Felesleges a kalóriaszámlálás! Ha fogyni akarsz erre figyelj!

A kalóriaszámlálód diéták kapcsán nemrégiben már beszélgettünk, de azóta is számos kérdést kaptam a témában, éppen ezért úgy gondoltam, hogy még egyszer tegyük tisztába a dolgot.

Sok éves tapasztalataim szerint és persze a vásárlói kérdések, vélemények alapján azt látom, hogy sokan esnek a kalóriaszámlálás csapdájába, mindezt persze fogyókúra címszóval, amivel aztán nem csak az idejüket vesztegetik, de a lelkesedésük is hamar alább hagy.

A kalóriaszámlálás ugyanis egy örökös és téves körforgás, ugyanis mára már számos jobb és hatékonyabb módszer létezik arra, hogy megszabadulhass a feleslegtől. Hogy mire is gondolok? Máris mutatom!
 

 

A nagy kérdés: akkor most számoljunk vagy ne?

Persze most röviden mondhatnám azt, hogy ne, de inkább megmagyarázom neked a dolgod, hogy teljesen világos legyen. Azt persze tudnod kell, hogy igen az ételek kalóriatartalmának van köze a tested alakulásához, azonban, ha te állandóan a kalóriatáblázatokat bújod azzal előbb utóbb csak azt éred el, hogy teljesen belebolondulsz a kalóriák útvesztőjébe.

Hiszen alapvetően te is tisztában vagy vele, hogy melyek azok az élelmiszerek vagy ételcsoportok, amiktől jobb, ha távol tartod magad. Ilyen nyilvánvalóan a cukor és persze a finomított liszt és az egyéb adalékanyagokkal dúsított ételek.

Ezeket persze meg kell nézni a boltokban, hogy mit is veszel meg, de a féktelen kalóriaszámlás helyett törekedj arra, hogy minőségi ételek kerüljenek az asztalra. Ennek érdekében például:
 

Porciózz!

Igen, bizony! Megint egy olyan dolog, ami rendre szóba kerül, de fontos beszélni róla, mert könnyedén elsiklunk felette. A sikeres fogyás alappillére, hogy a tudatosság, hogy előre gondolkodsz, mind a vásárlások, mind a főzések tekintetében.

Éppen ezért mondom mindig, hogy ne hagyj ki étkezéseket – pláne ne a reggelit – mert akkor egész biztos, hogy délben nem diétás menüt vagy legalábbis nem diétás adagot választasz majd. Ha te tudod, hogy egész nap rohanásban vagy, akkor legyél előrelátó és csomagold be az ételeid már előző este.

Porciózz, vigyél magaddal tízórait és ebédet is, így délutánra egészen biztos nem leszel majd farkaséhes és hazaérve nem fosztod majd ki a hűtőt sem. Persze én tudom, hogy ez az első időkben nagyon nehéz, de hallottál már a 21 napos szokás kialakításról?

Bizonyított tény, hogy 21 napra van szüksége egy embernek, hogy egy új szokást kialakítson, ami aztán az élete részévé válik. Na, mit mondasz? Megpróbálod?
 

Kalóriaszámlálás helyett az egészség!

Ez most egy kicsit paradoxnak tűnhet, pedig van benne ráció. A kalóriaszámlálás ugyanis könnyedén tévútra vihet. Arról nem beszélve, hogy ha elmaradoznak az eredmények a lelkesedésed is hamar alább hagyhat. De, hogy miért vagyok én ennyire a kalóriaszámlálás ellen?

Nos, részben azért mert számos olyan étel létezik, amiknek bár alapvetően magas a kalóriatartalma, mégis elengedhetetlenül fontosak az egészség szempontjából. Ilyen például a méz vagy éppen az olajos magvak. Ezekből ugyan jóval kevesebbet kell fogyasztani, de vétek volna őket a kalóriatartalmuk miatt kiiktatni.
 

Te otthon főzöl?

Ha törekedsz a tiszta étkezésre, vagyis arra, hogy kizárólag természetes alapanyagokból készült fogásokat fogyassz, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy otthon főzz magadra. Az eredmény ugyanis csak akkor lesz tökéletes, ha te magad szerzed be a hozzávalókat és alapanyagokat.

Ha eddig nem voltál a konyha ördöge akkor sem kell megijedned. Kísérletezz bátran, próbálj ki új ízeket és ne fogj semmit az időhiányra, hiszen egy csirke vagy hal elkészítése csupán néhány percet vesz igénybe.

Válaszd az egészséged, voksolj a karcsúság mellett és ne számold feleslegesen a kalóriákat, inkább válassz egészséges fogásokat, törekedj az egyensúlyra a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett pedig mozogj rendszeresen!

Hasznosnak vélted a tartalmat? Akkor tarts velem legközelebb is!

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (188 szavazat, átlag: 4,54 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
13 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments