Ezek azok a jelek, amik azt sejtetik, rosszul diétázol

Ha elhatároztad magad, hogy végre leadod a súlyfelesleget, az nagyon szuper, sőt igazán dicséretes törekvés. Ám ha hirtelen és radikálisan változtatod meg az étkezési szokásaidat az könnyedén a visszájára is fordulhat.

 

Kínzó tünetek kíséretében jöhetsz rá, hogy valamit nem jól csinálsz, ám ezek már valóban csak szélsőséges esetekben jelentkeznek. Mai írásomban azokat a jeleket gyűjtöttem neked csokorba, melyek egyértelműen azt sejtetik, hogy valamit nem jól csinálsz a diéta idején. Ha ezek közül akár csak egyet is tapasztalsz magadon inkább kezdj el gyanakodni és persze változtatni, ám ha több jel egyidejűleg áll fenn, akkor szinte biztos, hogy változtatnod kell a jelenlegi stratégiádon.

 

1.) Folyamatosan gyengének érzed magad

Ennek egyik legkézenfekvőbb oka nem más, mint a vashiány. A vas ugyanis egy olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely folyamatosan gondoskodik a magas energiaszintről. Ám vashiányos állapot esetén a test nem képes megfelelő mennyiségű vörösvértestet előállítani, ezáltal pedig vérszegénység alakulhat ki, melynek egyik fő tünete a fáradékonyság.

Ha te is állandóan fáradtnak érzed magad és úgy tapasztalod, hogy csak nézel ki a fejedből, akkor próbálj meg minél több vasat tartalmazó ételt, úgy mint vöröshúsok, szárnyasok, tenger gyümölcsei magadhoz venni.

 

2.) Hiába fogysz, még mindig elégedetlen vagy

Ennek oka valószínűleg az, hogy a diéta idején nem veszel magadhoz elegendő mennyiségű kalóriát. Ahhoz ugyanis, hogy legyen energiád a mindennapokhoz elengedhetetlenül fontos, hogy a vércukorszinted végig stabil maradjon.

Ám, ha túl kevés kalóriát viszel be, akkor ez kvázi lehetetlen. Egy átlagos felnőtt nő napi kalóriaszükséglete kb. 1200 kalória, azonban a csodadiéták ezek mindig jóval kevesebbet javasolnak. Ha én javasolhatok egyet, akkor felejtsd el az efféle diétákat és igyekezz inkább minél aktívabb, mozgásban sokszínű és gazdag életet élni, melynek részét képezi a bevitt kalória mennyisége is.

 

3.) Depressziós tünetek

A fogyókúra idején inkább boldognak kellene lenned, hiszen napról napra látod az eredményeket, ehelyett te inkább az ágyat nyomnád és állandóan mélabús vagy. Ennek legvalószínűbb oka, hogy túl kevés szénhidrátot eszel meg.

A szénhidrátszegény táplálkozás bár fogyást eredményezhet, mégis fontos tudnod, hogy ezzel egyidejűleg csökkent a szervezetedben a szerotonin szint, ami végső soron depressziót eredményezhet.

Inkább iktasd be az étrendebe az egészséges szénhidrátokat, úgy mint a teljes kiőrlésű toast kenyerek vagy egy alma, de ebédre a csirkemelles fogás is kitűnő választás. A lényeg, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket mellett tedd le a voksod.

 

+1.) Mentális hatások a depresszión túl 

Ahogy fentebb már írtam egy rosszul megválasztott diéta jelentős lelki hatásokkal járhat, amelyek megterhelik az embert nemcsak testileg, hanem mentálisan is. Az egészségtelen táplálkozás gyakran vezet alacsony energiaszinthez és általános fáradtsághoz, ami negatívan befolyásolja a hangulatot és az érzelmi stabilitást. Az alacsony minőségű ételek, magas vagy éppen túlságosan alacsony cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztása rövid távon ugyan kellemes ízélményeket nyújthat, hosszú távon azonban csökkenti az érzelmi jóllétet és növeli az érzelmi stresszt.

Emellett egy rosszul összeállított diéta hosszú távon komolyabb mentális problémákat is okozhat, például szorongást. Az egészségtelen táplálkozás közvetlen hatással lehet az agy kémiai egyensúlyára, ami érzelmek és hangulat ingadozásához vezethet. Egy alacsony tápanyagtartalmú étrend hiányos lehet olyan vitaminok és ásványi anyagok terén, amelyek fontosak az agy megfelelő működéséhez. Ezek a hiányosságok gyakran hozzájárulnak a lelki egészség romlásához.

 

Mit tehet az ember ezek ellen?

Az első lépés az, hogy tudatosan válasz egészséges ételeket. A változatos és kiegyensúlyozott étrend, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, fehérjékben és jó zsírokban, hozzájárul az agy megfelelő működéséhez és az érzelmi stabilitáshoz.

Emellett fontos az önmagunk iránti türelem és elfogadás. Az egészséges táplálkozásnak nem szabad szigorú szabályokkal és megvonással járnia, hanem hosszú távú, fenntartható változásokat kell jelentenie. Az életmódváltásban támogatást kérhetünk szakemberektől, akik segítenek az egészséges étkezés és az érzelmi jóllét kapcsolatának megértésében, valamint az élelmiszerek és az érzelmek közötti összefüggések tudatosításában. Az önismeret és a pozitív gondolkodás is kulcsszerepet játszik: elfogadni önmagunkat, támogatni magunkat a változásokban, és hinni abban, hogy képesek vagyunk a pozitív változásokra, mely lelki egészségünk szempontjából kulcsfontosságúak.

 

Nálad van valamilyen jel? 

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (73 szavazat, átlag: 4,63 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
5 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments