Erre figyelj, ha fogyni szeretnél nyáron!

Ha folyamatosan követed a cikkeket, akkor arra már bizonyosan Te is rájöttél, hogy az egészséges életmód bizony egy életre szól, azonban tényleg meg kell küzdeni érte?

Az életmódváltás ugyanis minden esetben kvázi egy elköteleződéssel indul… persze a dolog járhat buktatókkal, de ha igazán akarod, ha igazán megérett benned a gondolat a változásra, akkor hidd el, senki nem tántoríthat majd el téged.

Bár sokak szerint a nyár nem a legalkalmasabb időszak az életmódváltásra, mai cikkemben azonban igyekszem neked bebizonyítani, hogy de, éppen a nyár az egyik legtökéletesebb időpont. Felkeltettem az érdeklődésed? Akkor fogjunk is bele!

Fontos az időzítés

Arról már többször beszéltem, hogy mik azok a nehézségek, amik az életmódváltás során várhatnak rád. Ezzel szemben az időzítésről és a tervezésről csak kevés szó esett. Az időzítés azonban nagyon fontos, ez lehet akár az egész dolog alfája és ómegája.

Bár sokan a nyár ellen kampányolnak, én mégis azt mondom, hogy ez a tökéletes időpont, most jött el a Te időd. Persze most joggal kérdezed, hogy mégis miért a nyár a legjobb időpont az életmódváltásra. Nos azért, mert ilyenkor garantáltan jobb a kedvünk.

Hiszen gondolj csak bele: nem kell ahhoz agysebésznek lenni, hogy rájöjj a napsütéses időben a kedved is sokkal jobb, így tehát az alapvető jó hangulat már adott. Nyáron ráadásul sokkal több energiát is érezhetsz magadban, arról pedig már nem is beszélve, hogy az év e szakaszában sokkal kevesebb veszélynek van kitéve az immunrendszered is, hiszen ilyenkor igen ritkák a megfázásos betegségek. Vagyis ilyenkor a szervezeted ereje teljében vághat bele az életmódváltásba.

Nézzük, hogyan fogj hozzá?

Víz nélkül egy tapodtat se! Az egészséges életmód egyik alappillére – de szerintem ezt is már többször és több helyütt hangsúlyoztam – a megfelelő mennyiségű és persze minőségű folyadék bevitele a szervezetedbe. Egy átlagos felnőttnek naponta 2-3 liter vizet kellene fogyasztania, ez a nyári melegben simán lehet napi 4 liter is.

Persze tudom, hogy ez eleinte soknak tűnik, ugyanis a legtöbben egy nap alig lépik át a bűvös 1 literes küszöböt. Annak idején, amikor életmódváltásra adtam a fejem én is jó, ha napi 1,5 litert megittam. Mára azonban gond nélkül lemegy a 3 liter és nem kell mondanom, hogy sokkalta jobban is érzem magam.

Van miből válogatni

A téli időszakban az alapanyagok beszerzése gondot okozhat, ugyanis olyankor finoman fogalmazva és korlátozottak a lehetőségek. Nyáron azonban ez a probléma nem áll fenn, hiszen folyamatosan érnek a friss gyümölcsök és zöldségek, melyek főzve, párolva, grillezve, de akár turmixolva is valódi ízélményt biztosítanak a számodra.

Nyár? Akkor sport, mozgás a szabadban

Ugye Te is unod már az edzőtermeket vagy a lakás szürkeségét? Akkor bizony a nyári időszak számodra igazán kedvező lehet, hiszen ilyenkor bátran kimehetsz a szabadba. Heti 2-3 alkalommal egy-egy ütemesebb séta a szabadban és gyakorlatilag már ki is pipáltad a mozgást a hétre. Persze, tudom, ez elsőre nagyon kevésnek tűnhet, de fontos tudnod, hogy ez csupán az első lépcsőfok ahhoz, hogy a szervezeted még inkább igényelje a mozgás örömét.

Menj nyaralni!

Na, most azt gondolhatod, hogy magam ellen beszélek, de hidd el az egészséges életmód szempontjából rendkívül fontos a pihenés. Éppen ezért, ha azon szerencsések közé tartozol, akiknek lehetősége van pihenni egyet a nyáron, akkor ne habozz, menj el.

Legyen ez akár egy tengerparti nyaralás vagy csak kemping a Balatonon, a nyugalomban töltött napok valódi feltöltődést jelentenek majd a számodra. Ragadd meg a lehetőséged: aludj nagyokat, válogasd meg az ételeidet, mozogj, és persze igyál sok-sok tiszta vizet. Szinte biztos vagyok benne, hogy már pár nap elteltével érezni fogod a pozitív hatásokat, amikből újabb és újabb erőt tudsz majd meríteni az életmódváltás rögös útja során.

Mit mondasz? Még mindig ódzkodsz a nyári váltástól? Na, ugye, hogy nem!

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (122 szavazat, átlag: 4,63 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments