Korhatáros testsúly! Segítség nyugdíjba mentem! Mitévő legyek most?

A nyugdíj korhatárhoz közeli embereknél a legnagyobb a súlygyarapodás és az elhízás, ráadásul a Hölgyek vannak többségben! Mit tehetsz már most, hogy mindezt megelőzd és mit tehetsz akkor ha már nyugdíjas vagy?

Életszakaszok és élethelyzetek – mint például: iskola, munkahely, párkapcsolat, szülővé válás, költözés, válás, munkahely váltás, szeretteink elvesztésének feldolgozás, anyagi nehézségek – közti átállások alkalmával általában többet növekszik a túlsúly és így tovább fokozódik a visszafordíthatatlan elhízás esélye.

Ezek az “átállási” időszakok – mint például a mai cikkem fő témája a nyugdíjazásba való átmenet – különféle viselkedési változásokhoz kapcsolódhatnak!

Csökkenhet a fizikai aktivitás, a társadalmi elszigeteltség, az egészséges életmódba való beruházások (idő, energia, odafigyelés, pénz) mindez alacsonyabb ösztönzést és motiváltságot eredményezhet, de felmerülhet a hasznosság kérdése, az idő strukturált felhasználásának elvesztése, melyek mind mind arra ösztönözheti az embert, hogy megjelenik az egyre több étkezési idők közötti nasik, a nagyobb, hosszabb, több étkezések és a több ülő szokások, tevékenységek kialakítása.

Gyakran hallani, hogy: “egész életemben gürcöltem, nélkülöztem most már megérdemlem a pihenést és ezt a kis édességet!” “Nekem nem maradt más csak, hogy főzzek és hogy egyek!” Tényleg így lenne? Bele kell ebbe nyugodni, vagy éppen egy életszakasz-váltáskor érkezik meg az ember az egészséges és minőségi élet meglépéséhez?

Mi történik valójában?

A nyugdíjazást alapvetően mind a szellemi, mind a lelki, mind pedig a fizikai egészség megsínyli – ha hagyjuk – valamilyen szempontból, ugyanis ez is egy olyan változás, amit hirtelen nem mindig tudja a test, az elme és a lélek száz százalékosan felfogni és alkalmazkodni hozzá. Az addigi aktív és dolgos hétköznapokat felváltják a lelassult percek és órák, az addig pedig energikusnak vélt személy maga is lelassul, sőt akár bele is fásul ebbe az állapotba ha haszontalannak érzi magát.

A nyugdíjba vonulókat a túlsúlyon kívül sajnos fenyegetik fizikai betegségek is, hiszen azzal, hogy a napi rutin teljesen átalakul, csökken a fizikai aktivitás is, elképzelhető, hogy addigi ismeretlen egészségügyi tényezők buknak ki, másrészről pedig ott van a depresszió kérdése is, ami egyes kutatások szerint a nyugdíjba vonulók mintegy 40 százalékát érinti.

Mi lehet mindennek az oka?

Nos, erre alapvetően egészen egyszerű a válasz: a munkahelyi elfoglaltságok otthagyása űr hagyhat maga után, amit aztán mindenképpen ki kell tölteni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a depressziós állapot kialakulása.

Éppen ezért fontos, hogy a nyugdíjasok is keressenek maguknak olyan elfoglaltságot, ami szellemileg és testileg is kikapcsolja őket.

Többen kerestek meg az utóbbi időben e témával kapcsolatban, ezért is éreztem úgy, hogy erről beszélnünk kell.

Fontos, hogy megértsd a nyugdíjazással nem leszel több vagy kevesebb, ez csupán egy egészen új életszakasz, amivel meg kell próbálnod megbékélni, hova tovább érdemes lenne minden percét kihasználni, hiszen elképesztő új lehetőségeket rejt magában.

Ha például eddig is sportoltál, akkor miért pont most hagynád abba? Isten őrizz! Fontos, hogy sportolj, hogy olvass, hogy találkozz a barátaiddal, hogy utazz. A lényeg, hogy foglald el magad és akár tegyél meg olyan dolgokat is, amit korábban a kötött időbeosztás miatt nem volt lehetőséged kipróbálni – mint például a rendszeres mozgás. Minél több és hasznos időtöltést keresel magadnak, annál kisebb az esély arra, hogy unatkozz és depresszióba zuhanj.

Mi okozhat még depressziót a nyugdíjba vonuláskor?

Amikor hirtelen sok időnk marad egyedül, magunkban, akkor szinte törvényszerű, hogy elkezdünk gondolkodni. A nyugdíj, ahogy egy korábbi írásomban is utaltam rá az öregedés metaforájával hathat ránk, ez pedig szinte törvényszerűen magával hozza azt is, hogy ez a veszteségek ideje. Ezek a negatív gondolatok pedig növelhetik a depresszió kialakulásának kockázatát is.

Fontos, hogy megértsd a kor az csak egy szám: lehetsz te, fitt, fiatalos és egészséges 50, 60, 70 év felett is, hiszen amennyiben semmilyen egészségügyi tényező nem indokolja, úgy te bátran élhetsz ekkor is teljes életet. Sőt ha valamilyen betegség jelen van az életedben még egyel több ok, hogy egészségesebben élj testi, mentális és lelki szinten is.

Az ügyfeleim fele 50 év feletti és ezért is igyekszem mindenkit arra ösztönözni, hogy éljetek, készüljetek fel az egyes életszakaszok változásaira és rugalmasan alkalmazkodjatok hozzájuk, hiszen ezeket az éveket később senki nem adja vissza nektek. A torna fontossága, az egészséges táplálkozás ebben az életszakaszban is nagyon fontos, a lelki rugalmasságról pedig már nem is beszélve.

Ha te harmóniában vagy saját magaddal, akkor teljesen mindegy, hogy hány éves vagy 20-30-40-50 vagy 60 mert így is úgyis békét sugárzol majd kifelé. Tudom, hogy ezekről beszélni mindig sokkal egyszerűbb, de a kulcs a te kezedben van, neked csak el kell fordítanod a zárban és cselekedni. Hajrá, én támogatlak, ahogy eddig is.

Mit csináljak ha egyedül nem megy?

Új élethelyzetekben nem lebeghetünk örökké, sokkal inkább szükségünk van rugalmas alkalmazkodásra és újratervezésre, melynek eredménye egy “Új Test egy Életre!”

A héten csütörtökön jelentkezni fogok egy igen egyedi, személyes és egyben limitált lehetőséggel, melyről most már annyit azért elárulok, hogy alkalmi és ideiglenes megoldás helyett most az eddiginél gyorsabb, tartósabb, egészséges karcsúságot érhetsz el!

Ha Te is úgy érzed, hogy szeretnél csatlakozni a következő 12 hetes Online Homing Életmód Mentor Programhoz akkor mindenképpen figyeld csütörtökön, azaz 2020. augusztus 27.-én az e-mailjeidet!

Homing

Több mint 10 éve folyamatosan figyelem a Hölgyek étkezési-, mozgási-, pihenési kultúrájukat, viselkedésüket, gondolkodásukat, szokásaikat és lelki világukat!

Tanulmányozásom közben 3 évet szántam arra, hogy lemodellezzem a NŐKNEK azt a 12 területét mely nélkülözhetetlen az egészséges, hosszú, minőségi élet sikeres működtetéséhez!

Így született meg a Homing Életmód Modell melyet elsők között ismerhetsz meg! Részleteket ide kattintva olvashatsz!»»»

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (24 szavazat, átlag: 4,83 az 5-ből)
Loading...

Neked mi a véleményed a mai cikkről?

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.