Húsvét: Enni vagy nem enni? Megoldás: egy szuper recept

A húsvét, csakúgy mint bármelyik ünnep a finom falatokról és az evésről szól. Legalábbis ez a társadalmi elvárás, hogy bizony a kajálásról szóljon minden.

Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy te nem szakíthatsz ezekkel az elvásárokkal és teremheted meg a saját hagyományaidat. Ráadásul a húsvéti falatok között igenis vannak olyanok, mint a sonka vagy éppen a tojás, ami remek fehérjeforrást biztosít.

Persze csak abban az esetben, ha mértékkel fogyasztod, ám ezenkívül ott vannak a desszertek, a mama sütije, aminek nagyon nehéz ellenállni. Nyilván tudom, hogy könnyebb volna elbagatellizálni a dolgot és csak sodródni az árral, ám fontos tudnod, hogy a diéta bizony az ünnepek alatt is diéta marad. Éppen ezért ne engedd, hogy elszaladjon veled a ló.

Nyilván nem azt mondom, hogy nem ehetsz sonkát vagy nem kóstolhatsz bele a nagyi sütijébe, de a lényeg, hogy ez a pár nap ne térítsen el az utadról.
 

Enni vagy nem enni?

Persze tudom én, hogy a húsvét csakúgy mint a többi nagy ünnep a közös családi ebédek időszaka, s ilyenkor töméntelen mennyiségben érkezik az asztalra a sonka és persze a süti. Az ízletes fogások mellett pedig ember legyen a talpán, aki képes visszatartani magát.

Ilyenkor ugyanis az ételek okozta nyomás mellet ott van a család okozta stressz is, miszerint mindenki azzal vegzál, hogy na egyél még egy kicsit. Fontos tudnod, hogy példának okán a tojás és sonka egészséges, így azt bátran fogyaszthatod.

Persze nem azt mondom, hogy egy ültő helyedben falj fel egy asztalnyit, de az ünnepek nem arról szólnak, hogy meg vonj magadtól bármit is, a mértékletesség a titok nyitja. Persze a családi összejöveteleken lesz, aki beléd akar majd tuszkolni még egy szelet sütit, de te ezt nyugodtan utasítsad vissza, mondván, hogy már megkóstoltad és amúgy is diétázol.

Ja, hogy félsz a rosszalló tekintetektől? Tudd, hogy rosszalló tekintetek mindig lesznek, ám ilyenkor inkább tedd fel magadnak a kérdést: tényleg megéri felrúgni mindent egy kis kajakómáért?
 

+ egy recept

Kalács helyett legyen inkább banánkenyér

A banánkenyér nagyon finom, ráadásul egészséges is, így húsvét alkalmából tökéletes alternatíva lehet a kalács helyett.

Hozzávalók:

5-6 érett banán
2/3 csésze steviva vagy eritrit
1 tk só
1 tk vanília aroma
2 csésze zabliszt
1 tk sütőpor
 
Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd pedig minden hozzávalót tegyél egy mixerbe és alaposan keverd össze őket. A kész masszát ezt követően helyezd egy kenyérsütő formába. Ízlés szerint a masszába tehet különböző aszalványokat, úgy mint étcsokoládé, mogyoró vagy éppen mandula. 20-25 percig süsd majd pedig kihűlve akár önmagában, akár valamilyen gyümölccsel fogyaszthatod is.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

u.i.:

“Feltűnt már a szép Nap ragyogó fényével,
megjött a tavasz áldott érzésével.

Újítja a természet a növényeket,
gerjeszti bennünk a szép reményeket. “

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (44 szavazat, átlag: 4,86 az 5-ből)
Loading...

Neked, hogyan és mivel telik a 4 napos hosszú hétvégéd?

Subscribe
Visszajelzés
guest
8 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments