A gluténérzékenység gyakorlatilag egy autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, így a lisztérzékenységgel diagnosztizáltaknak életük végig kerülni kell a glutén tartalmú élelmiszereket és adalékanyagokat.
Glutén található a gabonafélékben, úgy, mint búza, rozs vagy éppen az árpa. Ezenfelül adalékanyagként található glutén a ketchupban, a majonézben, a vajas készítményekben, a joghurtban, a csokoládékban és a sor akár a végtelenségig sorolható lenne.
Így, ha te is glutén érzékenységben szenvedsz, akkor bizony hatalmas a kihívás, hogy elkerüld ezeket a készítményeket. Bár ma már minden áru csomagolásán kötelező feltüntetni a pontos összetevőket, de mégis előfordulhat, hogy valami figyelmen kívül marad.
Azonban a gluténmentes étkezés ma már egyre nagyobb divat még azok körében is, akiknek nem lenne erre szükségük. Ezt a fajta étrendet azonban számos tévhit övezi, amiről már egész biztosan te is hallottál. De vajon mennyi az igazság ebből? Lássuk!
Tévhit? 1.) Gluténmentes táplálkozás = garantált súlycsökkenés
Mivel az étrend során a szénhidrátoktól szabadulsz meg a gabonafélék száműzése miatt, nem meglepő, ha fogyást tapasztalsz. Azonban arról nem szabad megfeledkezned, hogy a helyettesítő, speciális ételek ugyanúgy tartalmaznak kalóriákat és persze szénhidrátot is, így abszolút nincs garancia a fogyásra. Ha kizárod az életedből az egészségtelen ételeket, példának okán a gyorskajákat és a cukros ételeket, italokat, sokkal nagyobb eséllyel érhető el az áhított testsúly.
Ha te magad nem szenvedsz ebben a betegségben, akkor ne is a gluténmentes diétától reméld, hogy egészségesebb vagy éppen vékonyabb leszel. Inkább kérj szakszerű tanácsot és tudd meg, hogy neked személy szerint milyen lehet az ideális diéta.
Tévhit? 2.) A gluténmentes ételek egyáltalán nem finomak
Maradjunk annyiban, hogy azért ez nem egészen így van. Bár sokáig tartotta magát a tévhit, hogy az egészséges vagy diétás ételek törvényszerűen rosszak, de azért ez elég sarkos, ráadásul egy kis odafigyeléssel a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóak.
Így van ez a gluténmentes ételekkel, termékekkel is, ugyanis a gyártók nagyban törekszenek arra, hogy a normál ételekhez hasonló ízeket és állagokat érjenek el. Az ezt bizonyító kísérlet alanyai például nem tudták eldönteni, hogy diétás vagy normál élelmiszer fogyasztanak-e, így az ízek felől megnyugodhatsz, hiszen nem kell attól tartanod, hogy a gluténmentes termékek nem finomak.
Tévhit? 3.) Kevesebb glutén kevesebb emésztési probléma
Nos, ez csak azok esetében igaz, akik valóban érzékenyek a gluténra. Hiszen ők nem tudják megemészteni és ez különböző kellemetlen tünetekkel – hasmenés, görcsök, akár hányás – jár. Ha azonban Te nem vagy érzékeny a gluténra, akkor ne várd a megoldást az emésztési problémáidra, ugyanis azokat nagy valószínűséggel nem a glutén okozza.
Hasznosnak találtad a tartalmat? Szeretnél még ehhez hasonló írásokat olvasni? Akkor tarts velem legközelebb is!
Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó
Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.
ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!