Miért sír a fitneszterem februárban?

Eljött az az időszak, amikor a fitnesztermek olyan zsúfoltak, mint a leárazások idején a bevásárlóközpontok. Január az újévi fogadalmak hónapja, amikor mindenki megfogadja, hogy “most aztán tényleg”! De aztán eljön február, és a fitnesztermek ismét elnéptelenednek. Miért? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád: túl nagy falatokat veszünk a szánkba, szó szerint és átvitt értelemben is.

A fogadalmak csapdája

Az újévi fogadalmak problémája, hogy gyakran túl általánosak és irreálisak. “Fogyni fogok.” “Egészségesebben fogok élni.” Hangzanak jól, ugye? De mit jelentenek valójában? Itt jön a képbe a célkitűzés művészete Katona Zoltán módra. 

EMBERI célok, mint a siker igazi receptje

Vegyünk példát a sikeres emberekre. Ők nem csak “sikeresek akarnak lenni”, hanem… …megvizsgálva és tanulmányozva a sikeres embereket a következőt találtam. Most pedig nézzük meg, hogyan lehet a sikeres emberek módszerével újévi fogadalmainkat is sikeressé tenni EMBERI módszerrel:

1. Egyedi

A célodnak tükröznie kell a személyes értékeidet és helyzetedet. Ne mások céljai alapján határozd meg a sajátodat. Neked mi az egyedi, személyre szabott célod 2024-ben?

2. Mérhető

Legyen egyértelműen mérhető centiben, kilóban, erőnléti állapotban, ruhaméretben, vérnyomásban… …pl.: “célom 1 cm fogyás a derekamból”

3. Betartható

Biztosítsd, hogy a célod realisztikus legyen az életmódod és időbeosztásod szempontjából. Tehát “este hamarabb le fogok feküdni, hogy reggel korábban kipihenve tudjak felkelni és még munka előtt tudjak 30 percet mozogni” 

4. Elérhető érzelmek

Talán ez a legfontosabb! Amikor egy célt “elérhetőként” határozunk meg, fontos, hogy belevegyük az érzelmi töltetet is, ami a cél elérésével jár. Ez segít abban, hogy a cél ne csak egy külső eredmény legyen, hanem valami mélyebb, személyes jelentéssel is bírjon.

Példa egy ilyen célra:

“Szeretnék 5 kilót fogyni a következő három hónapban, hogy jobban érezzem magam a bőrömben, növeljem az önbizalmamat, és hogy energikusabbnak és boldogabbnak érezzem magam.”

Ebben a példában az “elérhető” cél nem csak a súlycsökkenésről szól, hanem arról is, hogy milyen pozitív érzéseket szeretne az illető megtapasztalni a cél elérésekor. Az önbizalom növelése, a jobb közérzet és a boldogság érzése mind-mind fontos érzelmi elemek, amelyek motiválják az embert a célja elérésében, és segítenek abban, hogy a folyamatot ne csak mint egy külső követelményt, hanem mint egy belső vágyat lássa.

Az ilyen típusú célok segítenek abban, hogy az ember a külső eredményeken túl a belső érzelmi és személyes fejlődést is szem előtt tartsa. Az érzelmi töltet biztosítja, hogy a cél valóban személyes jelentőséggel bírjon, és ne csak egy tétel legyen a teendők listáján.

5. Reális

Legyen összhangban a valós lehetőségeiddel és korlátaiddal, a jelenlegi képességeid, erőforrásaid, egészségügyi állapotod, azaz belső és külső körülményeket is figyelembe kell venni, olyan ami kihívást jelent mégis megvalósítható pl.: “futni már nem tudok, de hetente 1 perccel növelem a sétám távját” 

6. Időszerű

Szabj meg határidőt a célod elérésére, ez segít fenntartani a motivációt és fókuszt, valamint mindez legyen naprakész, tehát amikor elértél egy célt akkor érdemes újratervezni. 

Lélektani trükkök

De nem elég csak okosan kitűzni a célt. A lelki tényezők is kulcsfontosságúak. Az önmagadba vetett hit, a folyamatos ösztönzés és a kis sikerek ünneplése. Ünnepeld meg, ha egyszer nem nassolsz a TV előtt, vagy ha már kétszer elmentél futni, gyalogolni, mozogni ezen a héten. Ezek a kis győzelmek adják a motivációt a hosszú távú célokhoz.

A humor ereje

Képzeld el, hogy a pizzád azt mondja: “Nem vagy elég jó nekem”. Esetleg amikor a süteményed az ablakon keresztül integet neked búcsúzóul. 

A nevetés segíthet leküzdeni a kísértést és közben könnyebb nemet mondani a kísértésnek. Humorral és öniróniával sokkal könnyebb lesz megbirkózni a nehézségekkel.

Összegzés

Szóval, mi a tanulság? Legyen EMBERI céljaink, egyedi, mérhető, betartható, Elérhető érzelmileg, időszerű, ünnepeljük a kis sikereket, használjuk a humor erejét, és legyen meg bennünk a hit, hogy elérjük a céljainkat. És ne feledjük, ha februárban már nem jársz a terembe, legalább mondj köszönetet a futópadnak, amiért támogatott januárban.

Neked mi a 2024-es EMBERI célkitűzésed?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (26 szavazat, átlag: 4,92 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments