Miért érdemes úgy fogyni, hogy közben jólérezzük magunkta?

Gondoltad volna, hogy a fogyás olyan, mint egy stand-up comedy show? Néha nevetségesen nehéz, máskor pedig csak nevetni tudsz a kudarcokon. A legtöbben csak a diétára és a kínszenvedésnek tűnő edzésekre fókuszálunk, de itt van egy titkos fegyverünk: a cirkadián ritmus. Ez a blogbejegyzés bepillantást enged abba, hogy miért fontos ez a belső biológiai óra, és hogyan teheti viccesebbé (és hatékonyabbá!) a fogyókúrádat.

Mi az a “cirkadián ritmus?

Képzeld el, hogy van egy belső órád, ami nem csak az ébresztőd hangját szabályozza. A cirkadián ritmus a testünk kb. 24 órás ciklusa, ami alvásunkat, éberségünket, hormonjainkat, sőt, még a vacsora utáni nassolásra való hajlamunkat is szabályozza.

Eredetileg a „cirkadián” (circadian) kifejezés Franz Halbergtől származik, a latin circulus (kör) és dies, diei (nap) szavakból, szó szerinti jelentése „körülbelül egy nap(os)”.  Tehát gondolj rá úgy, mint egy belső karmesterre, aki dirigálja a testünk minden egyes sejtjének napi koncertjét.

Kutatások és tanulmányok

Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a cirkadián ritmus és a súlycsökkenés között szoros a kapcsolat. Például egy a “Cell” folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha félrecsapjuk ezt a belső órát, az olyan, mintha víz helyett olajat öntenénk a tűzre – nem segít a fogyásban. Egy másik tanulmány, amely az “Obesity Reviews”-ben jelent meg, arra hívta fel a figyelmet, hogy ha éjszaka eszel, akkor könnyen lehet, hogy a mérleg nyelve nem a kívánt irányba mozdul.

A cirkadián ritmus szerepe a fogyásban

A cirkadián ritmus a testünk energia-menedzselésének Supermanje. Reggel és délelőtt az anyagcserénk olyan, mint egy Ferrari, este pedig átvált egy lazább módra. Tehát nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy mikor. Reggeli és délelőtti étkezésekkel a kalóriák olyan gyorsan égnek, mint a papír, míg az esti, késői falatozások inkább a zsírpárnák építésében segítenek.

Gyakorlati tanácsok – Zolitól

  1. Reggeli fontossága: Kezdd a napot egy tápláló reggelivel, mint egy király. Ez felébreszti az anyagcserédet, mintha csak egy jó viccet hallottál volna.
  2. Ebéd időzítése: Tervezd az ebédet a déli órákra, amikor a tested még mindig a Ferrari üzemmódban van.
  3. Könnyű Vacsorák: Válassz estére könnyű, könnyen emészthető ételeket, és fogyaszd el őket mintha szavidő előtt joghurt lenne – korán.
  4. Kerüld az éjszakai nasizást: Az éjszakai evés olyan, mint egy rossz randi – csak bajt okoz.
  5. Elegendő alvás: A megfelelő alvás a cirkadián ritmusod legjobb barátja.

Következtetés

A cirkadián ritmus figyelembevétele az étkezési szokásainkban nemcsak javítja az alvás minőségét és növeli energiaszintünket, de a hatékonyabb és fenntarthatóbb súlycsökkentés kulcsa is lehet. Egy tudatosan időzített étkezési renddel és egészséges alvási szokásokkal összhangban lévő életmód nemcsak a fogyásban segíthet, hanem az életminőségünkön is javíthat. Így nemcsak karcsúbbak, de boldogabbak is leszünk – és ki ne szeretne egy jó adag nevetéssel kevesebb kalóriával élni?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (30 szavazat, átlag: 4,87 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments