Gondoltad volna, hogy a csokoládé fogyasztásával is el lehet érni az áhított alakot?
Persze tudom, hogy ez most szinte hihetetlennek hangzik, de a helyzet az, hogy bizonyos kutatások alátámasztották, hogy a reggel, illetve a napközben fogyasztott csokoládé egy adott mennyiségben képes lehet előidézni a fogyást.
Arról pedig már nem is beszélve, hogy a csoki a tévhitekkel ellentétben egészséges. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen csokoládéról is van szó. Lássuk tehát a részleteket.
Most így első olvasásra egészen biztos azt mondod, nem ilyen nincs! Meg is értem a hitetlenkedésed, hiszen az esetek nagy részében tuti, hogy azzal találod magad szemben, hogy a csoki egészségtelen, káros, olyan ami a plusz kilóidért nagyban felelős. Nos, bizonyos körülmények között ez így is van, ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen csoki mellett is teszed el a voksodat.
Akkor most ez hogy is van?
A csoki túlsúlyban játszott szerepét már jó ideje vizsgálják, így egyáltalán nem furcsa, hogy az utóbbi időben napvilágot látott néhány kutatási elmélet, ami teljesen szembe megy az eddigi hitrendszerrel és egyenesen azt mondja, hogy a csoki bizony egészséges. Persze először azt fontos tisztázni, hogy mit értünk csokoládé alatt. Nos, nem azokat a túlcukrozott tejes, mogyorós, nugátos izéket, amikkel a boltok polcai roskadásig vannak tele. Nem! Csokoládé alatt azt a teljes értékű, 70 vagy akár 80 százalék kakaó tartalmú étket értjük, ami megfelelő mennyiségben bizony hozzájárulhat a diéta sikeréhez.
A kutatások ugyanis megfigyelték, hogy ezek a speciális csokoládék a diétába beépítve sikeresen csökkentették az alanyok súlyát, arról pedig már nem is beszélve, hogy ezen rendelkeznek egyfajta rákmegelőző hatással is. A csokoládé koffein tartalma nagyjából 10-30 mg, aminek köszönhetően grátisz még élénkebb is leszel, ennek hatására pedig beindul a zsírbontás is a szervezetedben.
Magas az antioxidáns tartalma
A legfrissebb kutatások szerint a csokinak magas az antioxidáns tartalma is, sőt magasabb, mint például a zöld teáé, sőt még a vörösborét is lekörözi. A magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek pedig bizonyítottak segítik az emésztés, illetve az anyagcsere folyamatokat, sőt az öregedést is lassítják. Arról pedig már nem is beszélve, hogy a csokoládé fogyasztás növeli a szervezetben a boldogsághormonok számát, éppen ezért hosszú, illetve rövidtávon is képes jó közérzetet biztosítani.
Te mennyire vagy a csoki “rabja”? Mikor szoktál csokit enni? Mennyi és milyen csokit eszel?
Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő
u.i.: Ezúton is köszönöm, hogy figyelmesen végigkísérted itt a Herbicum bevezetési kampányát!