Ennyi torna lenne hatékonyan a súlycsökkentéshez?

A mozgás, mint olyan rendkívüli szerepet játszik az egészséges életszínvonal fenntartásában, ám az egyáltalán nem mindegy, hogy mégis mennyi időt szánunk hetente edzésre.

Persze, ha ez idáig mozgásszegény életformát éltél, akkor akár már az első alkalom után érezheted a változást és akár már heti egy edzés is hozhat eredményt, de azért fontos tudnod, hogy számottevő eredményt egyetlen edzéstől nyilván nem várhatsz.
 

Heti hányszor hány óra volna az ideális torna?

Sok helyütt lehet konkrét javaslatokat olvasni arra vonatkozóan, hogy mennyit is kellene edzeni, de én nem szeretnék ilyen feltételezésekbe bocsátkozni, ugyanis minden test más és más. Így mindenki szervezete egyéni, hogy mit bír befogadni, mire is képes.

Persze mondhatnám én a tutit, hogy akkor most heti három edzés minden alkalommal két óra és máris szuper formában leszel, de ez így nagyon sarkos és nagyon nem igaz. Ezért inkább megírom neked, hogy mit gondolok azzal kapcsolatban, hogy mennyit és érdemes edzeni annak érdekében, hogy hosszútávon megőrizhesd az egészséged.
 

A kevesebb is számít!

Tudom ezt sokan nem hiszitek el, de az igazság igenis az, hogy a kevés mozgás is mozgás, éppen ezért számít is. Ha te eddig egyáltalán nem mozogtál, akkor onnantól kezdve, hogy mondjuk beiktatsz napi egy óra sétát máris tettél annak érdekében, hogy hosszútávon fenntartsd az egészséged.

Léteznek szakmai ajánlások, melyek szerint heti minimum 150 percet kellene mozogni annak érdekében, hogy egészségvédő hatásról beszélhessünk, de a helyzet az, hogy nem szabad gyere cipó bekaplak módjára nekiállnod, mert annak hamar sérülés lehet a vége.

Egyébiránt, ha összeadod a napi egy óra sétákat, amiket újfent beiktatsz, akkor az bőven meg is haladja az ajánlott 150 percet, nem igaz?
 

Már heti egy alkalom is számít

Persze, ha hosszútávon a fogyás a célod, akkor minden bizonnyal többször kell edzened egy héten és nyilvánvalóan az étkezési szokásaidat is alapjaiban kell megreformálnod, de amikor nagyon az elején vagy fontos, hogy ne erőltesd meg magad, hiszen gyanítom te sem akarod egy jó kis sérüléssel indítani az életmódváltással kapcsolatos törekvéseidet.

Ha eddig keveset, vagy szinte egyáltalán nem mozogtál, akkor fontos a mértékletesség és persze a fokozatosság. Fokozatosan kell az életed részéve tenni a mozgást, így ilyenkor már heti egy alkalom is nagyon sokat számít.

Az idő előrehaladtával bátran emelheted a limitet és mondjuk a harmadik-negyedik héttől már beiktathatsz heti két edzést is. A lényeg, hogy szívesen csináld, azért mert kedved, erőd és energiád van hozzá és azért, mert utána látványosan jobban érzed magad.

Számtalanszor hangsúlyoztam már, hogy önostorozó hozzáállással nem fogsz messzire jutni, mert ilyenkor az agyad a negatívumokra koncentrál. Ha fogyni, izmosodni, formásodni szeretnél, azt azért tedd, mert szereted magad, mert szereted és tiszteled annyira a tested, hogy jó dolgokat kínálsz fel a számára.

Ide kattintva találod az én személyes ajánlásomat aktív mozgáshoz! »»»
 

Több mozgás, jobb eredmények, hosszútávú egészség

Nemrégiben olvastam egy tanulmányt az American Journal of Hypertension című szaklapban, ahol egyértelműen arra mutattak rá, hogy már heti 60-90 perc edzés is hatékonyan csökkentette a vérnyomás problémákkal küzdők értékét.

Vagyis, ha neked vérnyomás problémáid vannak, akkor gyakorlatilag már heti egy órás edzéssel hozzájárulsz ahhoz, hogy ez az érték stagnáljon vagy akár még csökkenjen is. Továbbmegyek: szintén egy amerikai szakmai lapban bukkantam rá az információra miszerint heti 150 perc közepes intenzitású mozgás hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy hosszútávon elkerüljük a daganatos betegségek kialakulását.

Ahogy már fentebb említettem, akár már napi egy óra sétával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az egészségünk hosszútávon velünk tartson.

Ehhez fontos, hogy olyan tápanyagokat is vigyünk be a szervezetünkbe, amik az egészségünket szolgálják. Ezzel nyilván nem azt akarom mondani, hogy alkalomadtán nem ehetünk meg egy szelet sütit, vagy a nyári forróságban nem nyalhatunk el egy gombóc fagyit, de csak úgy mind az élet egyéb területein a mértékletesség a kulcs.

Ha nagyon leegyszerűsítve szeretnénk megérteni az egészség és a mozgás közti relációt, akkor a mértékletességet, mint olyat érdemes gyakorolnunk.
 

Te menyit és mit mozogsz hetente?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (36 szavazat, átlag: 4,58 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments