Biztos, hogy csak a Te hibád, a plusz kilóid?

Amikor az elhízásról beszélünk, akkor gyakran hajlamosak lehetünk arra, hogy csupán az elhízott személy nulla akaraterejét tegyük felelőssé, ám jobb, ha tudod, hogy számos más egyéb ok is állhat az elhízás hátterében.

Persze részben az egészségtelen életmód az, ami felelősség tehető érte, de sajnos ez a gyorskaják elterjedésével már-már globális problémává nőtte ki magát. Mégis fontos megemlíteni azokat a speciális eseteket is, amikor nem az egészségtelen életmód a ludas, ugyanis valamilyen egész más, akár elképesztő ok állhat a háttérben.

Mai írásomban ezeket a lehetséges alternatívákat szeretném neked bemutatni. Nézzük akkor sorban.

Kifogás vagy súlyos probléma?

Amikor valaki elhízik akkor hajlamos lehet azonnal a genetikát felelősség tenni mindenért, mondván a családban mindenki ilyen. Na, most ezt sürgősen felejtsd el! Persze nem arról van szó, hogy a hízásra nem lehetsz hajlamos, de az, hogy ebbe belesüppedsz vagy teszel ellene már csakis rajtad múlik.

Ám, a családi mintákon és genetikai adottságokon túl (illetve az étrendbeli változtatásokat figyelembe véve) nagyon fontos beszélni azokról a rejtett okokról is, amelyre sokan még csak nem is gondolnak.

Pedig, ha te azt érzed és látod és tudod, hogy az életmódod megfelelő, fizikai aktivitásod is kielégítő, de a mérleg nyelve csak nem akar lejjebb kúszni, akkor érdemes lehet a további okokat böngészned. Ebben segítek most neked!
 

Ha felborul a hormonrendszer

Az utóbbi időben sajnos a nők körében igen elterjedt problémáról van szó, amit sokan félvállról kezelnek, ezzel súlyosbítva az amúgy is súlyos helyzetet. Az étendtől függetlenül a súlygyarapodásért a leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködése felel, ennek legfőbb tünetei pedig a fáradékonyság, az aluszékonyság és végső soron a hízás lehet.

Éppen ezért, ha a tünetek közül már csak kettőt felfedezel vagy indokolatlan plusz kilók jelennek meg rajtad, feltétlenül vizsgáltasd ki magad, hiszen a hormonális eredetű problémákat kezelni kell, ezután következik nyilvánvalóan a diéta.

Fontos, hogy ne hanyagold el a dolgot, mert súlyosabb esetben egyéb mellékhatások is jelentkezhet, akár felpuffadhat az arcot, de az is előfordulhat, hogy teljesen lelassulsz majd. Persze a pajzsmirigy problémákon túl egyéb más hormonális problémák is jelentkezhetnek, ilyen a PCOS vagy éppen az endometriózis, de akár a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése is.

Ha úgy érzed, hogy az utóbbi időben olyan extra kilók jelentek meg rajtad, amiknek nem érted az eredetét ne légy rest és vizsgáltasd ki magad, hiszen így sokkalta hamarabb nyerheted majd vissza a régi alakodat.
 

Durva életmódváltás=hízás

Ezen most biztosan elcsodálkoztál, pedig ilyen is van. A helyzet ugyanis is az, hogy az életmódváltás nem minden esetben egy pozitív dolog. Gondolj csak arra, hogy mi történne, ha egy nagyon aktív, akár versenyszerű sportidőszakot követően egyszer csak leülnél és ezentúl csak közepesen aktív vagy akár teljesen mozgásszegény életmódot folytatnál.

Az is gyakran elő szokott fordulni, hogy hirtelen egy aktívabb életmódot egy mozgásszegény életmódra váltasz pl.: álló munkádat, ülő munkára váltod, kerékpár helyett, kocsival jársz mindenhová.

Ezekben az esetekben szinte teljesen törvényszerű a hízás, hiszen egy rendszeresen sportoló ember, egy aktív, fizikailag megterhelőbb munkát végző személy, nyilvánvalóan több energiát használ fel egy nap, ám ha hirtelen ez az energiafelhasználás megszűnik, a kalóriák viszont ezzel egyenesen arányosan nem csökkenek, akkor a súly gyarapodás borítékolható.

Bármilyen okból is hirtelen mozgásszegény életmódra váltasz akkor az energiát nem fogod tudni elégetni, így azok zsírpárnák formájában meg fognak jelenni a tested különböző pontjain.

Ha pedig nem teszel ellene semmit sem, akkor ezek a zsírpárnák csak nőni és nőni fognak, ilyen esetekben pedig akár 5, 10, 15 kilót is felszedhetsz rekord idő alatt. Ha eddig is aktívan sportoltál, de akár valamilyen balesetből, betegségből kifolyólag ezt parkolópályára kell tenned, vagy életmódbeli változás át be az életedbe, akkor fontos, hogy az energiabevitelt csökkentsd. 

A betegségből való felépülési időszakot követően pedig fokozatosan iktasd vissza az edzést, a mozgást az életedbe. Hidd el az alakod és persze az egészséged is ezt hosszútávon meg fogja hálálni.

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (52 szavazat, átlag: 4,44 az 5-ből)
Loading...

Szerinted, neked mitől és mióta van súlyproblémád?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments