Újradefiniált anyagcsere

Ugye neked is ismerős az érzés, amikor korog a gyomrod az otthoni torna levezetésénél, esetleg gyötrő éhségérzettel mész haza az edzésről, vagy a munkádból és szíved szerint a hűtő egész tartalmát feldalnád?

Elöljáróban csak annyit tudok mondani, hogy mindezt mindenféleképpen kerüld el. Mai írásomban azt próbálom neked megmutatni, hogy mi lehet az oka annak, hogy edzés, torna esetleg munka után rád tör a farkaséhség és hogyan tudod elkerülni, hogy kárba vészen az eddigi eredményed.

Másodsorban tudnod kell, hogy a plusz mozgás utáni éhség érzése egy teljesen természetes folyamat, hiszen a rendszeres testmozgás felpörgeti és kvázi újra definiálja az anyagcserédet, így nem fura, hogy kívánósabb leszel utána. Ám ez nem is törvényszerű, éppen ezért most megmutatom hogyan tudod nem tönkre tenni egyetlen hűtőnyitással az előző eltelt aktív mozgásra befektetett idődet.

 

Te tudod mi az a kalóriadeficit?

Amikor edzeni megyünk hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy sokkal több kalóriát égettünk el, mint valójában. Persze a futópadon látjuk vagy a biciklin az elégetett kalóriák számát, de mondjuk a szabadban futás közben vagy otthoni edzés alkalmával csak hozzávetőlegesen lehet ezt meghatározni.

Vagyis, ha te edzés során azt gondolod elégettél 5-600 kalóriát majd betolsz egy extra sajnos pizzát, ami mondjuk szintén ugyanennyi, lehet, hogy hatalmas hibát követsz el, ugyanis könnyedén megeshet, hogy az elégetett kalóriák száma maximum 2-300 volt, ami azt jelenti, hogy kapásból a dupláját vitted be.

Vagyis fontos, hogy ne értékeld túl az edzéseid, persze nem azt mondom, hogy becsüld alá magad, de mégis inkább érdemes lefelé lőni az elégetett kalóriák számát, így ugyanis elkerülhető a kalóriadeficit. Ezenkívül edzés után inkább fehérjében gazdag ételeket válassz, ezek ugyanis segítenek az izmok regenerálódásában.

Persze az edzést követő újra töltés fontos, ne hagyd ki az étkezést, mert azzal még rosszabbat csinálsz a testednek és persze a fogyásod eredményének.

 

Ne azért mozogj, hogy ehess!

Ez kicsit kapcsolódik az előzekhez, ugyanis sokan csak azért vállalják be az izzasztó edzéseket, hogy utána aztán ehessenek egy jót. Nem egy nem két levelet olvasok, amiben azt írjátok, hogy edzés közben semmi más nem jár a fejetekben, mint a finom falatok.

Persze egy ideig talán normális, pláne a diéta elején, ám hosszútávon nem az edzés élvezete lesz a lényeg, akkor valami hiba egészen biztosan van a gépezetben. Ez sok esetben azért lehetséges, mert nem olyan mozgásformát választasz, amit szívből csinálsz.

Ha utálsz futni, akkor az szenvedés lesz a számodra, éppen ezért azt javaslom, hogy találd meg a számodra megfelelő mozgásformát, hogy élvezettel tudd azt csinálni. Ehhez persze lehet, hogy több mindent kell majd kipróbálnod, de ennyit azért megér a szép alakod nem igaz?

 

Legyen rendszer az életedben!

Erről már többször beszéltünk, de talán ez az egyik legfontosabb dolog a diéta és úgy amúgy az egész életmódváltás alatt. A rendszer, ami szerint élsz és étkezel határozza meg a leginkább, hogy milyen ütemben szabadulsz meg a súlyfeleslegedtől.

Ettől lesz függő, hogy mennyire vagy képes átalakítani a tested. Az edzés utáni farkaséhségnek éppen ezért rendszerint pont az az oka, hogy a nap többi részében nem ettél rendesen. Pedig a rendszeres étkezésnek igenis kiemelt jelentősége van a folyamatos energia biztosításában és persze a vércukor szint stabilan tartásában.

Vagyis, ha nem ettél egész nap rendesen, akkor edzés során jó eséllyel lezuhan majd a vércukoszinted, ezzel egyenesen arányosan pedig jó hogy nem akarod majd a hűtőt is felfalni. Inkább egyél többször keveset, válassz komplex szénhidrátokat, magad fehérjetartalmú ételeket és semmi esetre se koplalj. A minőségre törekedj és ne a mennyiségre.

 

Az edzést megelőző étkezés fontossága

Erről sokan megfeledkeznek, pedig kiemelt fontossággal bír. Edzés előtt másfél két órávan érdemes enned, amikor is megfelelő mennyiségű energiával töltöd fel a szervezeted ahhoz, hogy bírja az iramot. Azonban fontos, hogy közvetlenül edzés előtt már ne egyél, ugyanis ebben az esetben a szervezeted az emésztésre fog koncentrálni, amitől nehéznek és fáradtnak érezheted magad, így az edzés hatékonysága is jó eséllyel csökken.

Ugye neked is ismerős az érzés, amikor korog a gyomrod az otthoni torna levezetésénél, esetleg gyötrő éhségérzettel mész haza az edzésről és szíved szerint a hűtő egész tartalmát feldalnád?

Elöljáróban csak annyit tudok mondani, hogy mindezt mindenféleképpen kerüld el. Mai írásomban azt próbálom neked megmutatni, hogy mi lehet az oka annak, hogy edzés vagy torna után rád tört a farkaséhség és hogyan tudod elkerülni, hogy kárba vészen a mozgásod eredménye.

Másodsorban tudnod kell, hogy a plusz mozgás utáni érzés egy teljesen természetes folyamat, hiszen a rendszeres testmozgás felpörgeti és kvázi újra definiálja az anyagcserédet, így nem fura, hogy kívánósabb leszel utána. Ám ez nem is törvényszerű, éppen ezért most megmutatom hogyan tudod nem tönkre tenni egyetlen hűtőnyitással az előző eltelt aktív mozgásra befektetett idődet.

 

Az életmódváltás mentális és fizikai egyensúlya

Az egészséges életmódváltás összetett út, amely nem csak a testünkkel, hanem a lelkünkkel is kapcsolatban áll. A kalóriadeficit elérése és a mozgás fontossága mellett, érdemes szem előtt tartanunk a mentális egészségünket is. Hiszen a változás nem csak fizikailag, de lelkileg is hatalmas hatást gyakorol ránk. A cél nem csak a testsúly csökkentése, hanem a jobb közérzet, az önbizalom és az életminőség javítása is.

Az egyik legfontosabb lépés az életmódváltásban az, hogy ne csak azért mozogjunk, hogy több kalóriát égessünk el és többet ehessünk. A mozgásnak sokkal mélyebb értelme van ennél. A testmozgás által elérhető jóllét, a stressz csökkenése és a boldogságérzet jelentős mértékben hozzájárul a mentális egyensúlyhoz. Amikor a testünk aktív és egészséges, az lelkünk is tápláltabbá válik.

De nem csak a mozgás a kulcs a mentális jólléthez. Az életmódváltás során érdemes egy rendszert kialakítani az életedben. A rendszer segít abban, hogy strukturáltabb legyen a mindennapok menete, és könnyebben megtaláld az időt a mozgásra, az egészséges étkezésre és a pihenésre is. Ugyanakkor fontos, hogy ez a rendszer ne szorítsa be a szabadságodat, hanem segítsen kiegyensúlyozottan élni.

Az életmódváltásban a motiváció is kulcsszerepet játszik. Fontos, hogy ne csak a rövid távú célokat tűzd ki magad elé, hanem emlékezz arra, hogy az egészség és a jó közérzet hosszú távú befektetés. Keresd meg azokat a motivációs tényezőket, amik számodra igazán fontosak. Lehet az a vágy, hogy több energiád legyen a mindennapokban, vagy az, hogy jobban érezd magad a saját bőrödben.

Az egészséges életmódváltás tehát sokkal többről szól, mint a kalóriadeficit eléréséről. Az egyensúly megtalálása a testünk és a lelkünk között alapvető fontosságú. Ne csak azért mozogjunk, hogy ehessünk, hanem azért, hogy jobb életminőséget és mentális egészséget érjünk el. Legyen rendszer az életedben, amely támogatja a céljaidat és motivációdat. Az egészséges és kiegyensúlyozott élet a testi és lelki jóllét harmonikus egysége. Mindez igaz a munka és a magánélet egyensúlyára azaz…

 

Miért vagy éhes munka után? 

Nem ritka jelenség, hogy egy hosszú munkanap után, amikor hazaérünk, hirtelen eluralkodik rajtunk a farkaséhség, és úgy érezzük, képesek lennénk felfalni az egész hűtőt. Pedig napközben még odafigyeltünk az étkezéseinkre és tudatosan követtük az előre megtervezett étkezési tervet. Mi okozza ezt az éhségrohamot?

A magyarázat részben a stressz és a kimerültségben keresendő. A hosszú munkanap, a fizikai vagy mentális terhelés sok energiát emészt fel, és ezáltal a vércukorszintünk is ingadozhat. Az éhség és az energiahiány érzete így erősödhet fel, és amikor végre hazaérünk, a szervezetünk “szabad kezet” kap az éhség jelek küldésében és fogadásában.

Azonban ennél sokkal komplexebb a helyzet. Az érzelmi éhség is meghatározó szerepet játszhat ilyenkor. Az emberi lélek olykor hajlamos az érzelmeket az étkezéssel kompenzálni. Az otthoni környezet, ahol meghittség és biztonság öleli körül, felszabadíthatja az érzelmeket, és az agyunk az étkezést egyfajta szeretetteljes ölelésként értelmezheti.

A szeretet és a meghittség érzése az evolúciós ösztönöknek és a boldogságérzetnek is fontos elemei. Amikor hazaérve éhséget érzünk, valójában nem csak táplálék után vágyakozunk, hanem egyfajta érzelmi üresség is jelen lehet. A meleg otthon, ahol az érzelmi biztonság érezhető, hirtelen vonzóvá teheti az étel mint egyfajta érzelmi kompenzálást.

 

Mit tehetsz ilyenkor?

1.) Próbáld előre tervezni: Ha tudod, hogy hazaérkezésedkor gyakran kísértést érzel az egészségtelen nassolásra, próbálj meg előre tervezni. Készíts elő egészséges, tápláló nasikat, amelyeket rögtön megkaphatsz, ha hazaérsz. Így elkerülheted, hogy a készétel vagy édességek felé hajolj.

2.) Készíts egy kiadós vacsorát: Ha tudod, hogy hazaérve éhes leszel, tervezz olyan vacsorát, amely gazdag fehérjében, rostban és komplex szénhidrátokban. Egy kiadós étkezés csökkentheti az éhségérzetet és segíthet kontrollálni a nassolást.

3.) Hidratálj megfelelően: Néha az éhségérzet valójában szomjúság jele is lehet. Ha hazaérve hirtelen éhesnek érzed magad, először igyál meg egy pohár vizet. Ha az éhségérzet enyhül, akkor valószínűleg a testhidratáltság volt a probléma.

4.) Légy tudatos az érzelmeiddel: Amikor hazaérve hirtelenében éhséget érzel, állj meg egy pillanatra, és gondolkozz el az érzéseidről. Lehet, hogy nem pusztán az étel után vágyakozol, hanem egyfajta meghittség és szeretet iránti igényt érzel. Próbálj meg az érzéseiddel mélyebben kapcsolatba lépni, és megkeresni, mi is hiányzik valójában.

5. Az ételek szeretete: Az ételekhez való pozitív érzelmi kapcsolat kialakítása is fontos. Amikor elkészíted az ételeidet, tedd ezt szeretettel és odafigyeléssel. Ezzel átadhatod az ételnek a saját gondolataidat és érzelmeidet, ami még gazdagabbá teheti az élményt.

+1.) Ölelj: Ha hazaérve érzelmi éhséget érzel, próbálj meg másféle módon megnyugvást találni. Egy meleg ölelés, egy kedves szó vagy egy rövid meditáció is segíthet kielégíteni az érzelmi igényeidet, anélkül hogy túlzottan az ételhez fordulnál.

Az életmódváltás során az ilyen helyzetek kezelése is a fejlődés része. Az önismeret és az érzelmi intelligencia egyaránt fontosak ahhoz, hogy az éhségrohamokat és az érzelmi evést kontrollálni tudjuk. Fontos, hogy ne csak a testünket tápláljuk, hanem az érzelmeinket is szeretettel és tudatossággal.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (106 szavazat, átlag: 4,62 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
7 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments