A szülők étkezési szokásai így hagy lenyomatot bennünk!

Biztosan te is sokat gondolkodtál már rajta, hogy mi lehet az oka annak, hogy felszaladtak rád azok a fránya plusz kilók.

Sokan arról számolnak be a személyes tanácsadásaim során, hogy úgy érzik mindent jól csinálnak, ideig-óráig működik is a dolog, majd aztán újra elkezdenek visszakúszni a kilók. Lehet sokkoló lesz, amit most mondok, de sok esetben az elhízás a gyerekkora vezethető vissza, ugyanis, ha már gyermekkorodban voltak gondjaid a súlyoddal, akkor könnyen elképzelhető, hogy felnőttként is problémáid lesznek.

Mai írásomban megmutatom, hogy mi az, ami gyermekkorban vakvágányra vezethet és aztán az elképesztő hatást gyakorol a felnőtt életedre. Elhízásunk oka tényleg a gyermekkorban keresendő? Ennek nézünk ma utána.
 

A szülők étkezési szokásai hatással vannak ránk is, mint első MINTA így hagy lenyomatot bennünk!

Valójában az egész még csecsemőkorban kezdőik, amikor anyuka kvázi túleteti a gyereked, ez esetben téged. Ilyen egy hibás tanulása folyamat alakul ki. Persze ezzel nem szeretném édesanyád hibáztatni, félre ne értsd, hiszen nem könnyű egy csecsemő jelzéseit megfelelően értelmezni, pláne, ha első gyermekről van szó.

Előfordulhat, hogy az anyaszereptől való hatalmas félelem eredményezi azt, hogy az anyuka nem megfelelően válaszol, reagál a gyermek jelzéseire, így megesik, hogy olyankor is ételt ad a babának, amikor valójában a kicsi nem is éhes.

Éppen ezért a gyermeknél – aki jelen esetben Te vagy – az érzelmek később szoros kapcsolatba kerülnek az evéssel és végső soron éppen ez az, ami az érzelmi evés alfája és omegája lesz. Tudom, hogy nagyon durva ezt hallani, hogy az érzelmi evésed a csecsemőkorodra vezethető vissza és nyilván ez nem egzakt dolog vagyis nem húzható rá mindenki életére, de érdemes lehet ez az eshetőséget is számba venni.

Emellett az is befolyásoló tényező lehet, hogyha maga az anya vagy apa vagy akár a nagyszülők is étellel nyugtatják magukat egy nehéz helyzetben, így ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy az unokát is ezzel a módszerrel vagyis étellel próbálják meg megnyugtatni.
 

A szülői minták fontossága

A gyermekkori majd persze aztán a felnőttkori testsúly szempontjából nagyon fontos, hogy milyen szülői étkezési, mozgási, illetve stresszlevezetési mintákat látunk magunk körül. Különböző kutatások egyértelműen bebizonyították: amennyiben a szülő elhízott, akkor a gyermeknek nagyjából 40-45 százalék esélye van rá, hogy súlyfelesleggel fog küzdeni.

Ha mindkét szülő túlsúllyal küzd, akkor ezek az esélyek könnyedén megduplázódhatnak. Ezek az adatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a gyerekek táplálkozási, illetve mozgási szokásai a szülők mentalitásának változása függvényében változtathatóak.

Vagyis, ha a szülő az egészséges életmódot preferálja, akkor jó eséllyel a gyermek is ezen az úton indul majd el. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy szülőként, nagyszülőként – ha már te magad is az a vagy – hitelesek legyünk és példát mutassunk. (nagy)Szülőként rendkívül fontos szerepünk van abban, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozási szokásai, “KULTÚRÁJA” alakuljanak ki és az is biztos, hogy a te szüleidnek is fontos szerepük volt, éppen ezért érdemes górcső alá venni a gyerekkorodat e tekintetben is. Nyilván nem arról szól a fáma, hogy hibáztatnod kell utólag anyut és aput, de fontos, felgöngyölítsd az okokat.

Persze attól, hogy feltérképezted az okokat még nyilván nem kezdesz el fogyni, itt jön képbe a sokat emlegetett kitartás és akaraterő, ám arra tökéletesen jó lehet ez visszaemlékezés, hogy te szülőként ne kövesd el újra ezeket a hibákat.

Te hogyan látod a gyermekkorod táplálkozási mintáját? Te milyet fogsz tovább adni?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (15 szavazat, átlag: 4,73 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments