Miért olyan nehéz lefogyni? Ez a 3 nagy hiba tönkreteheti a fogyókúrád

Miért olyan nehéz lefogyni? Ez egy olyan kérdés, amelyet sokan és sokszor feltettek maguknak. Így van ez most is, 2021-ben, amikor emberek ezrei ülnek otthon a számítógép és a tévé előtt és követik az egészséges élettel kapcsolatos cikkeket, blogokat, műsorokat.

Aztán legtöbbször nem történik semmi.

Pár nap lelkesedés jöhet a neten gyorsan megrendelt divatos futócipő és színben hozzá illő kulacs megérkezése után – aztán ezek a “látványos kellékek” is az előszobai szekrény mélyén végzik. Ismerős a sztori igaz?

A nyilvánvaló dolgok mellett – enni szeretek, enni kell, mozogni meg nincs időm (ráadásul utálok, bár nem tudom miért) – sok más tényező is befolyásolja a fogyást. Sokan nem is tudják, hogy mekkora gondolati csapdákba estek. Lehet, hogy több is van ezeknél, lehet, hogy van olyan egészségi helyzeted, ami más, ám most én pusztán a leggyakoribb dolgokról ejtek pár szót.

Ez a három hiba akadályozhatja a fogyást, de ha felismered magadon elkerülheted a fogyás gyakori buktatóit.

1.) Rövid távú a hozzáállásod

Most akarsz lefogyni azonnal, pár nap alatt és kész. Ha a fogyást rövid távú hozzáállással közelíted meg, akkor nagy a valószínűsége, hogy a jojó-diétás hatást is megszenveded.

A fogyás hosszú távú megközelítése nélkül két hét alatt lehet, hogy kb. 5 vagy több kilót is fogyhatsz, majd vissza is hízod hamar, amikor rájössz, hogy nem bírod tartani ezt a tempót. Ez gyakori, amikor az emberek szigorú fogyókúrába kezdenek, például keto vagy paleo, vagy divatos hollywoodi villámdiéták, amelyek gyors fogyást ígérnek.

Vannak olyan cégek, melyek kifejezetten erre a “piacra” dolgoznak. A valóságban a legtöbb ember számára hosszú távon a legjobb a kiegyensúlyozott étrend, amely magában foglal minden ételcsoportot, sőt egyes ételeket is.

A sikeres, fenntartható fogyás része – vagyis a fogyás és a végleges megtartása – annak megértésén múlik, hogy a divatos diéták, a túlzásba vitt megerőltető testmozgás és a “radikális méregtelenítők” általában nem működnek. Csak addig tartanak, amíg akaraterőd tart, és lemerem fogadni, hogy ez csak pár nap, vagy pár hét.

2.) Mindent vagy semmit gondolkodásmód

Sokan ezzel a radikális gondolkodásmóddal kezdik az egészséges élethez vezető utat. Kivágták az összes egészségtelen, feldolgozott ételt: többé az ajtón be nem jöhet se kenyér, se tészta, se tej, se zsíros sajt, se cukros étel. Alapvetően csirkén, zöldségeken és bogyókon, leveken próbálkoztak sokan. Mint Ági, aki aztán a következőt mesélte:

“Az egészséges diéta nagyszerű volt, míg egy nehéz nap után nem bírtam és egy barátom szülinapján étterembe mentünk… Aztán mivel úgyis tönkretettem az étrendemet, annyit ettem, amennyit fizikailag bírtam, mert miért ne? Már tönkretettem. Vége. Elbuktam..

Másnap rosszul érezném magam az elfogyasztott ételek miatt, és visszatértem a túlságosan is könyörtelen diétámhoz. A kolléganőim csodáltak is ezért, amitől megint büszke lettem. Aztán megint jött egy családi ok a nagy zabálásra…”

A mindent vagy semmit gondolkodásmód a veszteség-nyereség játszma örökös körforgásában tarthat, nem beszélve az étel körül kialakuló szégyenről és bűntudatról. Lassan az egész önértékelése akörül forgott, hogy mit eszik meg és mit nem.

3.) Hiányzik a támogatás

A támogató barátok, családtagok és további sorstársak olyan személyek melyek jelenléte kritikus jelentőségű a sikeres fogyás szempontjából. Ha arra kérnék, hogy idézzem fel a legáltalánosabb okot arra, hogy miért NEM ragaszkodnak sokan az egészséges étrendhez, akkor azt mondanám, hogy a megbélyegzés miatt.

Bármilyen bután is hangzik, az embereket sokszor kigúnyolják az egészséges táplálkozás miatt, különösen azokban a régiókban, vidéken ahol a hagyományos ételek a társas kapcsolatok szerves részét képezik.

Családi összejöveteleken beszólnak: “Csak ennyit eszel, nem fog megártani?” vagy: “Tényleg nem kérsz a süteményt, amit a mama csinált?” “Ne sértsd meg a háziakat, vegyél még!” vagy maró gúnnyal: “Legközelebb salátás bográcsot főzünk.” Abban nincs semmi vicces, hogy ”egy férfi 100 kiló felett emberes igazán…”

Nem szórakoztató, ha gúnyolódnak veled vagy csúfolódnak rajtad, főleg olyan dolgok miatt, amelyek neked fontosak (például az egészséged miatt!). Ezért nagyon könnyű lehet az étkezés és az ivás csapdájába esni. A szilárd támogató rendszer kulcsfontosságú a hosszú távú fogyás szempontjából.

Ha jelenleg úgy érzed, hogy hiányzik egy támogatási rendszer, próbálj nyílt beszélgetéseket folytatni erről barátaiddal a családdal. Világossá teheted, hogy nem kell megváltoztatniuk étkezési szokásaikat, ha nem akarják, de az egészség sokat jelent neked, és nagyra értékelnéd, ha nem kritizálnák az erőfeszítéseid.

Fordulj olyan online közösségekhez, olyan emberekhez, akik mind az egészséget, mind a pozitív testképedet, a jobb hétköznapokat elősegítik. Ez nem önzés, mert magadnak vagy egészséges és magadért kell megtenned dolgokat. Addig nem lehetsz mások hasznára sem.

És itt van a Zsírégetés Harcosai közössége és jómagam is.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (29 szavazat, átlag: 4,79 az 5-ből)
Loading...

Neked mi teszi tönkre a fogyókúrádat?

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.