Nem megy a fogyás? Lehet, hogy ez a oka!

A nehéz fogyásnak számosnak előfordulhat, hogy az az oka, hogy egyszerűen csak rossz diétát választottál. Azonban az is lehet, hogy valamilyen betegség húzódik a háttérben, de az is elképzelhető, hogy valami egészen más okozza a zavart.

Ha le szeretnél fogyni és minden lehetséges módszert kipróbáltál már, de valahogy egyik sem vált be igazán, akkor érdemes olyan tényezőket is megvizsgálni, minthogy alszol-e eleget, vagy hogy mennyire stresszelsz a mindennapok során. Ez utóbbi ugyanis durván bezavarhat a képbe és akadályozhatja a kilók leolvadását. Nem hiszed? Akkor várj, csak mutatom!
 

Az emberi test működése

Az emberi test trükkös dolog. Ezt, ha követed az írásaimat, akkor már Te is tudod. Rengeteg dolog van, ami mind pozitívan mind pedig negatívan, de befolyásolhatja a működését. A stressz az egyik olyan dolog, ami sajnos a napjaink szerves része és negatívan nyomja rá a bélyegét a szervezet megfelelő működésére.

Amikor ugyanis stresszelsz, a korizol nevű hormon szabadul fel a testedben. Ez a hormon akkor kezd el nagy mennyiségben termelődni, amikor valamiféle stresszhatás ér.

Ez persze van, amikor nagyon hasznos tud lenni, hiszen létezik egészséges stressz is, ám ha ez a napjaid nagy részére jellemző, akkor bizony a kortizol többet árt mint használ.
 

Változó kihívások

Az evolúció során példának okán hasznos volt a kortizol termelődése, hiszen ez készítette fel az őseinket a különböző küzdelmekre vagy éppen a menekülésre. Mára azonban nagyban változtak a kihívások, egészen másoknak kell megfelelnünk.

Éppen ezért a stresszhormon gyakorlatilag pokollá teheti az életünket. Pláne abba az esetben, ha fogyni szeretnék, ez a hormon ugyanis blokkolhatja a súlyvesztés ütemét.
 

Mindig termelődik

Tudnod kell, hogy a kortizol mindig termelődik, alapjáraton is, csak a mennyiség nem mindegy. Alapvetően ez ugyanis egy hasznos hormon, hiszen például ez felelős azért, hogy a reggeli órákban képes legyél magadhoz térni.

Ha viszont a kortizol szinted jóval magasabb, mint a normális, akkor bizony a szervezeted könnyen kizökkenhet az egyensúlyából, aminek nagyon durva következményei is lehetnek.
 

Hosszútávon

A hosszútávon megemelkedett kortizol lehet a fő okozója a az anyagcsere nem megfelelő működésének, ami párosulhat a rossz vérnyomással és koleszterinnel, a későbbiekben pedig akár kialakulhat inzulinrezisztencia, vagy akár 2-es típusú cukorbetegség is.

A kortizol alapvető feladata ugyanis, hogy a szervezeted energia, illetve vérellátását a túléléshez szükséges szerveidhez és testi folyamataidhoz terelje, az anyagcsere azonban ebbe nem tartozik bele.

A megnövekedett stresszhormon szint ugyanis nagyon lelassítja az anyagcsere folyamatokat, ennek hatására pedig a tested több zsírt kezd el raktározni, mint amennyi egyébként egészséges lenne.

Ez azért történik, mert a test úgy érzékeli, hogy veszélyben van, éppen ezért neki áll tárolni.
 

Egyéb veszély

Emellett a megemelkedett kortizol szint lebontja a fehérjéket alkotóelemeire: vagyis aminosavakra és mivel az izmaid javarészt fehérjékből állnak, a megnövekedett stresszhormon hatására ezek is elkezdenek lebomlani.

Ez nem túl szerencsés folyamat, hiszen folyamatosan fáradtnak és gyengének érezheted magad, arról nem beszélve, hogy az aminosavak cukorrá válhatnak annak érdekében, hogy a tested megmentése saját magát egy valótlan veszélytől.

Ám, ha nem vagy aktív és nem használod fel ezt a glükózt, akkor a szervezetednek több inzulint is kell kiválasztania ahhoz, hogy ezt a megnövekedett glükóz mennyiséget elszállítsa, ez pedig hazavághatja a vércukorszintedet is hosszútávon.

Te gondolkodtál már azon, hogy lehet, hogy a stressz minden gondot okozója? Esetleg már biztossá is vált? Te mit teszel annak érdekében, hogy legyűrd a stresszt?

Ha tetszett a cikk, akkor maradj velem, ugyanis legközelebb szuper stresszűző tippekkel készülök majd neked.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakőrtő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (53 szavazat, átlag: 4,66 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.