3 lépés mellyel mentálisan fel tudod készíteni magad a fogyásra

A fogyás lelki oldaláról itt már beszéltünk és persze a pszichés területeket is érintettük itt, ám ez szintén egy olyan témakör, amiről nem lehet eleget beszélni.

Fontosnak tartom elmondani, hogy a diétának, életmódváltásnak csak úgy érdemes nekiállni, ha mentálisan teljese a toppon vagy, máskülönben nagy a valószínűsége annak, hogy a próbálkozásaid elbuknak.

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy soha nem lehet rossz napod, de fontos, hogy mentálisan felkészülj a testsúlycsökkentésre. Tudnod kell, hogy mit is akarsz, min kell változtatnod, azaz lényeges, hogy csakis komoly elhatározással vágj bele, különben jó eséllyel elbuksz majd azt pedig nyilvánvalóan te sem akarhatod.

Mai cikkemben éppen ezért hoztam neked 3+1 megoldást melyekkel mentálisan tudod magad egy picit tréningezni. A mostani “lecke” segítségedre lesznek abban, hogy elérd a célod, már amennyiben te is ezt akarod.
 

1.) Ne a mások véleményével törődj!

Persze, tudom, könnyű ezt mondani, de hidd el, hogy hosszútávon sokkal célravezetőbb, ha nem a mások véleményére adsz. Pláne nem az olyanokéra, akik csak pesszimista hozzászólásokat képesek mondani és csak rendre lehúznak és visszatartanak téged.

Ha valaki nem hisz benned, az az ő baja, de te ne hidd el egy szavukat se! A legjobb, ha ezeket az embereket egy időre elkerülöd, ugyanis csak negatív hatással lesznek rád, a kedvedre és persze a diétád kimenetelére is.

Neked, pláne a fogyásod kezdeti szakaszában arra kell koncentrálnod, hogy mit is szeretnél elérni és elhinni, hogy igenis képes vagy rá és megtudod csinálni. Bármit és bárkit, aki negatív irányba igyekszik téged terelni, zárd ki!
 

2.) Tedd fel magadnak a kérdést: mi az, ami motivál?

A fogyás idején és persze azt követően is a legfontosabb kérdés, hogy mi az, ami igazán motivál. Miért szeretnéd elérni a kívánt testsúlyt, mik azok a dolgok, amik prioritást élveznek. Fontos, hogy tudd miért is szeretnél életmódot váltani, miben is miért is változnál meg.

Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, az már nagyszerű alapot biztosít neked ahhoz, hogy végig is járd az utad. Persze a motiváció fenntartása nem minden esetben könnyű és lesznek napok, amikor a lelkesedésed alább is hagy majd, de ilyenkor mindig jusson eszedbe a végcél, így ugyanis biztosan lesz elég kitartásod, hogy végig is csináld.
 

3.) Mantrázd a célt! 

Tudom ez most elég bután hangzik, de igenis fontos, hogy mindennap emlékeztesd magad arra, miért is csinálod. Ez egyfajta mantra: minden reggel és este ülj le, lazulj el és gondold végig, hogy mi is a végső célod. Ezt ismételgesd folyamatosan: “azért szeretnék lefogyni, hogy…

“… újra beleférjek abba a szuper farmerba, amit 25 évesen hordtam.”

“… egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet éljek.”

“… végre ne kelljen rettegnek a strandon a rosszalló tekintetektől.”

Teljesen mindegy, hogy mi a végcél, a lényeg az, hogy téged rendre megerősítsen abban, hogy miért is csinálod.

Cél nélkül nincs küzdelem, küzdelem nélkül, nincs győzelem!

 

4.) Kis lépés az emberiségnek, annál nagyobb neked

A diétás kudarcok legtöbbje azért következik be, mert nem vagyunk képesek értékelni a kis sikereket. Persze nagyon fontos a végcél, de az is lényeges, hogy közben a kis mérföldkövekről se feledkezz meg.

Haladj lépésről lépésre, mert, ha túl sokat akarsz egyszerre, abba hamar beletörhet a bicskád. A fő célod mellett, mindig jelölj ki kis elágazásokat, ahova szeretnél elérni és legyél nagyon boldog, ha ezeket sikerül is abszolválnod.

Legyél magadra nagyon büszke és élvezd ki az apró változások adta örömöket. Hidd el, ezek segítenek majd neked végig menetelni a NAGY célig!
 

Tetszett a cikk?

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (98 szavazat, átlag: 4,57 az 5-ből)
Loading...

Szeretnél még ehhez hasonló tartalmakat kapni? Akkor tarts velem legközelebb is, ugyanis hozok neked majd egy cikket arról, hogy miként tarthatod meg a motivációd egészen addig míg el nem éred a célod!
 

Melyik megoldásom tetszett? Te hogyan motiválod magad?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Subscribe
Visszajelzés
guest
4 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments