“Elsírtam” magam, ahányszor nekiálltam enni este 6 után!

Az este hat után étkezés kardinális kérdés, rendre előkerül és fontos, hogy minden alkalommal, amikor felüti, a fejét megmagyarázzuk a dolgot.

Hiszen egész biztos, hogy neked is megvan róla a saját véleményed, sőt abban is biztos vagyok, ismersz legalább egy embert, aki elmondása szerint így fogyott le.

Éppen ezért egyáltalán nem könnyű igazságot tenni a kérdésben: a kulcs, a titok nyitja, hogy megértsd miként is működik az emberi szervezet, aha, ez meg van, akkor arra is rájössz, hogy a saját tested miként is használja fel a kalóriákat.

De akkor lássuk csak mi is az igazság az este hat utáni étkezés kapcsán.

A szervezeted működése

Először is azt fontos tudatosítanod, hogy azért eszel, mert szeretnéd a tested ellátni energiával. A szervezeted azonban nem tudja hány óra van, nem érzékeli azt sem, hogy elmúlt már este hat. Egyetlen egy dolog számít neki igazán: a lefekvési időd.

Azaz a Te saját napi rutinod, éppen ezért egyáltalán nem mindegy az étkezés szempontjából, hogy te este nyolckor vagy hajnali kettőkor fekszel le. Az este hat utáni étkezés pedig éppen ezen a ponton csúszik félre, ugyanis azt feltételezi, hogy mindenki ugyanakkor bújik ágyba, pedig ez koránt sincs így. Mire gondolok? Mutatom!

Minden az életmódod függvénye

A legfontosabb kérdés tehát az este hat utáni étkezés kapcsán, hogy te mikor is fekszel le aludni. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy egy-két órával vacsora után vagy még öt órával később is ébren vagy, mert alap esetben csak tizenegy magasságában kerülsz ágyba.

Éppen ezért nem lehet és nem is szabad általános érvényű időpontot megállapítani, már ami a vacsorát illeti, hiszen nem vagyunk egyformák, így mindenki bioritmusa is egészen másként működik. De akkor mi a lényeg?

Igyekezz lefekvés előtt egy-másfél órával már nem fogyasztani semmi nehéz ételt, ugyanis a szervezetnek nagyjából két órára van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a bevitt tápanyagokat. Ha közvetlenül lefekvés előtt eszel, akkor viszont jó eséllyel álmatlanul forgolódsz majd.

Mit szabad enni és mit nem?

Nos, igen: a hangsúly nem csak azon van, hogy mikor, hanem azon is, hogy mit és mennyit eszel. Ha folyamatosan rossz minőségű ételeket fogyasztasz, akkor a szervezeted nem fogja azt meghálálni neked. Ha azonban “jó” ételeket, minőségi összetevőket választasz, hidd el a szervezeted meg fogja köszönni a fáradozásaid.

Abban az esetben, ha napi 5 alkalommal eszel és nem hagyod ki a vacsorát sem, de úgy veszed észre, hogy hízol, akkor annak bizony az lehet az oka, hogy nehéz (és sok) ételeket veszel magadhoz ezzel pedig jóllakottságon túlra eszed magad.

Ennek következtében pedig egész éjszaka forgolódsz,  nem alszod magad ki rendesen, ami pedig nagyban befolyásolhatja a súlyodat. Ugyanis ilyenkor a szervezet jóval több stressz hormont termel, melynek hatására az raktározni kezdi a zsírt.

A valódi megoldás az, hogy bár ehetsz este hat után, már amennyiben ez összhangban van a lefekvésed időpontjával, de fontos, hogy csak könnyű ételeket vegyél magadhoz és amint jóllaktál állj meg az evéssel.

Hasznosnak találtad a tartalmat? Szeretnél még ehhez hasonló írásokat olvasni? Akkor tarts velem legközelebb is!

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (159 szavazat, átlag: 4,79 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments