A sikeres fogyókúra pszichológiája

2011 óta, hogy vezetem a ZSH Életmódot és annak blogját!

Igyekszem neked folyamatosan olyan tippekkel és trükkökkel szolgálni, hogy miként is érheted el a kívánt testsúlyodat, ám a kérdés, amit még a mai napig a legtöbben feltesztek az az, hogy:

“Miként is lehet egy fogyókúra igazán sikeres?”

Az a helyzet, hogy én soha nem árultam és nem is fogok zsákbamacskát árulni. A fogyókúra nem minden esetben egyszerű, de tény, hogy vannak olyan praktikák, amikkel megkönnyítheted a saját dolgokat.

Ezenkívül, ha megvizsgálod az aktuális helyzeted és kiderül, hogy egészségügyi szempontból nincs akadálya a súlyvesztésnek, akkor érdemes lehet egy kicsit a lelki oldaláról megközelíteni a dolgot. Ma közösen kielemezzük a sikeres fogyás pszichológiáját.

Hol buknak el rendre a fogyókúrák?

Én már eleve a fogyókúra szót nem szeretem. Valahogy, olyan negatív töltete van, ráadásul maga a kúra szó is arra enged következtetni, hogy valamilyen átmeneti állapot következik az életedben, amit kúraszerűen elvégzel, majd minden gondod varázsütésre megszűnni.

Nos, szerintem a diéta, a súlyvesztés nem így működik, éppen ezért írom le rendre a cikkeimben, hogy én és mi a ZSH-nál az életmódváltásban hiszünk. Egyszer olvastam valahol, hogy Jack Nicholson szerint a dohányzásról pofon egyszerű leszokni, neki már vagy 50-szer sikerült.

Nos, valahogy így vagyunk a diétával is: mindenki hallott róla, mindenki próbálta is már, de szinte ugyan ennyien bele is buktak. Ennek oka pedig rendszerint arra vezethető vissza, hogy vagy valamilyen éppen népszerű megvonsásos divatdiétával próbálkoztak vagy egyszerűen csak koplaltak.

Természetesen ezek a “módszerek” ideig óráig persze működik, de aztán jön a jojó effektus. A jojó effektustról már biztos, hogy te is hallottál. Akkor jelentkezik, amikor leállsz önmagad sanyargatásával és visszaállsz a régi szokásaidra.

Na, akkor a kilók újra elkezdenek felszökni rendszerint dupla vagy tripla magukkal. Ilyenkor pedig biztos, mint a pokol, hogy rosszabbul érzed magad, mint valaha. De akkor hogyan tudnál egyről a kettőre lépni? A kérdés jogos, de ahhoz, hogy sikerüljön, te is kellesz, én maximum kapaszkodókat, mankókat tudok neked adni, de azokat most megkapod.

Először is szeresd magad!

Tudom ez elcsépeltnek hangzik, de a legtöbben, akik megkeresnek, hogy segítsek nekik arról számolnak be, hogy mennyire elégedetlenek magukkal, mennyire nem szeretik a testüket és csak szabadulni szeretnének ettől a pusztító érzéstől.

Nos, gyűlölködve nem fog menni ezt már most elmondom. Ahhoz, hogy sikerrel járj fontos, hogy szeresd magad. Szeresd magad annyira, hogy végre egészségesen élj. Ha folyamatosan csak azt nézed, hogy nem lehet, akkor nem is fog sikerülni. Ha végre ráléptél az elfogadás rögös útjára, akkor pedig jöhet a következő lépés.

Határozd meg a céljaid!

A legtöbb diétázó ott követi el a legnagyobb hibát, hogy nem jelöl ki egy ösvényt, aminek a végén van valamilyen cél. Mielőtt belevágsz fontos, hogy tisztázd magadban, hogy merre is tartasz. Válaszolj őszintén néhány kérdésre, mit is akarsz elérni?

  • le szeretnél fogyni?
  • konkrétan hasról, combról…stb szeretnél fogyni?
  • szeretnél csinosabb lenni?
  • magabiztosabb szeretnél lenni?
  • szeretnéd végre felvenni azt az évek óta porosodó bikinit?

Fontos, hogy mialatt válaszolsz a kérdésekre légy magadhoz nagyon őszinte. Itt nem engem versz át vagy a családodat, hanem saját magadat, az önámításnál pedig hidd el nincs rosszabb. Válaszolj őszintén, mi az, amit igazán szeretnél?

Azok a fránya határidők…

A diéta idején szintén kardinális kérdés a határidő. Sokan teljesíthetetlen határidőket állítanak fel és amikor a mérleg nem mutatja a kívánt súlyt, akkor feladják. Viszont tudnod kell, hogy egy hónap alatt egészséges keretek között nem lehet tíz kilót leadni.

Éppen ezért fontos, hogy a kitűzött cél reális legyen, olyan, ami nem gyakorol majd negatív hatást az egészségedre. Ha megvagy a határidők tervezésével, akkor jöhetnek a mérföldkövek. Fontos, hogy a végső célig legyenek kisebb mérföldkövek, amikor is kvázi mérlegelsz és konstatálod, hogy jó úton haladsz.

Amikor kipipálsz egy-egy mérföldkövet, akkor jutalmazd meg magad: no persze neme egy 16 szeletes tortára gondolok, de ha pl. már leadtál egy ruhaméretet, bátran vehetsz magad egy úja nadrágot, hiszen nincs is annál motiválóbb, mint látni, hogy időről időre csinosabb leszel.

Motiváld magad folyamatosan!

Nem akarlak átverni, lesz, amikor nagyon nehéz lesz és majd meghalsz egy szelet csokiért. Viszont én azt mondom, hogy egy kocka csoki még nem a világ, az nem fogja taccsra vágni a diétád és epekedni sem fogsz így utána. Azonban fontos, hogy megőrizd a motivációd.

Készíthetsz például magadnak egy motivációs táblát, amire felírhatsz szavakat, amik doppingolnak, nyomtathatsz képeket vagy kitehetsz egy régi fotót, amin mondjuk tíz kilóval kevesebb vagy. Mindegy, a lényeg, hogyha ránézel a célt lásd a szemed előtt.

Melyikkel fogod kezdeni? Várom véleményed a mai cikkel kapcsolatban is.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (105 szavazat, átlag: 4,74 az 5-ből)
Loading...

Subscribe
Visszajelzés
guest
14 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments