Reggeli kontra vacsora! Ezeket tartsd be és jól fog  működni a fogyás! 

A fogyás kapcsán regényeket lehetne írni, azonban fontos, hogy priorizáljuk a tényeket. Az egyik legalapvetőbb tény, hogy a fogyás a mozgás és a táplálkozás együttesén múlik, valójában nincs egyik a másik nélkül. Mindkét témáról egyesével már sokat beszélgettünk, azonban vannak vissza-visszatérő kérdések, amiket kommentben, levélben vagy személyen tesztek fel nekem.

Ma egy olyan cikket hoztam nektek, amiben a napi étkezések fontosságát, különösen a reggelit és a vacsorát szeretném kiemelni, a végére pedig egy kis meglepetést is hoztam. Velem tartasz?

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, tartja a mondás. Ennek ellenére nagyon sokan elfelejtenek reggel enni, mert munkába, suliba rohannak vagy találnak valami egyéb más fontos dolgot, ami miatt elmarad ez az egyébként tényleg nagyon fontos étkezés.

A reggeli – mint tudjuk – nagyban meghatározza a napi energiabeviteled. Ha reggel nagyon keveset vagy egyáltalán nem eszel, akkor azt gyanúsan, nagy eséllyel este akarod majd pótolni.

Ezzel pedig nagyon könnyen bele is kerülsz egy ördögi körbe, hiszen talán pontosan az esti nagy zabálások miatt akarod reggel megspórolni a kalóriákat, csak éppen azzal nem számolsz, hogy este lefekvés előtt, ha bezabálsz, azt egyszerűen nincs időd ledolgozni, hogyan is lehetne, hiszen nagy eséllyel lefekszel aludni.

Pontosan ezért nem szerencsés este hatalmas lakmározásokat tartani. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne vacsorázz, és az este hat utáni mítoszt is már számtalanszor megdöntöttük, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tápanyagokkal gazdagítod a tested az esti és a reggeli órákban.

Egész másra van szükséged a nap kezdetén, ugyanis reggel olyan tápanyagokat szükséges bevinned, amik energiával töltenek fel egészen ebédig, ami sok esetben délután 2-3 magasságára esik. Éppen ezért a stratégia miszerint reggel spórolsz a kalóriákon nem valószínű, hogy beválik, sőt nagy eséllyel éppen az ellenkezőjét éred el, mert könnyedén előfordulhat, hogy így a nasik és az esti zabálás formájában sokkal több kalóriát viszel be, mint amennyit elfogyasztottál volna abban az esetben, ha reggelizel.

Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen ételt érdemes reggelire választani. Ahhoz, hogy energiával telve induljon a napod, fontos, hogy rostokban és fehérjében gazdag étel mellett voksolj, ez esetben pedig a szénhidrátról sem szabad elfeledkezned.

Igen jól olvasod. Tudom, hogy a szénhidrát sokak szerint az ördögtől való, de igazából erre is szüksége van a testednek csak éppen egyáltalán nem mindegy, milyen szénhidrát forrást választasz.

Ahogy arról már több ízben beszéltem neked én is, a szénhidrátok között is vannak jó és rossz szénhidrátok. A jók azok, amik alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, így nem emelik meg a vércukorszinted, a rosszak, úgy mint például a péksütik vagy a kenyér félék azonban magas glikémiás indexszel bírnak, amik nagyon hirtelen megdobják a vércukorszintet aztán az hamar vissza is esik, ez okozza a farkaséhséget.

De milyen az ideális reggeli? Hoztam most neked néhány receptet, hogy megmutassam, mit érdemes a reggeli órákban választanod.

A tojás még mindig az egyik jolly joker

A tojás az egy olyan aduász, ami reggelire bárhol, bármikor bevethető, gyakorlatilag bármilyen formában. A tojás ugyanis kiváló fehérjeforrás, emellett számos egyéb egészséges tápanyagot is tartalmaz, úgy, mint például a kolin, ami többek között az agy megfelelő működése során játszik nagyon fontos szerepet.

Most megmutatom az egyik kedvenc tojásos receptemet:

Valójában ez az a recept, ami a semmi extra kategória, pikk pakk megvan, nagyon finom és laktató, ráadásul bátran variálható a saját ízlés szerint.

  • 1 tojás, tükrösen elkészítve
  • 1 szelet szénhidrátcsökkentett szeletelt kenyér pirítva
  • párolt zöldségek
  • bébi répa főzve
  • bacon, sütve
  • frissen facsart narancslé

A bajnokok reggelijének is mondhatnám, mert egy ilyen adag étellel simán el vagy ebédig, úgy, hogy garantáltan nem fognak kopogni a szemeid az éhségtől, ráadásul kizárt, hogy nem tudod elkészíteni. A zöldségek ízlés szerint variálhatók, én ezúttal, répát, kukoricát, és borsót kevertem össze és pároltam meg. A bébirépát külön megfőztem.

Mutatok róla néhány fotót is, mert szerintem nagyon klasszul sikerült, a tányéron is remekül mutat, de ez persze már csak hab a szigorúan képzeletbeli tortán.

Pulykahús reggelire? Miért ne!

Ha meg szeretnéd emelni a reggeli fehérje adagokat, akkor érdemes lehet fontolóra venned, hogy pulykahússal spékeled meg a reggeli tükörtojásod. Tudom ez most egy kicsit furcsának tűnhet, de hidd el, ez egy remek választás lehet, ráadásul az ízek harmóniája is valami egészen elképesztő.

Készítsd el a szokásos módon a tükörtojásod, 1-2 tojás hozzáadásával, annyi különbséggel, hogy a tojás ezúttal egy zöldséges-darálthúsos ágyon készüljön el.

Persze a darált húst előtte készítsd el, a következők szerint:

Vágj apróra egy fej hagymát, pirítsd meg olajon, majd add hozzá a darált húst, sózd, borsozd meg és alacsony hőfokon nagyjából 20-30 perc alatt főzd meg. Húsfüggő, hogy mennyi idő alatt készül el, a pulykának kb. a fenti idő az elég, de mindenképpen öntsünk hozzá vizet, ha besűrűsödne.

Eközben nyugodtan megpárolhatod a zöldségeket, majd ha ezzel megvagy tedd egy serpenyőbe az egészet, üss rá két tojást és voilá, kész is a mindent elsöprő, tápanyag dús reggeli.

Erről is mutatok egy fotót, bár ez más keze munkája, az én művem sajnos nem lett olyan szép, hogy jó fotó készülhessen róla, a tojás szétfolyt, de finomnak finom volt: 

Mindezek után, ha már a reggelid tápláló volt biztosan nem fogsz abba a hibába beleesni, hogy este bűnözöl. A reggeli minősége lesz a garancia rá, hogy este hazatérve nem téped fel a hűtőd és eszel meg belőle mindent.

A reggeli minőségével és mennyiségével tudod bebiztosítani magadnak azt is, hogy ne kerülj bele egy ún. 22-es csapdájába, amikor szélmalomharcot vívsz a kalóriákkal. Persze mindezek után kérdés, hogy mi legyen a vacsora, nos erre is hoztam neked egy szuper ötletet.

Először is fontos, hogy a vacsi fehérjében és zsiradékban gazdag legyen, nekem ez az egyik kedvencem: Rántott hal sütőben sütve, diétás panírban, olaj nélkül

A rántott hal sütőben sütve jóval alacsonyabb kalóriatartalmú, mint az olajban ropogó társa, a zabpehelylisztes teljes kiőrlésű panírral pedig tökéletesen beleillik egy életmódváltó étrendjébe is.

Hozzávalók 2 szelethez:

  • 2 szelet (kb 10 dkg) kiolvasztott, lecsöpögtetett tengeri halfilé (nálam hekkfilé)
  • 2 dkg zabpehelyliszt
  • 1 db M-es (közepes) tojás
  • 6 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű száraz kenyér ledarálva húsdarálón)
  • adalékmentes sült hal fűszerkeverék
  • egy nagy csipet himalája só
  • extra szűz olívaolaj spray vagy egy kevés olvasztott kókuszzsír

Rántott hal készítése:

  • A halfilék mindkét oldalát megszórjuk kevés sült hal fűszerkeverékkel.
  • Külön tányérba előkészítjük a zabpehelylisztet, a tojást és a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát.
  • A tojást megsózzuk.
  • A befűszerezett halfiléket először zabpehelylisztbe, majd a felvert, sózott tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába forgatjuk.
  • Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral és a halfilék helyét befújjuk olajspray-vel (vagy vékonyan átkenjük olvasztott kókuszzsírral).
  • A bepanírozott halfiléket a beolajozott sütőpapírra fektetjük, majd a tetejüket is befújjuk olaspray-vel (vagy átkenjük ecsettel kókuszzsírral).

Rántott hal sütése:

  • A bepanírozott, beolajozott halfilét tepsivel együtt 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  • 15-20 percig sütjük (sütőtől függ a pontos sütési idő, nálam 18 perc volt alsó-felső sütésen, villanysütőben) a halfilék egyik oldalát, míg aranybarna nem lesz.
  • Ha a hal egyik oldala megsült, egy lapátkanál segítségével megfordítjuk és további öt percig sütjük (ilyenkor a hal már puha, csak a panírnak kell ropogósra sülnie).

Mindennek a kalória és szénhidráttartalma: 100 gramm 212 kcal és 22 g szénhidrátot tartalmaz! Egyébként ezt a receptet még korábban a Salátagyár oldalán találtam és máig az egyik kedvencem.

A hal mellé jázmin rizst szoktam főzni, párolt zöldségekkel összekeverve, ez egy ideális vacsora a fogyni vágyók számára is, kellemesen eltelít, de nem nehéz étel, bátran ajánlom. A fotón látható egy kis szósz, hiába a tartár a dilim, de ez is szigorúan diétás verzióban elkészítve, mutatom:

  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • eritrit vagy stevia
  • ecet vagy citromlé
  • 1 kávéskanál mustár

A fogyókúrás, tartármártás elkészítése:

Első lépés: Két személyre 1 tojássárgáját számítunk. Ezt egy kis üstben simára keverjük 1/4 dl tejföllel, egy kis eritrittel vagy steviával, ízlés szerinti mennyiségű ecettel vagy citromlével és sóval.

Második lépés: Gőz fölött, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha langyos, adjunk hozzá 3/4 dl mustárral elkevert tejfölt.

Persze most biztos felmerül benned az a kérdés is így a végére, hogy akkor mi van az ebéddel, hiszen arról nem szólt a fáma. Szándékosan nem emeltem ki, ugyanis ha reggeli és vacsorára megfelelő tápanyagokat viszel be, akkor az ebéd már csak egy könnyű étel lesz, hiszen bizonyára nem leszel farkaséhes.

Ebédre nyugodtan egyél olyat, amihez hangulatod van, persze ne zabáld magad tele ekkor sem, de ha jól megtervezed a reggelidet és a vacsorádat, akkor erre valószínűleg igényed sem lesz. A reggeli és a vacsora legyen lézerpontosságú és próbáld tartani magad az előírt mennyiségekhez.

Időzítsd jól az étkezésedet a fogyás érdekében!

Szeretnél végre lemondások nélkül, boldogan tükörbe nézni? Jobban éreznéd magad a bőrödben, ha mások is észrevennék, mennyivel fittebb, energikusabb és karcsúbb lettél?

2023.07.12-én 8 órakor e-mailen érkezek a részletekkel.

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Legyél Te is részese valami újnak, tegyünk együtt saját magunk, szeretteink és barátaink testi-lelki egészségéért. Csatlakozz a Homing közösségéhez!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (131 szavazat, átlag: 4,79 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
18 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments