Ezeket az extrém fogyókúrákat soha ne próbáld ki!

Amikor diétáról van szó, hajlamosak lehetünk tévútra térni és olyan módszerek mellett is letenni a voksunkat, amik nem hogy a célt szolgálnák, de még károsak is az egészségünkre nézve.

Persze én tudom, hogy az elkeseredés nagy úr lehet, de ha logikusan végig gondolod, akkor rá kell jönnöd, hogy a csinos alak bizony erősen összefügg az egészséges életmóddal, amibe abszolút nem férnek bele a hóbortos diéták.

Mai írásomban olyan őrült diétákat gyűjtöttem neked össze, amikben az évek során kutatómunka közben bukkantam rá és amiket szeretném, ha jó messzire elkerülnél. Inkább hosszútávra tervezz, válts életmódot és figyelj oda magadra! Felkeltettem az érdeklődésed? Akkor tarts velem ma is!

A Csipkerózsika-diéta

Talán ez az egyik legextrémebb diéta, amivel pályafutásom során találkoztam. Neve szimbolizálja a lényegét is, ugyanis arra alapszik, hogy kvázi egész nap aludni kell. Hogy miért? Mert az “elv” szerint addig sem viszünk be egyetlen kalóriát sem.

Persze ez így nagyon egyszerűnek tűnik, ám ha logikusan belegondolsz ez kivitelezhetetlen, hiszen a napi rutin, a munka és a család mellett ez lehetetlen vállalkozás. Ugyanakkor hallani olyan extrém esetekről, hogy valaki ehhez a az őrültséghez nyugtatók és altatók erejét hívja segítségül, ám azt neked is be kell látnod, hogy az minden csak éppen nem egészséges.

Viszont az tény, hogy a megfelelő mennyiségű (7-8 óra) és minőségű alvás hozzásegít az anyagcserédnek optimális működéséhez. A kipihent szervezet tényleg akkor kívánja az ételeket amikor arra szüksége is van. Míg ellenkező esetben amikor fáradt állapotban vagy az “ébrentartás” érdekében folyamatosan egyszerű szénhidrátokra van szüksége, így nem csoda ha kívánod az édességet amikor nem aludtál eleget.

A jégkocka diéta

Bizony, jól olvasod! Eszerint, ha éhes vagy semmi mást nem kell tenned, mint elszopogatni egy jégkockát. Persze ezzel a trükkel max az agyadat tudod egy kis időre átverni, de a testedet biztosan nem.

Akik erre a módszerre esküsznek állítják, hogy a jégkocka szopogatás csak úgy égeti a kalóriákat, ám a helyzet az, hogy ez egy hatalmas ostobaság. Ettől vékonyabb biztosan nem leszel, sőt csak rosszabb lesz a közérzeted ugyanis folyamatosan éhezni fogsz. Az éhezés pedig hosszútávon nem fogyáshoz, hanem extra plusz kilókhoz vezet majd.

Hogy micsoda? Féreg diéta?

Na jó, visszavonom! A Csipkerózsika diéta mellett ez a másik, amitől kétségbe estem és percekig bámultam a monitort, hogy ez valóban igaz-e. Első olvasásra biztosan te is azt gondolod, hogy csak viccelek, pedig akár hiszed akár nem ez egy létező diétás hóbort, amit a számos egészségügyi felhívás és óva intés ellenére még mindig sokan kipróbálnak.

A lényege tulajdonképpen, hogy galandféreg petéket kellene megenni, ami majd szépen megnőnek és mindent felfalnak előlünk, mi pedig nem hízunk. Már a gondolat is borzasztó, arról pedig már nem is beszélve, hogy a férgek bizony nem fognak válogatni és a vitaminokat és ásványi anyagokat is felfalják majd előlünk, aminek nyilvánvalóan rengeteg egészségügyi kockázata van. Semmiképpen se próbáld ki amennyiben jót szeretnél magadnak!

Fotoszintetizálj?

A levegő diéta, vagy másnéven fényevés egyáltalán nem új keletű módszer. Évek óta népszerűsítik a sztárok is, éppen ezért egyáltalán nem furcsa, hogy nálunk is akad egy-egy lelkes követője.

A lényege, hogy az ételeket és az italokat is napfényre cserélik: az adagokat meghatározott utasítások alapján kell folyamatosan csökkenteni, míg aztán el nem éred, hogy csak levegővel táplálkozol.

Remélem mondanom sem kell, hogy ez mennyire veszélyes, nem egy esetet hallani, hogy a lelkes próbálkozó belehalt törekvéseibe, éppen ezért senkinek, ismétlem senkinek sem ajánljuk.

Bébiétel diéta

Na, most ennek a nevében is benne van, hogy bébiétel, mégis vannak akik erre esküsznek. A két hetes diéta lényege, hogy semmi mást ne vegyél magadhoz kizárólag babakaját, mindezt napi öt alkalommal.

Mondjuk a fentiek közül talán még ez a legveszélytelenebb, már a tekintetben, hogy ez azért tartalmaz némi zöldséget meg gyümölcsöt, de azért végső soron ez mégiscsak babáknak lett kitalálva, ez pedig nyilván az adagok mennyiségén meglátszik.

A második hét végére már valószínűleg olyan éhes leszel, hogy csillagokat látsz majd. Ráadásul az emésztéshez nélkülözhetetlen az, hogy az ételeket Te magad rágd meg és tedd pépessé a szájüregedben és ilyen állapotban kerüljön a gyomrodba előkészítve emésztésre. Éppen ezért azt javaslom ezt a butaságot is felejtsd el és ha fogyni szeretnél inkább válts életmódot.

Én ezeket a természetes “mankókat” ajánlanám ha mindenképpen segítséget, támogatást szeretnél adni a diétádhoz, életmódváltásodhoz! ->

Te mivel egészítenéd ki a listát? Milyen extrém, szörnyű diétákkal találkoztál már élet során? Van e tapasztalatod, esetleg ismersz valakit aki hóbortos diéta rajongó?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (77 szavazat, átlag: 4,68 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
4 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments