Egyszerű tippek a motiváció fenntartásához, ha távol a cél

A skandináv stílus egyre nagyobb teret hódít a lakberendezésben, hiszen a hygge* életértés elsajátítása, a realista és optimista hozzáállás nagyon szuper dolog, olyasmi, amit szívesen tanulunk el skandináv barátainktól.

*Barátságosságot, otthonosságot, meghittséget, illetve ilyen hangulatú társas együttlétet.

Persze most joggal tehetnéd fel és teszed is fel a kérdést, hogy a lakberendezésnek mégis mi a fene köze van a fogyókúrához, de ígérem mindjárt a lényegre térek.

„Ép testben ép lélek”

Elég gyakran lehet hallani. Ez pedig, amennyiben fogyókúrára adod a fejed fokozottan igaz. Ahhoz, hogy megszabadulj a plusz kilóidtól fontos, hogy tisztában legyél önmagaddal és a tudatosság elve mentén igyekezz elérni és megvalósítani a célod. Mindez kizárólag akkor sikerülhet, ha szereted és tiszteled magad annyira, hogy a változás útjára lép. A külső változások viszont csak akkor következnek be és kerülnek elérhető távolságba, ha te belül teljesen jól érzed magad. Mindez a belső változás és motiváció arra sarkall, hogy a külsőd érdekében is tegyél valamit. És itt jön képbe a skandináv életérzés, ugyanis ők valamit nagyon tudnak, már ami a harmónia és béke kérdéskörét illeti. Bár a hygge-ről, mint életérzésről akár hosszú oldalakat is tudnék írni neked, de most megpróbálom összefoglalni néhány pontban, hogy miért is annyira klassz ez a szemlélet, hogy miért is lehet számodra is követendő példa, illetve értékrend. Hidd el, az olvasmány végére érteni fogd, hogy ez miként is kapcsolódik a diétádhoz.

A munka és a magánélet egyensúlya

A skandinávok szerint a boldog élet egyensúlya egyértelműen a munka és a magánélet közti egyensúly megteremtésének kvázi végeredménye. Ehhez számtalan dologgal igyekeznek például a munkáltatók hozzájárulni. A Friday már konkrétan kötelező program minden munkahelyen. Ilyenkor mindenki összeül az irodában és egy kötetlen beszélgetés keretében lazítanak. Ez nagyban növeli a munkamorált és gyakorlatilag hozzájárul ahhoz, hogy élvezettel csinálják, azt amit csinálnak. Hogy ez miként kapcsolódik a diétához? Nos, a helyzet az, hogy sokan kerestek meg azzal, hogy bedarált bennetek a mókuskerék. Egyszerűen folyamatosan robotoltok és keresitek a kiutat, de nem találjátok. Így pedig baromi nehéz belevágni bármilyen diétába, ugyanis a stressz és az állandó idegeskedés hatására szinte biztos, hogy valamilyen édesség után fogtok nyúlni, ami hosszútávon kinyírja a diétát. Ahhoz, hogy sikerre vidd a törekvésed fontos, hogy rendbe hozd az életed egyéb területeit és az is nagyon lényeges, hogy ne a fogyástól várd a megváltást. A skandinávok legbölcsebb tanítása az életük tudatos egyensúlyozása. Keményen dolgoznak ugyan, de tudják, hogy a kikapcsolódás elengedhetetlen a harmónia fenntartásához. Erről te se feledkezz meg!

Figyelj oda a környezetedre!

Erre azt mondhatnád, hogy teljesen felesleges, pedig, ha mélyen belegondolsz a környezetnek, az otthon designjának hatalmas szerepe van abban, hogy milyen is az általános közérzetünk. Ha példának okán te otthon jobban szeretsz edzeni, akkor elengedhetetlen, hogy mondjuk a nappali egy erre alkalmas kialakítást kapjon, máskülönben szinte biztos, hogy soha nem fogsz nekiállni. A dánok imádják a letisztult formákat, ők egyértelműen a minimalista stílust részesítik előnyben. Ez neked sem elérhetetlen, ráadásul azzal, hogy átalakítod és kitakarítod a környezeted, akarva akaratlanul is jobb kedvre derülsz. Ennek hatására endorfin szabadul fel a szervezetedben, ergo boldog leszel. Boldogan pedig az edzés is sokkal jobban megy, hiszen nem kényszerből vagy muszájból csinálod, hanem azért, mert tudod, hogy ezzel jót teszel magadnak, a testednek és a lelkednek egyaránt.

Reális elvárások

A skandinávok tudják, hogy a reális elvárások azok, amik az igazi boldogsághoz vezetnek. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek álmaid vagy, hogy legyél pesszimista. Éppen ellenkezőleg! Ők tisztában vannak vele, hogy a sikerhez vezető út rögös lehet ugyan, sok munkába kerül, de nem restek ezt végig járni. Ugyanez a helyzet a diétával is. Fontos, hogy reális, követhető célokat tűzz ki magad elé. Az egy hét alatt leadok típusú diéták hamar kudarcba fulladnak, hiszen a vak is látja, hogy messze vannak a reálistól. Ahhoz, hogy elérd az álmod, hogy megszabadulj a feleslegtől fontos, hogy olyan mérföldköveket tűzz ki magad elé, amiről tudod, hogy betartható. Ezek a mérföldkövek kipipálása járhat akár valamiféle jutalommal is. Nemrég például olvastam egy könyvet, ahol a főhős az önismeret rögös útját járta végig a mentorával. Még a minden kezdetén a mentora ajándékozott neki egy karkötőt, amire felfűzött egy kis medált – charmot – ezt követően minden egyes mérföldkőnél újabb charm-mal gazdagodott az ékszer. Ez neked is jó alap lehet. Bátran jutalmazhatod saját magad. A lényeg, hogy ne akarj mindent egyszerre, hiszen fontos, hogy csak addig nyújtózkodj míg a takaród ér.

Neked, hogyan indult a mai napod?

Üdvözlettel, Katona Zoltán Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (36 szavazat, átlag: 4,69 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
4 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments