Néhány nappal ezelőtt hoztam egy írást, amiben a mogyoróvajat vettük górcső alá és amiben igyekeztem megmutatni, hogy ez az étel mennyire egészséges és finom és, hogy milyen nagyszerűen beilleszthető a diétába.
Éppen ezért mai cikkemben néhány receptötlettel készültem, hogy ne csak elméletben tudjuk, hogy a mogyoróvaj egészséges, hanem gyakorlatban is tudjuk hasznosítani. Többen jeleztétek is, hogy szívesen olvasnátok recepteket, hát akkor most jöjjön két szuper desszert, amikkel garantáltan leveszed majd a vendégsereget a lábáról, mindezt úgy, hogy egyetlen plusz dekával sem gyarapodnak majd.
Chiamagos zabpelyhes keksz – hogy jól induljon a reggel!
Arról már ugye több ízben írtam, hogy a reggeli milyen kiemelt jelentőséggel bír, éppen ezért fontos, hogy valami táplálóval indítsd a napod. Valami olyannal, ami jó időre eltelít, ami nem emeli meg a vércukorszinted és ami még ráadásul finom is. Ilyen a chia magos zabpelyhes keksz. Lássuk a hozzávalókat!
Hozzávalók
- 5 evőkanál chiamag
- ¼ csésze cukrozatlan vaníliás mandulatej
- 2 éret banán, összenyomva
- ¾ csésze nagyszemű zabpehely
- ¼ csésze cukrozatlan kókuszreszelék
- ¼ csésze aszalt datolya, apróra vágva
- ¼ csésze étcsokoládé apróra vágva
- 1 evőkanál krémes mogyoróvaj
- 1 nagy csipetnyi fahéj
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt kb 180 fokra. Ezután egy kis tálban keverd el a chia magot a mandulatejjel és hagyd állni kb 10 percig, egészen addig, amíg a magok gél állagúvá nem válnak. A megduzzadt chia magokat ezután öntsd át egy közepes méretű tálba, majd pedig add hozzá a banánt, a zabot, a kókuszreszeléket, a mogyoróvajat és fahéjat és alaposan keverd őket össze.
Ezután óvatosan keverd bele a datolyát és a csokoládét is. Ha ezzel is megvagy, akkor kanalazz 1-2 evőkanálnyi halmot egy kivajazott sütőlapra és villával finoman nyomkodd le, hogy korong formájú legyen.
Ebből a mennyiségből kb 15-16 sütit fogsz kapni. Ha mindezzel kész vagy, tedd őket a sütőbe és kb 20 perc alatt süsd készre őket. A végén hagyd kihűlni.
Mogyoróvajas golyócskák (20-25 golyóhoz)
Hozzávalók
- 1,5 csésze zabpehely
- 1,5 csésze perec
- ½ csésze kókuszreszelék
- ¼ csésze chia mag
- ½ csésze mogyoróvaj
- ¼ csésze kókuszolaj (puha)
- ¼ csésze agave szirup
Elkészítés
Első lépésként konyhai robotgép segítségével egy kicsit dolgozd el a zabpelyhet és a pereceket is külön. Ezután dolgozd egyneművé az összes hozzávalót majd gyúrj belőle pici kis golyó formákat és forgasd be őket a kókuszreszelékbe. Ezután tedd őket egy tálcára, majd tedd a hűtőbe kb fél órára mielőtt tálalnád.
A listát még tudnánk bővíteni. Szeretnél még ilyen és ehhez hasonló recepteket kapni? Akkor tarts velem továbbra is!
Te melyikkel kezded?
Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő