Te tudod miért nagy baj a rendszertelen étkezés? Mutatom!

Tudom, hogy erről már beszéltünk számtalanszor, azonban fontosnak tartom rendre helyre tenni a fejekben, hogy miért is akkora probléma, ha rendszertelenül étkezel.

Kutatások ugyanis egyértelműen bizonyítják, hogy az egészségre bizony hatalmas befolyással van az étkezési szokás és annak üteme. De mire is gondolok egészen pontosan? A mai cikkben megmutatom és rávilágítok arra is, hogy a rendszertelen étkezés miért kedvezőtlen minden szempontból.

– hirdetés –

Az étkezés illetve a fogyás közti viszony

Az emberi szervezet gyakorlatilag olyan, mint egy gépezet, aminek pontos menetrendje és szabályai vannak. Csak akkor működik megfelelően és rendeltetésszerűen, ha a rendszere is megfelelően működik.

De mint minden jól működő rendszernek, a szervezetnek is szüksége van üzemanyagra, ami pedig nem más, mint a táplálék. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy az étkezések alkalmával milyen tápanyaggal tiszteled meg a szervezeted.

Hiszen gondolj csak bele: úgy ahogy az autók esetében sem mindegy az üzemanyag minősége, úgy a szervezeted számára sem mindegy, hogy milyen tápanyaggal turbózza fel magát. Sőt, az sem mindegy, hogy milyen rendszerességgel eszel. Az rendszertelen étkezés ugyanis döntően befolyásolja az alábbi területeket:

  • anyagcsere
  • vércukorszint
  • étvágy
  • vérnyomás
  • cukorbetegség kialakulásának kockázata
  • hízás-fogyás: kvázi a jojo effektus

De mi köze van akkor ennek az egésznek a fogyáshoz?

Nos, csak annyi, hogy a kutatók arra az álláspontra jutottak, hogy a rendszertelen étkezés a fogyás szempontjából rendkívül rossz választás, ugyanis ennek következtében gyakorlatilag meghibásodik az anyagcsere.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt fontos tudnod, hogy a szervezeted kizárólag a rendszeresség által képes kialakítani az anyagcserét, vagyis ha a táplálkozásod rendszertelen, akkor nyilvánvalóan az emésztésed is teljes egészében felborul. Ez pedig nem csupán az alakod szempontjából kedvezőtlen, hanem egészségügyileg is komoly problémákat vethet fel.

Ugyanis – és ezt most lehet durva lesz így leírva látni – a hízás oka MINDEN esetben a hibásan működő anyagcsere. A rendszertelen étkezés amellett ugyanis, hogy súlygyarapodást eredményez a belső szervek működésére és kedvezőtlenül hat, így megzavarhatja a májműködést, a hasnyálmirigy működését, de akár a bélrendszer működését is.

Hogyan tudsz ezen változtatni? Miként tudsz rendszert vezetni az életedbe?

Ha a napjaidba maximum fél-háromnegyed óra eltéréssel iktatod be az étkezéseid, nagyjából hasonló kalóriaértékkel, akkor a szervezeted egyensúlya záros határidőn belül helyre fog állni. Persze tudom, hogy ezt mondani nagyon könnyű és a gyakorlatba átültetni már sokkal nehezebb, de tekints erre is kihívásként.

A cél legyen, hogy rendszeresen étkezel: az lebegjen a szemed előtt, hogy az étkezések rendszeresítésével az emésztésed is helyreáll majd, az energiaszinted is jóval magasabb lesz, végső soron pedig a fogyási cél is sokkal könnyebben elérhetővé válik.

Persze ehhez fontos, hogy megvizsgáld a saját ritmusod: mikor tudsz kényelmesen megreggelizni, mekkora kalóriaértéket viszel be egy nap. A mennyiségen túl pedig a minőségre is összpontosíts.

Tudnod kell, hogy a rendszer kialakítása nem egy egyszerű folyamat, de ahogy arról már korábban is írtam a szokások kialakításához nagyjából 21 napra van szükséged. 21 nap a cél érdekében. Akárhogy is nézzük, ez megéri nemde?

Tetszett az írás? Szeretnél még ehhez hasonló hasznos tartalmakat kapni? Akkor tarts velem legközelebb is!

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (110 szavazat, átlag: 4,62 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments