Ezek az egyszerű teendők szükséges ahhoz, hogy ne csak elérd, de meg is tartsd az alakodat

Bár az írásaim nagy részében arról beszélgetünk, hogy miként is tudsz lefogyni, mégis most rendhagyó módon arról lesz szó, hogy hogyan tudod megőrizni az alakodat, ha már egyszer lefogytál.

Ugyanis képzeld csak el, hogy ez utóbbi talán nehezebb, mint maga a fogyás. Persze kemény dió megszabadulni a feleslegtől, azonban utána megtartani az elért és vágyott súlyt, na az az igazi embert próbáló feladat. Éppen ezért mai írásomban összeszedtem neked néhány hasznos tippet, amivel megtarthatod a súlyt, amire mindig is vágytál.

Ne éhezz!

Tudom, hogy ez már nagyon elcsépelten hangzik, de ez az egyik örökérvényű igazság, amennyiben diétáról beszélünk. A tudatos és rendszeres táplálkozás ne csak a fogyókúra idején legyen az életed része, hanem utána is.

Éppen ezért nem szeretem a diéta kifejezést, ugyanis, ha te döntesz, akkor azzal egy életre szóló döntést hozol meg, kvázi életmódot váltasz. Vagyis nonszensz, hogy miután elérted a vágyott súlyt visszaállj a régi táplálkozási szokásaidra, pedig képzeld csak el, rengetegen így tesznek és emiatt buknak el.

A másik véglet pedig nyilván az éhezés, aminek következtében egy idő után a tested elkezd raktározni, végső soron pedig hízol. Ne úgy akarj fogyni, hogy éhezteted magad, mert a súlyvesztés csupán ideiglenes lesz. Ha hosszútávon gondolkodsz, akkor tudod, hogy a rendszeres és tudatos táplálkozás lesz a titok nyitja.

Kísérletezz új dolgokkal!

Az életmódváltók legnagyobb nehézsége a konyhában kezdődik, pedig el se tudod képzelni mennyi felesleges kalóriát iktatsz ki az életedből, ha te magad főzől. Persze sajnos a magyar konyha szereti a nehéz, kissé zsíros, húsosabb ételeket, ám ez nem jelenti azt, hogy te ne próbálkozhatnál más iránnyal.

Az étkezési szokásaid megreformálása nagy segítség lesz majd a fogyásban majd az alakod megtartásában. Már azzal is sokat segítesz magadon, ha például nem eszel kenyeret, illetve finomított cukrot, sőt rengeteg kalóriát megspórolhatsz, ha napraforgó olaj helyett a kókuszolajat vagy a lengmagolajat választod.

Hidd el a főzésen rengeteg múlik, a kísérletezéssel pedig élménnyé teheted a konyhában töltött perceket.

Találd meg az egészséges nasikat!

Mert bizony léteznek! Tudom, hogy ezt nehéz elhinni, de igenis léteznek. Ha neked is a vesszőparipáid az édességek és a nasik, akkor tudhatod, hogy ennek iktatása a diéta idején az egyik legnehezebb akadály. Éppen ezért igyekezz megtalálni azokat a nasikat, amiket beilleszthetsz a diétás étrendedbe. Ehetsz például étcsokoládét, na persze nem tömténytlen mennyiségben, illetve leteheted a voksod a különböző gyümölcsök mellett is, melyeket inkább a délelőtti, kora délutáni órákban fogyassz.

Az arany közép

Mint az élet minden területén a diéta során is az egyetlen járható út, ha megtalálod az egyensúlyt. Ha képes vagy egyensúlyt teremteni a mozgás és az étkezések között. Ugyanis nem lehet az egyik a másik nélkül. Bár az étkezés nagyban befolyásolja a kilók számát s, hogy mit mutat a mérleg, ám, ha feszesedni, izmosodni is szeretnél, akkor a mozgás elengedhetetlenné válik.

Persze csalóka lehet a dolog, mert, ha izmot építesz, akkor az bizony sokat nyom a latba és lehet, hogy a mérleg nyelve nem billen lefelé, de tudnod kell, hogy a mérleg teljesen mást mutat egy súlyokkal dolgozó és egy kardió edzéseket folytató ember számára.

Lelki tényezők szerepe

Az alak megőrzése és az egészséges életmód fenntartása egy olyan kihívás, amely lelki szempontból is komoly megpróbáltatásokat hozhat. A fogyás sikere gyakran összekapcsolódik az önbizalom és önbecsülés növekedésével. Azonban amikor elértük a célunkat, és meg kell őriznünk az eredményt, felmerülhetnek kételyek és félelmek:

1.) Visszahízás Félelme

Az egyik leggyakoribb lelki kihívás az, hogy félünk visszaszerezni a leadott súlyt. Ez a félelem stresszt és szorongást okozhat, amely negatív hatással lehet az életmódunkra. Fontos felismerni, hogy a súlyingadozások normálisak lehetnek, és az élet különböző szakaszaiban a testsúlyunk természetesen változhat.

2.) Önértékelés és Tökéletességre Való Törekvés

A fogyás utáni időszakban könnyen hajlamosak lehetünk a tökéletességre való törekvésre, ami negatívan befolyásolhatja az önbecsülésünket. Ha túlzottan szigorúak vagyunk magunkhoz, akkor könnyen csalódást okozhatunk magunknak, ha valamiben nem érjük el a kitűzött célt.

3.) Az Életmód Fenntartásának Nehézségei:

Az egészséges életmód fenntartása hosszú távon következetességet igényel. Az új szokások kialakítása után a motiváció csökkenhet, és a régi, kevésbé egészséges szokások visszatérhetnek. Fontos, hogy megtaláljuk azokat a motivációs tényezőket, amelyek segítenek fenntartani az életmódváltást.

Tippek az Alak Megőrzéséhez

Az alak megőrzése nem csak fizikai, hanem lelki erőfeszítéseket is igényel. Néhány tipp a hosszú távú siker eléréséhez:

Reális Célok Kitűzése

Állítsunk fel reális és fenntartható célokat, amelyek nem csak a testsúlyra, hanem az egészséges életmódra is összpontosítanak.

Lelki Támogatás Keresése

Beszéljünk másokkal az érzéseinkről és aggodalmainkról. Az emberek támogatása és megértése segíthet leküzdeni a nehézségeket.

Önmegfigyelés és Elfogadás

Figyeljük meg testünket és érzéseinket anélkül, hogy önkritikusak lennénk. Elfogadás és türelem szükséges a változásokhoz.

Rugalmas Életmód

Tanuljunk rugalmasnak lenni az életmódunkkal. Időnként engedjünk meg kis élvezeteket, hogy elkerüljük a túlzottan szigorú korlátozásokból fakadó frusztrációt.

Új Kihívások Keresése

Keressünk új célokat és kihívásokat az életben, amelyek nem csak a kinézetünkre, hanem az örömre és kielégülésre is hatnak.

Meditáció és Stresszkezelés

Tanuljunk meg stresszkezelő technikákat, mint például a meditáció és a mély légzés. Ezek segíthetnek kezelni a lelki nyomást.

Szakember Segítségének Igénybevétele

Ha úgy érzed, hogy lelki terheid túl nagyok, ne félj segítséget kérni  mentálhigiénés szakembertől.

Összegzés

 Az alak megőrzése fogyás után komplex feladat, amely a lelki tényezőket is magában foglalja. Az önbizalom fenntartása, az életmódváltás kitartó követése és az önelfogadás kulcsfontosságúak a hosszú távú siker eléréséhez. Ne feledjük, hogy az egészséges életmód nem csak a fizikai egészségről szól, hanem a lelki jólétről is.

Természetes, hogy az élet során kihívások elé kerülsz, de ne feledd, hogy benned van az erő és a kitartás, hogy megbirkózz velük. A sikeres ember nem az, aki soha nem hibázik vagy soha nem küzd meg nehézségekkel, hanem az, aki mindig talpra áll, tanul a tapasztalatokból, és továbbra is előre halad.

Motiváció

Minden lépés, amit megteszel az álmaid felé vezető úton, számít. Legyen az nagy vagy kicsi, minden lépés közelebb visz a céljaidhoz. Ne engedd, hogy a félelem vagy a bizonytalanság megállítson. Higgy magadban és a képességeidben, mert te vagy a saját sorsod írója.

Emlékezz arra, hogy az eredmények nem mindig azonnal érkeznek meg. A kitartás és a türelem kulcsfontosságúak. Ne add fel akkor sem, ha úgy érzed, hogy nehezebb, mint valaha. Azok a pillanatok, amikor a legnehezebb, azok a pillanatok, amikor a leginkább növünk és fejlődünk.

Tudd, hogy a változás mindig lehetőség. Bármi történjen is, mindig van lehetőséged újra kezdeni, tanulni a múltból, és jobbá válni. Ne félj hibázni vagy elesni, mert ezek a tapasztalatok csak még erősebbé tesznek.

Legyen ma az a nap, amikor újra megerősíted az elkötelezettségedet az álmaid iránt. Emelj fejet a kihívásokkal szemben, és ne engedd, hogy bármi megállítson téged. Te vagy az irányítója az életednek, és bízom benne, hogy minden célodat eléred. Gyerünk, tedd meg az első lépést a siker felé ma!

Te, hogy látod mindezt?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (118 szavazat, átlag: 4,63 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
8 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments