Azt biztosan Te is tudod – hiszen már többször beszéltem is róla – hogy a rostoknak milyen jelentőségteljes szerepük van az egészséges és tápláló étkezésben, főleg ilyenkor ősszel.
De az egészséges emésztés mellett a rostok hatalmas segítséget nyújtanak a szívnek, csökkentik az aranyér kialakulásának kockázatát, feszesítik, illetve tisztítják a bőrt, végül, de nem utolsó sorban pedig támogatják a fogyást. A mai leckében azokat az élelmiszereket gyűjtöttem Neked csokorba, amelyek rendkívül magas rosttartalommal bírnak, éppen ezért előszeretettel javaslom a fogyasztásukat. Érdekelnek a részletek? Akkor olvass tovább!
Íme 5 szuperélelmiszer, nagyon magas rosttartalommal: csökkentik az étvágyat …
1.) Alma
Most biztos azt mondod magadban, hogy hát ezt eddig is tudtuk… ennek ellenére az alma magas rosttartalma mellett egyszerűen nem mehetek el. És tudod, hogy miért? Azért, mert rosttartalmának nagyjából egyharmadát a pektin nevű vegyület adja, amiről pedig köztudott, hogy gyorsítja az anyagcserét.
Ez pedig a testsúly csökkentés során elengedhetetlen tényező, ezenfelül pedig az almában található vitaminok és ásványi anyagok is jótékonyan befolyásolják az emésztést.
2.) Uborka
A zöldségek közül fogyassz minél több uborkát, ugyanis magas víz és alacsony kalóriatartalmának hála az uborka alapzöldség a fogyni vágyók számára. Mivel az uborkának nagyjából 90 százaléka víz, akkor is hasznos lehet, ha nehezedre esik meginni a napi minimum két liter folyadékot.
Mindezek mellett pedig nagyon fontos B és C-vitamin forrás. Utóbbi miatt pedig az uborka héját is érdemes rajta hagynod, sőt a héjában található rostok javítják az emésztést is. Magas víz és rosttartalmának hála pedig hatékonyan pucolja ki a szervezetedből a méreganyagokat.
3.) Zab
Amennyiben sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted az elhízásnak, a székrekedésnek és csökkentheted a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Reggelire jó választás lehet a zabkása, ami bővelkedik a rostokban, ezáltal pedig segít csökkenteni a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukor szintet, a vastagbélnek pedig különösen jót tesz.
4.) Lenmag
A lenmag szintén nagyszerű forrása a rostoknak, bár manapság egy kicsit háttérbe szorult, pedig a divatosnak kikiáltott magok mellett ennek is épp annyi pozitív és jótékony hatása van. Az esszenciális zsírsavak miatt különösen érdemes fogyasztani, az omega-3-ban gazdag lenmag ugyanis ellenállóvá teszi a sejteket illetve megvédi a szervezetet a káros zsíros lerakódásától is
5.) Gyömbér
A gyömbér pozitívumairól már hallhattál tőlem, de fontosnak tartom újra és újra kihangsúlyozni, hogy mennyire jót tesz az emésztésnek. A gyömbér ugyanis ellazítja az emésztőrendszer izmait, így pedig megelőzi a puffadást.
Emellett pedig zsírégető hatása is ismert, amit a benne található csípős anyagoknak köszönet. A gingerol és a shoagol nevű vegyületek aktiválják ugyanis a gyomorban lévő hő receptorokat, ezáltal fokozódik a bélműködés, így pedig beindulnak a zsírégető folyamatok is.
Tetszett az összeállítás? Szeretnél még ehhez hasonló, hasznos és a gyakorlatban is alkalmazható hasznos tanácsokat kapni? Akkor tarts velem legközelebb is, hiszen folyamatosan friss és izgalmas tartalommal készülök Neked!
Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó
Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.