Adventi naptár helyet minden napra egy új….

Előre szeretném leszögezni: nem valami új csodamódszert szeretnék neked most bemutatni, csak arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy akár már így karácsony előtt is már olyan változásokat eszközölhetsz, amiket 2019-ben hosszútávon is be tudsz majd iktatni a mindennapjaidba.

Én mindig azt mondom, hogy az időszakos diéták helyett érdemes életmódszerűen gondolkodni, az ugyanis hosszabb távú elköteleződés, ellenben a divatosnak vélt diétákkal.

Rendre erről írok neked, mert még mindig számos olyan levelet kapok tőletek, amiben valamilyen gyors módszert vártok tőlem, de az a helyzet, hogy én ilyennel nem tudok szolgálni. Én olyan lehetőséget, hosszútávon is élhető alternatívát kínálok a számodra, melyet…

…könnyedén be tudsz illeszteni az életedbe és ami kis időn belül rutinszerűvé válik majd és, amivel az éhezés, mint fogalom ismeretlen lesz a számodra. Ehhez azonban kvázi át kell kalibrálnod az agyad, ami hiszed vagy sem, akár már egy hét alatt sikerülhet. Hogy, hogyan? Mutatom!
 

1.) Mindennap cserélj le egy ételt!

Első körben mindig azt szoktam mondani, hogy cseréld le a cukrot, ugyanis ezzel már kapásból egy olyan folyamatot indítasz el, ami kedvező hatással lesz a fogyásodra. Válassz növényi eredetű cukrokat, a személyes kedvencem a stevia, de ott van a nyírfacukor vagy az eritrit is.

Pár hét kitartó odafigyeléssel azt fogod tapasztalni, hogy javulnak az anyagcsere folyamataid, sokkal szebb lesz a bőröd és már néhány hét után garantáltan beindul a fogyás is.
 

2.) Ügyelj a megfelelő vízbevitelre

A vízbevitel fontosságról is már többször írtam neked, de valahogy ez az a dolog, amiről a legtöbben mégis elfeledkeztek, pedig a szervezet stabil és megfelelő működéséhez egyszerűen elengedhetetlen.

Egy átlagos felnőtt ember számára a napi 2,5-3 liter víz az ideális, ám ha sportolsz akkor ez az arány növekedhet, hiszen folyamatosan vizet veszítesz ezáltal. Ha munkába mész vegyél magadnak egy két literes ásványvizet és szépen munka közben szürcsölgesd el, ha pedig otthon vagy, akkor reggel készíts magadnak egy kancsó citromos vizet, így a nap folyamán látod majd, hogy mennyit sikerült belőle meginnod.
 

3.) A mozgás beiktatása

Persze ez most nyilván nagyon bagatellnek tűnik és alapból nyilván te is tudod, hogy a diéták mozgás nélkül mit sem érnek. Azonban tapasztalataim szerint ez is egy olyan dolog, amit újra és újra tudatosítani kell, annak érdekében, hogy véglegesen rögzüljön.

Jó, jó tudom, hogy a mozgás rendszeres beiktatása nehéz, hiszen munkába jársz és a többi, de hidd el, hogy ha csak egy hétig erőt veszel magadon és szánsz magadra nem több, mint harminc percet, akkor az utána már rutinszerűvé válik és hiányozni fog.

Kezdésnek például az is jó, ha a lift helyett mondjuk a lépcsőt választod. Ezáltal energikussá, vidámmá és hosszútávon lelkessé válsz majd. Ugye milyen nagyszerűen hangzik?
 

4.) A pihenés fontossága

Ez megint egy olyan dolog, amiről hajlamosak vagytok megfeledkezni. Pedig pihenni kell! Nem lehet egész nap száz százalékon teljesíteni és pörögni, mert előbb utóbb lemerülsz mint, a Duracell nyuszi. Akkor pedig majd kapkodhatod a fejed, hogy mitévő is legyél.

Persze tudom, hogy manapság a 8 óra alvás már-már szinte luxus, mégis egy átlagos felnőttnek közel ennyire szüksége van. Ezenkívül napközben is érdemes 10-15 perces pihenőket beiktatnod: munka közben szaladj le egy kicsit a friss levegőre, nyújtózkodj és engedd, hogy felfrissüljön az agyad. Hidd el, ez a teljesítőképességeden is nagyban meg fog majd látszani.
 

5.) Énidő és saját magam szeretete

Tudom, már rongyosra beszéltük ezt a témát is, de egyszerűen azt látom, hogy még mindig annyian vagytok, akik utálatból akarnak lefogyni. Pedig az életmódváltás egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb alapja, hogy szeresd és tiszteld magad.

Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, de ne legyél rest változtatni. Igyekezz mindennap valami olyat csinálni, amit szeretsz. A minap például az egyik termékünket használó lány Instagram oldalába futottam bele, ahol egy 30 napos kihívás elé állította saját magát.

Minden nap tesz, vagy cselekszik valami olyat, ami egyébként eltér a szokásostól, ezt pedig megosztja a követőivel is. Ezzel motiválja saját magát és arra sarkall másokat is, hogy ne féljenek változtatni. Ez az önszeretet első lépése. Rögös út, de hidd el megéri!
 

6.) Egy kis környezetváltozás!

Amikor valami újdonságon törjük a fejünket, olyankor rendszerint eszünkbe ötlik, hogy változtatni kellene valamit a környezetünkön is. Ez nagyszerű ötlet, mert ezzel hosszútávon sokkal produktívabbá válhatsz.

Persze nem azt mondom, hogy ész nélkül állj neki új bútorokat vásárolni, de például már az is jó ötlet lehet, ha új életet lehelsz például egy kis bútorfestékkel vagy tapétával a régiekbe. Ehhez nagyszerű ötleteket találhatsz a neten és egy kis kreativitással egészen új otthon varázsolhatsz magadnak pikk-pakk.
 

7.) Beszélj róla!

No, nyilván nem azt mondom, hogy hencegj, de bátran mesélj az elhatározásodról a barátaidnak, hiszen tudod: a kimondott szónak ereje van. Légy büszke az új életedre és arra, amit eddig elértél, ezt az örömöt pedig oszd meg másokkal is.

Számodra is motiváló lesz majd, ha pedig mondjuk egy barátnőd is éppen életmódot készül váltani, akkor számára is nagy segítség lehet a te sikered.


Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (90 szavazat, átlag: 4,78 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments