Zsírral fogyni? Ez most komoly? Így Lehet!

Az elmúlt évek során számos dologról bizonyították már be, hogy egészséges vagy éppen egészségtelen. A csodadiétáknak, az aktuális trendeknek „köszönhetően” pedig olyan zavar él a fejekben, melyek rendbetétele hatalmas kihívást jelent.

Hiszen biztosan Te is találkoztál már a „Hogyan fogyj 5 nap alatt 5 kilót” felhívásokkal és biztos, hogy benned is felmerül a megerőltetés nélküli fogyással kapcsolatos jövőkép, melyről egy pillanatig akár el is hitted, hogy valóság. Eleve kezdjük azzal, hogy nem szeretem a diéta és a fogyókúra szavakat: az életmódváltás sokkal inkább igaz lehet, hiszen a diéta és a fogyókúra inkább átmeneti állapotot jelöl, Te viszont hosszú távra tervezel, igaz?

A mai leckében a zsírok kapcsán szeretnék neked részletesebben beszélni. Ugyanis nem is olyan régen hatalmas vihart kavart a brit egészségügyi szervezetek ajánlása, amely szerint nem kell egyáltalán félni a zsíroktól. Sőt egyenesen közölték, hogy nem a zsírszegény diéta az, ami megvéd az elhízásról.

Szerintük ugyanis a zsírszegény ételek több kárt csinálnak, mint hasznot.

Mi a valóság? A zsíros ételek valóban fontos részei az étrendnek? Érdekelnek a részletek? Szeretnéd megtudni az igazságot?

Tény: A zsírevéstől nem leszel zsíros!

A zsír szó hallatán sokaknak a hideg futkos a hátán, pedig tudnod kell, sőt nagyon fontos tudnod és tudatosítanod, hogy a zsíroknak ugyanolyan fontos szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásban, mint a fehérjéknek vagy a szénhidrátoknak. A tévhit, mely szerint a zsírok az ördögtől valók a divatos csodadiéták melléktermékei, melyekről nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire ártalmasak.

Hiszen teljes élelmiszer csoportok kiiktatásán alapszanak, amivel gyakorlatilag záros határidőn belül tönkreteszed a szervezeted, ráadásul nem hogy fogynál, de hízni fogsz, ugyanis a szervezet, ha azt tapasztalja, megvonnak tőle valamit, neki áll raktározni. Ezt pedig te sem szeretnéd ugye? Éppen ezért a zsírokra nagyon nagy szükséged van. De miért is fontosak a zsírok? Lássuk!

– A zsírok juttatják át a bélfalon a zsírban oldódó vitaminokat, úgy, mint A, E, D és K vitamin valamint az esszenciális zsírsavakat.
– Ha gyakran fogyasztasz omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat, csökkentheted az infarktus veszélyét, sőt még a magas vérnyomást is.
– A zsírok energiával látják el a szervezeted – gyakorlatilag kétszer annyi energiát adnak, mint a fehérjék vagy a szénhidrátok.

„De akkor mégis mire érdemes odafigyelned, ha nem szeretnéd száműzni a zsírokat az étrendedből, de közben szeretnél egészségesen is étkezni? „

Tarts mértéket!

Egy felnőtt embernek átlagosan napi 70 gramm zsírt kellene elfogyasztania, ám ez egyáltalán nem mindegy, hogy az ún. jó vagy rossz zsírokból tevődik össze. A zsírok mintegy kétharmada ugyanis csak rejtett formában található meg a különböző élelmiszerekben. Ahhoz, hogy helyes étrended állíts össze, érdemes lehet szakember segítségét is kikérned.

Ügyelj a helyes arányokra!

Az étrended összeállításánál figyelj oda, hogy megfelelő mennyiségben vigyél be telített zsírsavakat, egyszeresen telítetlen zsírsavakat – például az olívaolajban található – és többszörösen telítetlen zsírsavakat, amely például a halolajban található meg. Emellett ügyelj rá, hogy minél több ételt olíva vagy akár kókuszolajjal készíts.

Zsírok mellé fogyassz vitaminokat is!

A B6 vitamin segít a szervezetednek hasznosítania zsírokat emellett pedig fontos szerepet játszik a koleszterin anyagcserében is. De hogy miben is találhatod meg a B6 vitamint? Például a májban, a csirkehúsban, a zöldfőzelékben és a burgonyában. Igen jól látod, a burgonyában, ami a tévhitekkel ellentétben szintén fogyasztható.
Szóval akkor most lehet zsírt enni?

A fenti tippek egyértelműen azt igazolják, hogy a zsírfogyasztás igenis fontos, sőt akár az egyél zsírt, hogy kevésbé legyél zsíros jelmondat köré is építhetnénk az egészet. Persze nyilván nem arról beszélek, hogy napi két kiló szalonnát kell ezentúl megenned, hanem az ún. fentebb említett jó zsírokat érdemes előnyben részesítened. Miben találhatod meg ezeket a jó zsírokat? Az avokádóban, a halakban, az olívaolajban illetve a különböző magvakban is.

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (189 szavazat, átlag: 4,69 az 5-ből)
Loading...

Most is várom véleményed a mai leckéddel kapcsolatban!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments