Nem akarásnak nyögés a vége: avagy görcsös akarás helyett, rugalmas célkitűzések

Rendre elhatározod, hogy most bizony belevágsz a diétádba, életmódot váltasz, de próbálkozásaid gyorsan kudarcba is fulladnak? Keresed az okokat, de egyszerűen nem találod a magyarázatot?

Akkor bizony a mai cikkem éppen Neked szól: bár most egy kicsit saját magam ellen is fogok beszélni, hiszen többször említettem már, hogy a diéta egyik fontos alappillére éppen a tervezés, azonban az utóbbi idők tapasztalata azt mutatja, hogy éppen a görcsös tervezés az, ami miatt kudarca fullad egy-egy próbálkozás.

Nemrégiben ugyanis egy ilyen kérdést kaptam:

“Ha felhagyok a tervezéssel, akkor kevesebbet is fogok stresszelni. De hogyan lehetnék sokkal rugalmasabb?”

Ez elgondolkodtatott és azon töprengtem vajon miért éppen ezt a kérdést tették fel nekem, miközben többször elmondtam már, hogy a tervezés igenis fontos: fontosak a mérföldkövek és a megugrandó célok és akkor rájöttem valamire.

A be nem teljesült vágyak stressz helyzetet teremtenek igaz? Vagyis, ha egy-egy mérföldkő nem úgy sikerül, ahogy Te azt eltervezted, az bizony hatalmas veszteség lehet számodra és inkább feladod. Ezen a vonalon pedig tovább mentem: vajon a tervezés a gond vagy az, hogy nem vagy elég rugalmas, amikor a terveket tettekre kellene váltani?

Egész biztosan Te is olvastál már nem egy, meg nem kettő célkitűzéssel kapcsolatos írást, amik a javadat szolgálhatják. Ha eddig nem hoztak eredményt, akkor most azt mondom, hogy csináld másként mint eddig!

Persze most mondhatod azt, hogy minden fejben dől el – és ez persze így is van – és, ha egyszer te azt mondod, hogy le akarsz fogyni 5-10 kilót, akkor le is fogsz, hiszen a motiváló írások megtanítottak már neked mindent. Gondolhatnád, hogy tudsz mindent és persze ez a tudás átültethető az élet többi részére is vagyis, ha azt mondod, hogy 2023-ban lesz egy új házad akkor, ha a fene fenét eszik lesz is…

Viszont ez sajnos nem így működik és nagyon remélem, hogy mai cikkemmel megspórolok neked néhány fájdalmas tapasztalást.

Nem tudom, hogy így a billentyűk segítségével mennyire tudom számodra átadni, amit mondani szeretnék, de segíteni szeretnék neked, hogy ne éld meg kudarcként, ha a kitűzött céljaid nem időre valósulnak meg. Hiszen a lényeg nem feltétlenül az, hogy megvalósuljanak, sokkal inkább az odavezető út…

Hogyan tűzöl ki célokat?

Az remek dolog – és támogatom is – ha vannak céljaid, ezeken pedig tudatosan dolgozol is, a probléma azonban az, hogy ezek egyáltalán nem biztos, hogy a Te saját elvárásaid. Ugyanis a társadalom és a neveltetés gyakran arra sarkall bennünket, hogy az egó által elérendő célokat hajkurásszuk. Ha a céljaid a következők szerint hangzanak, akkor pedig jó eséllyel az egó motivál:

  • x határidőre megcsinálom az y dolgot.

Ez persze nagyszerű eredményt is hozhat, ha képes vagy rajta tartani a szemed a célon, de azért hadd kérdezzem meg:

  • ha volt már ilyen célod és elérted, örömöt éreztél, amikor elérted?
  • meddig tartott ez az öröm?

A helyzet az, hogy éppen az ilyen célok okozzák benned a stressz, ugyanis egy elképzelt jövő felé igyekszel, miközben a jelened nem éled meg. Ilyen esetekben pedig kétféle opció létezik:

1.) eléred a célt, de mire odaérsz kimerülsz, ami stressz helyzetet teremt, vagy

2.) nem éred el a célt, ami a beteljesületlenség miatt szintén stressz helyzetet teremt.

Mit kellene tenned?

Először is tudnod kell, hogy a stressz mentes tervezés alapja, hogy vagy eléred a célod vagy nem, de mindkét esetben jól vagy, mert nem a cél az elsődleges, hanem az odavezető út. A világot megváltó céljaidat ugyanis csak úgy alapozhatod meg, ha minden egyes apró mozzanatra úgy tekintesz, mint életed legmeghatározóbb pillanatára.

A küldetésed ugyanis sok-sok apró momentumból tevődik össze… most ebben a pillanatban fókuszálj teljes erőbedobással az edzésedre az étrendedre, hiszen csak a jelen pillanatban tudsz tenni valamit. A MOST van, az egyetlen pillanat, ami hatással van aztán a jövődre is.

Szeretnéd tudni, hogy miként végezheted napi cselekvéseidet mindenféle stressz nélkül? Akkor tarts velem legközelebb is és következő cikkemben elmondom a nagy titkot! 🙂

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (111 szavazat, átlag: 4,60 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments