A múltkori recept nagy sikerét követően úgy gondoltam hozok Számorda ismét valami finomságot.
Erről a receptről első körben azt is hihetnéd, hogy nem is diétás, pedig hidd el az lesz. Mai receptünk segítségével bundázott csirkemell falatokat fogunk készíteni, ami így első hallásra felturbózott rántott húsnak hangzik, ami ugye tocsog az olajban, na meg a prézliben.
Garantálom, hogy ez a recept egészen más mint a többi!
Köze nincs a klasszik rántott húshoz, grátisz tökéletesen beilleszthető a diétába. Na, mutathatom?
Én aztán tudom, hogy minden diétának vannak válságos percei, amiken vagy túljutunk vagy pedig elhasalunk rajtuk. A kenyér, a cukros pékáruk és üdítők kiváltása talán ma már nem is olyan nagy dolog, hiszen számos egészséges alternatíva létezik már a boltok polcain.
Ami azonban gyakran a mélyponthoz vezet az bizony nem más, mint a vasárnapi ebéd anyánál vagy a nagyinál, amikor helyet kap az asztalon az a “fránya” rántott hús. A rántott hús, amiről tudjuk, hogy nem kéne, de mégis olyan csalogatón csücsül ott az asztalon, csak arra várva, hogy felfaljuk.
Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy bizony a rántott húst meg lehet úgy hackelni (“babrálni”), hogy Te is nyugodt szívvel és bűntudat nélkül fogyaszthasd?
Bár a diétás rántott hús így önmagában egy picit furán hangzik, ám ha belegondolsz ez valójában egy teljesen élhető alternatíva, hiszen a rántott hús beltartalmát tekintve teljesen rendben van, pláne ha csirkéről beszélünk. A bundája az, ami ugye kényes kérdés. Viszont, ha a panír trió két tagját is lecseréled, ráadásul okosan és még az olajat is úgy mond megbuherálod, akkor bizony neked sem kell lemondani a vasárnapi rántott hús adta feelingről. Nyugi, nyugi mutatom!
A diétás panír
A tojás alapvetően jó barátunk így ez maradhat, ám a sima fehér liszt helyett válaszd inkább a zabpehely vagy csicseriborsólisztet. Ezek mind jó szénhidrátnak minősülnek, így ha diétázol, akkor nyerő választás és az egészséged is megköszöni majd hosszútávon.
Ezt követi a prézli kérdése: ez lehet darált zabpehely, zabkorpa vagy éppen szezámmag. Végezetül pedig fontos, hogy ne a hagyományos tocsogó étolajban süsd ki a falatkákat, hanem voksolj inkább a kókuszolaj mellett, aminek jótékony hatásairól már én is írtam neked többször.
Az elkészítés
- Kockázd fel a csirkemellet majd pedig a hagyományos módon csak a kicserélt alapanyagokat bevetve bundzád be. Először jön a liszt, majd a tojás végezetül pedig a prézli helyettesítő.
- Ezt követően a kókuszolajat tegyél a serpenyőbe, éppen annyit, hogy a kis falatkákat ellepje és ki tudjanak sülni.
Valójában ez ennyi: egyszerű, nagyszerű és szénhidrátszegény. Ha még inkább szeretnéd fokozni a diétás élményt, akkor van lehetőséged szénhidrátmentes panír port is vásárolni, ami gyakorlatilag csak növényi rostot tartalmaz.
Ez is érdekelhet: Az alvással vagy az edzéssel tudsz többet fogyni?
Mivel tálald?
Persze ez is egy jó kérdés, hiszen mégsem eheted önmagában. Ha már unod a banánt, khm akarom mondani a rizst, akkor nyugodtan gondolkozhatsz alternatív megoldásokban is.
Én például nagyon preferálom az édesburgonyát, legutóbb ezzel készítettem el a falatkákat mellé egy kisebb adag zöldségkörettel. A szuper, hogy ezeket mind nagyon egyszerű elkészíteni és valójában egyáltalán nem is időigényes.
Az édeskrumpli elkészítése
Hozzávalók:
2 nagyobb fej édesburgonya
2-3 ek kókuszolaj
1-2 tk fűszer ízlés szerint
só
Elkészítés:
Hámozd meg az édesburgonyát majd szeleteld fel. Ezt követően öntsd rá az olajat és a fűszerkeveréket majd sózd meg és kézzel alaposan forgasd át az egészet. Ezután 220 fokra előmelegített sütőben süsd készre kb. 20-25 perc alatt.
A párolt zöldségek:
A zöldségek ízlés szerint variálhatók, én ezúttal, répát, kukoricát, és borsót kevertem össze és pároltam meg. A bébirépát külön megfőztem.
Tetszett a recept? Ha szeretnél még ehhez hasonló tartalmat kapni, akkor tarts velem továbbra is!
Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó