Életmódot váltani nem könnyű, avagy így lépj túl a kezdeti nehézségeken!

Könyvek, tanulmányok, cikkek… számos helyen olvashattál már az egészséges életmódról és annak pozitív következményeiről, sőt, ha követed a leckéket, akkor már innen is tudhatsz egyet, s mást.

Éppen ezért abban is teljesen biztos vagyok, hogy elméletben már nagyon jól tudod, hogy minek hogyan is kellene működnie: sok zöldség, gyümölcs, napi ötszöri étkezés, sok-sok mozgás, még több folyadék, semmi cukor, semmi fehér liszt és a többi és a többi. De vajon gyakorlatban is megy a dolog?

Képzeld csak el: reggel ott állsz a pékségben és azon morfondírozol, hogy vajon mit is ehetnél. Munka után már úgy érzed semmi energiád nem maradt az edzésre, a zöldségesnél pedig már megint csak almát lehet kapni. Persze az internetet böngészve, a szakirodalmat olvasva minden olyan nagyon egyszerűnek tűnik, ám a gyakorlatban, a mindennapokba átültetve kiderül a turpisság és rájössz arra, hogy ez nehezebb dió, mint az első nekifutásra gondoltad.

De mi a bibi?

Az életmódváltás során a legnagyobb hiba – és ezt az olvasói tapasztalatok, levelek, kommentek mondatják velem – nem más, mint a tempó. Amikor elolvasol egy cikket vagy egy egészséges életmódról szóló könyv végére érsz, azonnal erősebbnek és persze motiváltnak érzed magad.

Ez persze nagyon szuper, erre szükséged is van, csak éppen ilyenkor mi emberek hajlamosak vagyunk átesni annak a bizonyos lónak a túloldalára és hirtelen sok mindent akarunk egyszerre. Ilyenkor már azonnal indulsz a sportrúdért, minden cukros termék a kukában végzi, szaladsz a piacra friss zöldségért…

Igen, de mi van akkor, ha másnap rossz idő lesz, vagy fáj a fejed, vagy a barátnőid elhívnak sütizni? Ilyenkor lankad a lelkesedés, Te pedig ott állsz majd csalódottan, elkönyvelve magadban, hogy az egészséges életmód nem is neked való. Pedig, hidd el, hogy az! Gyere, mai írásomban megmutatom neked, hogy hogyan vészelheted át a kezdeti buktatókat, anélkül, hogy fel adnák a küzdelmet úgy, hogy igazából még bele sem vágtál.

A kérdés, ami sokak fejében ott motoszkál, hogy hogyan is lehetne átültetni az egészséges szokásokat a hétköznapokba. Több olvasóm is azt kérdezte, hogy hogyan tudna változtatni, mire van szükség ahhoz, hogy valóban áttérhessen egy jobb és tartalmasabb életre.

Mindig csak egy dolgon változtass!

Ez az első és legfontosabb eleme az életmódváltásodnak, ugyanis, ha hirtelen túl sok mindenen szeretnél változtatni, akkor fentebb említett ló és a másik oldal klasszikus esete fog előállni. Ilyenkor ugyanis nagy eséllyel kudarcba fullad a próbálkozásod, neked pedig a béka feneke alá kerül az önbizalmad, pedig a cél nyilván az ellenkezője.

Egyszerre mindig csak egy dolgon változtass! Például határozd el, hogy innentől kezdve mindennap mozogsz egy kicsit, aztán fokozatosan növeld az időt. Aztán iktass be minden reggelre egy nagy pohár vizet, délelőttre egy almát… és így tovább.

Lépésről lépésre

Vagyis lépésről lépésre haladj. Amikor megszoktál egy egészséges szokást – ami nagyjából 21 nap alatt történik meg. Kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy a szervezetnek 21 napra van szüksége ahhoz, hogy bevéssen egy új szokást – akkor keress, egy újat majd illeszd be azt is a hétköznapjaidba. Hidd el, néhány hét és az egész teljesen természetes lesz.

Figyeld a tested!

Erről nagyon sokan megfeledkeznek, pedig az egyik legfontosabb része az életmódváltásnak, ugyanis minden ember szervezete más és más, éppen ezért nem tudhatod előre, hogy miként is reagál, majd a szervezed az egyes változásokra.

Ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozd a tested és figyelj a jelzésekre. Ha például te korábban nagyon keveset ittál, de most igyekszel emelni az adagot, akkor nem meglepő, ha tested jelez és rosszul érzed magad. Ilyenkor nyugodtan állj meg, vegyél vissza az adagból és csak szép fokozatosan emeld meg azt.

Ebből adódóan is nagyon jó, ha egyszerre maximum 1-2 szokás igyekszel beiktatni a mindennapjaidba, így ugyanis azonnal tudni fogod, hogy miből volt sok a szervezetednek, így azt is tudni fogod, hogy min érdemes változtatni.

Önkínzás: stop!

Szintén közismert hiba, hogy nekiállunk kínozni magunkat a diéta során. Ez rossz ötlet, mert végső soron hiányérzetet generál és gyanúsan győzedelmeskedni fog felettünk ez az érzés. Gondolok itt arra, hogy ha Te eddig minden áldott nap megettél egy tábla csokit vagy két szelet sütit, akkor semmi, de semmi értelme annak, ha ezt hirtelen teljesen kiiktatod.

Halad fokozatosan, egyél meg holnaptól csak fél táblával, ha ugyanis drasztikusan váltasz, a szervezeted sóvárogni fog, a sóvárgás pedig egy idő után teret nyer magának. Igyekezz folyamatosan egyre több egészséges elemet beilleszteni a napjaidba, és fokozatosan építsd le ezzel egyidejűleg a rossz szokásokat is.

Életmódváltás mentális oldala

Az életmódváltás egy olyan folyamat, amely számos kihívással jár, és gyakran nem könnyű megvalósítani. Az emberi psziché és mentális egészség rendkívül fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. Első lépésként az egyéni motiváció és célok meghatározása szükséges. Az emberek gyakran azért döntenek az életmódváltás mellett, mert szeretnék javítani egészségüket, növelni energiaszintjüket vagy egyszerűen fogyni és jobban érezni magukat a bőrükben. Azonban az elhatározástól a cselekvésig vezető út tele van mentális akadályokkal is.

Az életmódváltás során gyakran szembesülünk önmagunkkal és megszokott szokásainkkal. Az új szokások kialakítása, például az egészséges étrend betartása vagy a rendszeres testmozgás bevezetése, időbe telik, és az elején gyakran nehéz megtartani a lendületet. Az önfegyelem és az akaraterő kihívás elé állíthat minket, és az esetleges visszaesések frusztrálóak lehetnek. Emellett az életmódváltás társadalmi nyomást is generálhat, mivel gyakran érdeklődés és vélemények özönlenek az emberek felől, ami további stresszforrásként hat.

Az életmódváltás pszichológiai oldalról nézve arról szól, hogy megtanuljuk kezelni a változás okozta stresszt és az önmagunkkal folytatott belső párbeszédet. Fontos, hogy legyünk türelmesek magunkkal, elfogadjuk a hibákat, és tanuljunk belőlük. Az önismeret fejlesztése segít abban, hogy megértsük, miért vagyunk hajlandók bizonyos szokásokhoz ragaszkodni, és hogyan lehet ezeket a szokásokat átalakítani az egészségesebb életmód irányába. Az életmódváltás egy hosszú és kihívásokkal teli út, de a mentális erőnlét és a kitartás segítségével elérhetjük a kívánt változásokat az életünkben.

Szokások változtatása

Az életmódváltás egy olyan lenyűgöző utazás, amely során megváltoztathatjuk az életünk irányát és minőségét. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot sikeresen elindítsuk, először is szükséges az őszinte önreflexió és az elhatározás pillanata. Kérdezzük meg önmagunktól: Mi az, ami motivál bennünket? Milyen célokat szeretnénk elérni az életmódváltással? Az egyértelmű célok és motiváció nélkül könnyen elveszhetünk az útvesztőben.

Az életmódváltás megkezdésekor az is fontos, hogy megértsük azokat a szokásokat és rutinokat, amelyeket meg szeretnénk változtatni. Ismerjük fel azokat a kiváltó okokat és jutalmakat, amelyek meghatározzák a szokásainkat. Ezáltal könnyebben azonosíthatjuk azokat a területeket, amelyeken változtatni szeretnénk, és kidolgozhatjuk a megfelelő stratégiákat a változás eléréséhez.

Az életmódváltás folyamata során ne feledjük, hogy az apró lépések is számítanak. Az új szokások bevezetése és a régiek elhagyása időbe telik, és az eredmények nem mindig azonnal mutatkoznak meg. Legyünk türelmesek magunkkal, és adjunk magunknak időt a fejlődésre. Az életmódváltás egy folyamatos utazás, amely során fokozatosan formáljuk át az életünket az általunk kívánt irányba. Az elhatározás és az akaraterő azonban kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az út nehézségei ellenére is kitartók maradjunk és elérjük a kitűzött célokat. Az életmódváltás nem könnyű, de a belső motiváció és az önreflexió segítségével képesek vagyunk átalakítani életünk egészségesebb és boldogabb irányba.

Te mennyire vagy elszánt?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (31 szavazat, átlag: 4,84 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
10 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments