Így egyél bűntudat nélkül finomat! Mutatjuk a “null” kalóriás alapanyagokat!

Amikor belekezdesz egy új diétába, akkor nyilvánvalóan számodra is az első és legfontosabb, hogy megfelelően határozd meg a napi bevihető kalóriamennyiséget.

 
A helyzet az, hogy ezzel nagyon félre lehet csúszni, hiszen számos étel kvázi rejtett kalóriákat tartalmaz, éppen ezért lehet, hogy adott napon te akár 3-400 kalóriával is többet beviszel, méghozzá, úgy, hogy nem is sejted. Azonban léteznek az ún. “zéró” kalóriás ételek, melyeket miután elfogyasztasz a szervezeted azonnal feldolgozza, így pedig effektíve több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel.
 

De, hogy melyek is ezek az alapanyagok? Mai cikkemben  megmutatom!

A sárgarépa

 
A sárgarépa számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, többek között látásjavító, azonban alacsony glikémiás indexénak hála a vércukoszinteted sem emeli az egekbe. Ezáltal pedig szinte bármennyit fogyaszthatsz belőle, hiszen kalóriatartalma igazából nulla.

A sárgarépáról azt gondolhatnád, hogy csak húslevesbe való, azonban, ha egy kicsit utána nézel, akkor rájöhetsz, hogy ez bizony egy szuper köretnek való alapanyag, amit akár almával vagy kelkáposztával is párosíthatsz, így pedig remek köretet kaphatsz a húsok mellé. De akár önmagában is rágcsálhatod tízóraira vagy uzsonnára, ugyanis nagyon finom és nem utolsó sorban végtelenül egészséges.
 

A cukkini

A cukkini egyfelől azért sem maradhat ki a listánkból, mert szezonja van, másfelől pedig azért sem, mert ez a zöldség bizony remek A, illetve C vitaminforrás, ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor tudnod kell, hogy a kalóriatartalma is elenyésző.

Ez az az alapanyag, amit ezer meg egy módon elkészíthetsz: párolhatod, grillezheted, kiránthatod, de főzeléknek sem utolsó. Amire egyedül érdemes odafigyelni az elkészítés során, hogy miután felvágtad és lereszelted sózd be alaposan, majd 10-15 perc után jól nyomkodd ki, hogy ne legyen túlságosan nedves.
 

A brokkoli

A brokkoli tipikusan az az étel, ami háttérbe szorul még akkor is, amikor fogyókúráról beszélünk és nem tudjuk ennek mi az oka. A brokkoli ugyanis szintén nagyon alacsony glikémiás indexxel bír, ezenkívül nagyon finom ételek készülhetnek belőle.

Ha már eleged van abból, hogy folyamatosan párolt zöldségeket eszel ebédre, a rizs és az egyéb köretek pedig már szóba sem jöhetnek, vagy csak szimplán parkolópályára tennéd őket vagy egész egyszerűen csak újítanál egy kicsit, akkor próbáld ki a brokkolit, ami számtalan módon elkészíthető. Készülhet belőle krémleves, de akár saláta is. A mai vagy a holnapi ebédednek kizárólag a fantáziád szabhat határokat.
 

A gombák

Bár a gombákkal vigyázni kell, ugyanis sokan allergiásak rá, sőt egyedül gombászni se menj, megfelelő rutin és tudás nélkül életveszélyes lehet, de a piacon bátran megvásárolhatod. Persze többféle gomba közül válogathatsz, de a glikémiás indexük függvényében szinte mindegy, hogy melyik mellett teszed le a voksod, ugyanis az összessé nagyon alacsony.

A gombás ételek tekintetében pedig a lehetőségek tárháza kvázi kimeríthetetlen: legyen szó levesről, gombapörköltről, rántott gombáról vagy egyéb tészta ételekről, a gomba mindig remek megoldás lehet.
 

Érdekelne egy ételféleségekre és alapanyagokra bontott tápanyagtáblázat? Miről olvasnál még szívesen hasznos cikkek?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (110 szavazat, átlag: 4,62 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments