Folyamatos, tempós fogyás állandó jóllakottság mellett: így adj le …

Persze most gondolhatnád, hogy úristen erről már annyiszor beszéltünk, de hidd el nagyon fontos téma ugyanis a mai trendek szerint az a menő, ha alacsony a szénhidrát bevitel.

Ez azonban így nagyon sarkos, hiszen nem minden szénhidrát egyforma: ugyanis van szénhidrát például a brokkoliban is, de mégis 1 kg brokkoli és ugyanennyi szénhidráttartalmú palacsinta vagy egész más tészta között ég és föld a különbség.

Először is tudnod kell, hogy a szénhidrát a tested prioritást élvező energiaforrása. Úgy képzeld el, mint az autót, ami nem működik üzemanyag nélkül: nos, a tested sem működik szénhidrát nélkül. Ha pedig egészséges és jó szénhidrátokat fogyasztasz, akkor az stabilizálni fogja a vércukorszinted és nem akarsz majd megállás nélkül fánkot vagy kakaós csigát falni.

A feldolgozatlan szénhidrátok ugyanis sok rostot tartalmaznak és alacsony a kalóriatartalmuk is, ráadásul a test karbantartásában is fontos szerepet játszanak. Éppen ezért mai cikkemben szeretném egy kicsit eloszlatni a szénhidrátok körüli hiedelmeket. Gyere, javítsuk együtt, hogy miként is érdemes rájuk gondolni.

Szóval akkor jól véssük az eszünkbe a következők, ha a szénhidrátokról beszélünk:

A kulcs a szénhidrát típusa

Ahhoz, hogy megértsd azt, amiről beszélek, fontos, hogy meglásd a szénhidrátok csoportjait és ezek után tudd, hogy melyek a jók és melyek a kerülendő ételek e tekintetben. A szénhidrátos ételek csoportosítása nem rég jelent meg és átfogó magyarázatot nyújt arra, amiről folyamatosan próbálok neked beszélni.

Sejtes szénhidrátok: Ezek kvázi a növényi gyökerek, a levelek, a gyümölcsök, amiknek a szénhidráttartalma az élő sejtekben található. Ezek az ételek teli vannak rostokkal, amik változatlanok maradnak főzés hatására is. Éppen ezért, amikor elfogyasztod őket, jóval kevesebb szénhidrát emésztődik meg. Röviden fogalmazva: alacsony a szénhidrát sűrűségük, vagyis többnyire egészségesek.

Sejtmentes szénhidrátok: Ezek a finomított lisztek, a cukor és a feldolgozott gabonák. Ezeknek az ételeknek nincsenek sejtfalaik, ugyanis a feldolgozás során eltávolították azokat. Szénhidrátsűrűségük igen magas, éppen ezért ha ilyen ételeket fogyasztasz, annak magasabb egészségügyi kockázata van.

Megfelelő szénhidrátok

A sejtmentes szénhidrátok miatt gyakran él az elképzelés, hogy minden szénhidrát rossz és eleve elítélendő. Ez azonban egy rendkívül téves elképzelés, hiszen, mint ahogy fentebb említettem a testnek szüksége van üzemanyagra, azaz megfelelő szénhidrátra. Éppen ezért csak rendre ismételni tudom magam: nem a szénhidrátok mennyisége, hanem minősége az, ami meghatározza az egészségi állapotod.

Egy kicsit konkrétabban?

Jó-jó, de akkor mit ehetsz? Tudom, hogy ez a kérdés motoszkál a fejedben, úgyhogy máris mutatom azon ételek listáját, amik akkor is bátran fogyaszthatók, ha éppen diétázol, vagy csak igyekszel egészségesen étkezni.

  • tök
  • lencse, bab – de csak mértékkel
  • gyümölcsök, leveles zöldségek
  • édesburgonya

Mi az, amit inkább ne?

  • egyszerű cukrok, édességek, gyümölcslé, tésztafélék
  • kenyér,
  • fehér rizs 

Na, és az időzítés?

Nos, igen ez is rendkívül fontos, ugyanis az időzítés gyakorlatilag mindent elronthat. Nyilván felmerül a kérdés, hogy akkor mikor is ehetsz szénhidrátot. Mutatom:

  • reggel, miután egész éjjel nem ettél. Ilyenkor a szervezeted már az eltárolt glükózból vonja el az energiát, hogy fenntartsa a szervezet megfelelő működését.
  • edzés előtt, ha tudod, hogy intenzív edzésed lesz
  • edzést követően, amikor szintén alacsony a glükóz mennyiség

Bízom benne, hogy mai cikkemmel tudtam neked segíteni és most már könnyebben igazodsz el a szénhidrátok útvesztőjében.

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (138 szavazat, átlag: 4,61 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments