Állandóan éhes vagy? Ez lehet az oka!

Biztos Te is tapasztaltad már, hogy amikor éhes vagy, akkor szinte képtelen vagy normális ütemben végezni a feladataidat.

Sokkal idegesebb, ingerlékenyebb vagy és kizárólag azon kattognak gondolataid, hogy mikor ehetsz végre újra. Azonban fontos tudnod, hogy ez az agyad válaszreakciója “valamire”, ugyanis a folyamatos éhségérzet egyáltalán nem normális jelenség. Mai írásomban elhoztam neked azokat a leggyakoribb okokat, melyek állandó evésre kényszerítenek.

 

Te is kihagyod reggelit?

Ne tedd! Számtalanszor írtam már neked arról, hogy a reggeli mennyire fontos, de egész egyszerűen ez az a téma, amiről nem lehet eleget beszélni. Ugyanis a reggeli a nap legfontosabb része és ez nem csupán klisé.

Ha a reggelid kiadós, tápláló és egészséges, azzal az egész napodat és az egész napos éhségedet meghatározod. Amikor reggelire megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagokat viszel be, akkor szinte biztos, hogy a nap folyamán nem fog rád törni a farkaséhség sem.

Igyekezz mindennap ugyanabban az időpontban elfogyasztani a reggelidet, így ugyanis a vércukorszinted is stabilizálódik, melynek köszönhetően a nap folyamán sokkal kevésbé fogsz majd éhségérzettel küzdeni.

Az alvás hiánya

Ez nagyon bagatellnek tűnhet, pedig a folyamatos kialvatlanság többek között a nem szűnő éhségért is felelős lehet. Ha nem alszol eleget, akkor a szervezeted olyannyira kimerült lesz, hogy kvázi folyamatosan extra energiára lesz szüksége ahhoz, hogy működni tudjon, vagyis végső soron kajával igyekszel majd magadat éberen tartani.

Ez nagyon nem jó, hiszen így a súlygyarapodás veszélye is fennáll. Egy átlagos felnőttnek napi 6-8 óra alvásra van szüksége minimum, az ennél kevesebb pihenés már komoly élettani és egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Az unalom

Bizony, az unalom cseles dolog és hát kivel ne fordult volna már elő, hogy unatkozott valaha. Ilyenkor a legegyszerűbb kiballagni a konyába és keresni valami finomságot: csokit, chipset, pattogatott kukoricát.

Ezek azonban elképzelni se tudod mennyi extra kalóriát jelentenek egy nap. Ha már unatkozol, akkor ne ezekre az egészségtelen ételekre szavazz! Inkább tarts otthon gyümölcsöt, zöldséget vagy magvakat. Persze ezekkel is óvatosan kell bánni, de az biztos, hogy ezek jóval táplálóbbak, mint bármely édesség.

A TV nézés átka

Egy amerikai kutatás szerint azok körében, akik naponta két óránál többet töltenek a tv előtt sokkalta nagyobb az elhízás veszélye, mint azoknál, akik ennél jóval kevesebbet nézik a televíziót. Erre pedig a magyarázat is rendkívül egyszerű: tv nézés közben ugyanis sokkal inkább hajlamos lehetsz a nassolásra.

Ilyenkor pedig rendszerint előkerülnek a chipsek és a popcorn, sőt a cukros üdítők is, amik közismerten rengeteg felesleges kalóriát jelentenek a szervezet számára. Ezek az ételek pedig mivel magas glikémiás indexxel bírnak, hamar arra ösztönöznek majd, hogy újra és újra egyél. Ezt pedig Te sem akarhatod, igaz?

Lehet, hogy dehidratált vagy?

Az éhséget gyakran összekeverik a szomjúsággal, hiszen az agy reakciói gyakran félre vezetőek lehetnek. Az éhség és a dehidratáltság érzése bár nagyon hasonló, mégis fontos, hogy tudk köztük különbséget tenni, már csak az alakodm megőrzésének szempontjából is.

Éppen ezért fontos a folyamatos és megfelelő folyadékpótlás, ha ugyanis naponta megiszol 2,5-3 liter vizet minimum, akkor sanszos, hogy nem fogod összekeverni a jeleket.

Az Éhes Kis Róka Élete

Réges-régen, egy erdő mélyén élt egy kis róka, akit Rufusnak hívtak. Rufus mindig éhesnek érezte magát, és sosem látszott elégedettnek lenni az evés után sem. Minden nap úgy ébredt, hogy a gondolata már az ételen járt, és szinte állandóan azon törte a fejét, hogy mi lenne a következő falat.

Egy napon Rufus elindult az erdő mélyébe, hogy találjon valami finom falatot. Úgy sétált, hogy folyamatosan a földet szemlélte, keresve a legjobb csemegéket. Ahogy haladt, találkozott egy bölcs öreg bagollyal, aki a fa tetejéről figyelte őt.

“Az úgynevezett éhség mindig valami mélyebb vágyra utalhat, kis barátom” – szólalt meg a bagoly. “Miért olyan fontos számodra mindig enni? Gondolkodj el azon, mi lehet a valódi éhséged!”

Rufus elgondolkodott a bagoly szavain, majd megállt és visszatekintett az eddig eltöltött időre. Észrevette, hogy amikor magányos vagy szomorú volt, még éhesebbnek érezte magát. És amikor játékban volt, vagy másokkal beszélgetett, a kaja iránti vágya valahogy csökkent.

Elgondolkodva elindult vissza az öreg bagolyhoz. “Talán igazad van” – mondta neki. “Lehet, hogy az éhségem nem csak az evésről szól. Lehet, hogy valami más hiányzik az életemből.”

A bagoly mosolygott. “Látod, kis barátom, az éhség gyakran testi és lelki szükségletek keverékéből fakad. Ha csak az ételt keresed, sosem fogsz teljesen elégedett lenni. Fontos megtalálni az egyensúlyt az evés és a lelki igények között.”

Rufus hálásan bólintott. Az öreg bagoly tanácsai mélyen megérintették a szívét. Úgy döntött, hogy több időt fog tölteni másokkal, és megpróbálja felfedezni azokat a tevékenységeket, amik boldoggá teszik. Ahogy idővel elkezdett több figyelmet fordítani a barátaira és az érdeklődési körére, észrevette, hogy az állandó éhség érzése kezd csökkenni.

Rufus az öreg bagoly tanácsait követve megtanulta, hogy az éhség nem csak a hasát kielégítő ételről szól. Az élet boldogsága és kiegyensúlyozottsága a testi és lelki igények harmonikus egyensúlyában rejlik. És így élte boldogan életét, továbbra is ugyanúgy szeretve az ételt, de már tudva, hogy van ennél sokkal több, amit megoszthat a világgal.

Neked erről mi a véleményed?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (179 szavazat, átlag: 4,65 az 5-ből)
Loading...

Subscribe
Visszajelzés
guest
12 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments