleg helyett az a barátod!
 

5.) Dokumentáld a fejlődésed!

Ezt is említettem már többször, de rendre fontosnak tartom elmondani. Jegyezd fel a céljaid és persze az eredményeidet is egy kis füzetbe. Lesznek időszakok, amikor kicsit stagnálni fog a fogyásod, ilyenkor jól jön, ha előkapod a jegyzeteid, amik motiválhatnak a továbbiakban.
 

6.) Piros, narancs, zöld

Létezik egy nagyon egyszerű étkezési szabály: a tányérodon mindig szerepeljen e három szín közül valamelyik. Nemcsak az egészségednek fogsz jót tenni, ha többféle zöldséget vagy gyümölcsöt eszel, de a diétádat is fellendítheted. Amellett, hogy piros, narancssárga vagy zöld színű ételekkel teszed tele a tányérod, próbálj ügyelni arra is, hogy mindig egy falattal kevesebbet egyél. Ezzel az apró trükkel a bevitt kalóriamennyiségedet egyszerűen csökkentheted.
 

7.) Ne legyél türelmetlen, adj időt magadnak!

Talán a legfontosabb, amit meg kell értened, hogy muszáj elegendő időt szánnod az átalakulásodra. Ez nem fog egyik pillanatról a másikra menni. Megfelelő étkezéssel, edzéssel és persze kellő tudatossággal, azonban nagyon jó eredményeket érhetsz el.

Ehhez azonban biztosan időre lesz szükséged. Az, hogy mennyire, az a súlyfeleslegtől és persze tőled függ. Legyél türelmes magaddal, örülj a kicsi változásoknak is, és koncentrálj folyamatosan az elért sikereidre!

+1.) Miről szeretnél legközelebb olvasni?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (107 szavazat, átlag: 4,53 az 5-ből)
Loading...

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments