Miért jár stresszel egy új életszakasz, miért vezet hízáshoz és mi lehet a megoldás?

Egyre többen vannak akik kétségbeesve keresik a választ arra, hogy miért is szaladtak fel rátok a plusz kilók.

A személyes tanácsadásaim során megfigyeltem egy közös pontot: mindenki, aki mostanában felkeresett éppen egy életszakasz lezárásának szélén áll és most kezdődne az új, ám ennek kezelése, az “átállás” valamiért nem megy olyan könnyen ez pedig extra stresszt generál. Ezzel lehet, hogy Te is így vagy?

Van olyan, akinek éppen most született az első babája, van aki a nyugdíj előtt áll és olyan is, aki már nyugdíjas, de most azon gondolkodik, hogy mégis visszamenne részmunkaidőben dolgozni. Vagyis mindannyian egy olyan helyzetet vázoltatok fel előttem, amikor valami lezárul és egy új kezdődik.

Ezek az életszakaszok és változások, váltások mindenki életében máshogy csapódnak le: van aki kitörő lelkesedéssel képes befogadni az újat, míg van, aki számára a kétségbeesés teret nyeret, ilyenkor pedig hajlamosak lehetünk a stressz kajával kezelni, a kaja pedig végső soron plusz kilókat eredményez.

Először is nagyon fontos tudnod, hogy egy új életszakasz kétségkívül felborítja a napi rutint az életed pedig alapjaiban változik meg majd, ám ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy törvényszerűen rossz vagy negatív időszak következne. Sőt, talán életed legjobb évei állnak éppen most előtted, csak a változás mint olyan mindig nagyon félelmetes dolog tud lenni.

Vegyük csak egy baba születését:

Egy nő életében maga a várandósság is egy nagyon ingoványos talaj, hiszen a boldogság érzése mellett (egy kis élet növekszik benne) ott lehet az érzés, hogy a teste brutális változásokon megy át, ezek a változások pedig a szülést követő időszakra is kihatnak. Persze férfiként nincs saját tapasztalatom :), így nyilván nem tudom, hogy min megy keresztül ilyenkor egy nő, hiszen nem én élem át, azonban több mint 10 éves tanácsadásaim során szerzet megfigyeléseimre alapozva tisztán kirajzolódott, hogy főleg a terhesség utáni időszak az igazán megterhelő, hisz ilyenkor az anyuka a régi testét szeretné viszont látni a tükörben, ám ez nem történik meg rögtön azonnal.

Hasonló a helyzet akkor is, amikor egy nő nyugdíj előtt áll.

Persze ilyenkor a test nem olyan változásokon megy át, mint a várandósság vagy a változó kor idején, de az is tény, hogy a nyugdíj magával hozhatja az öregedés metaforáját is. Ilyenkor pedig amikor belenézel a tükörbe, akkor már nem azt a fitt, fiatal 30-ast látod, aki egykoron voltál. Személyesen látom a hozzám fordult Hölgyeknél, hogy ez igen is akár depressziót is okozhat, mert bár belül még mindig fiatalnak és energikusnak érzed magad, de valahogy a tükör egészen mást mutat, ezt pedig nagyon nehéz összhangba hozni.

Válás, valakinek, vagy valaminek az elvesztése, újrakezdés

Ezekben az élethelyzetekben sokan szintén a kaja után nyúlnak, főleg egészségtelen ételek után és ilyenkor indul be a hízás, ami további depresszív időszakokat vonhat maga után.

Ezek az életszakaszok – legyen az egy munkahely elvesztése – mindenki számára megterhelőek lehetnek, hiszen, amikor véget ér valami, azt mindig meg kell gyászolni, legyen szó azokról az évekről, amikor elhagyjuk az iskolapadot, az első párkapcsolatunkat, az első munkahelyünket vagy amikor már nem kell egy kisbabáról gondoskodni, vagy arról az időszakról, amikor az öregedés szó hallattán még csak nevettünk.

Első találkozáskor a hozzám forduló Hölgyek pontosan nem is tudjátok megfogalmazni, hogy mi is a baj, csak azt érzik, hogy valami nagyon nincs a helyén. Ez valójában a kiégés egy fázisa lehet. Ezt gyakorlatilag mindenki valamilyen formában megtapasztalja (még én is), azonban csak úgy mint minden másnak ennek is rengeteg alternatívája lehet.

Persze vannak kvázi tünetek, amit gyanút adhatnak arra, hogy ez most bizony a kiégés, de első körben lehet nem erre gondol senki. Amikor azt érzed, hogy a lelkesedésed mindennel kapcsolatban alább hagy, a monotonitás jellemzi a mindennapokat, ahhoz is külön kérvényt kell benyújtani, hogy felkelj vagy adott esetben megetesd a gyermeked, akkor nagy valószínűséggel a kiégés fázisában vagy.

Ilyenkor nagyon fontos a korai felismerés, mert az egész nagyon könnyen depresszióba csaphat át, aztán jöhet a érzelmi evés, aminek a következményei a sok-sok plusz kiló, majd a lelkiismeretfurdalás mókuskereke, amiből nagyon nehéz kitörni.

Hogyan tudsz ezen változtatni?

Nyilván szükség lesz egy jól működő új rendszerre mint amilyen a Homing, mert egy új életszakasz, amiben új feladatok és kihívások várnak rád borít mindent, ám fontos, hogy ezt ne teherként éld meg, hanem próbáld az újdonság varázsát kihasználni.

Lehet, hogy rohanósabbak lesznek a mindennapjaid, ám ez nem jelenti azt, hogy nem táplálkozhatsz egészségesen vagy járhatsz el edzeni. Az viszont biztos, hogy szükséged lesz egy jól működi napi rutinra, amitől csak nagyon kis mértékben térsz majd el, máskülönben hosszútávon biztos nem fog működni.

Ehhez csak az kell, hogy legyél elég kitartó csakúgy mint előtte, legyen egy remek időbeosztásod és igyekezz a célodra koncentrálni. Lesznek hibák a gépezetben, mindig vannak, de a kihívásokat igyekezz ne negatívan kezelni, sokkal inkább meríts belőlük erőt, energiát és mondd azt: Ezt is meg tudom csinálni!

Tudom mondani könnyű, de hidd el, hogy azokat az elemeket, amiket korábban már sikeresen hasznosítottál esetleg az életed más területén (tanulás, munka, gyermeknevelés, pénzügyek, párkapcsolat), most is át tudod emelni az életedbe. A kiégés kezelésében, az új életszakaszok pozitív megélésében a kulcs az önelfogadás és az önazonosság, ha békére lelsz önmagaddal, nem lesz aki legyőzhet, mert akkor te győződ majd le a kihívásokat!

Neked erről mi a véleményed?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (18 szavazat, átlag: 4,83 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.