Akkor most beszéljünk a mumusról! Szénhidrát fogyasztás a fogyás ideje alatt

A szénhidráttal kapcsolatosan szinte napi szinten kapom a kérdéseket: lehet, nem lehet, jó szénhidrát, rossz szénhidrát.

Már több ízben írtam, beszéltem róla, de úgy látom, hogy a szénhidrátok kapcsán még mindig rengeteg tévhit él a fejekben, éppen ezért célszerűnek látom időről időre a közönség elé tárni mind a gondolataimat, mind pedig az elmúlt években összegyűlt tapasztalataimat.

Mi is az a szénhidrát?

A szénhidrátról tudnod kell, hogy tested energiaellátásának fő forrása. A szervezetednek és persze az agyadnak is szüksége van energiára, amelyet főleg szénhidrátokból, zsírból és ha kell fehérjéből nyer.

A szénhidrát kvázi egy olyan anyag, ami szénből, hidrogénből és oxigénből tevődik össze, legnépszerűbb formái pedig a cukrok, a keményítők és a legösszettebb források pedig a rostok. Az emésztés során a szénhidrátok lebomlanak egyszerű cukrokká majd pedig bekerülnek a véráramba.

Amit fontos tudnod, hogy a szénhidrátok raktározása főleg az izmokban történik, kisebb mennyiségben pedig a májban. Amit nagyon lényeges megemlíteni, hogy a fruktózt, azaz a gyümölcscukrot a szervezet nem képes glikogénné alakítani, csakis a máj képes kb 40-50 grammot tárolni.

Éppen ezért ne fogyassz egyszerre sok gyümölcsöt, ugyanis a fruktóz nagyon könnyen zsírrá alakulhat. Ezért is hatalmas tévhit, hogy a fogyókúra ideje alatt sok gyümölcsöt kellene fogyasztani. Éppen ellenkezőleg!

Lássuk a szénhidrátok fajtáit!


Léteznek az ún. jó szénhidrátok, amelyek igenis nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, úgy mint vitaminok, ásványi anyagok, rostok. Ilyen jó szénhidrátok lehetnek például a rizs, a teljes kiőrlésű kenyerek, a zabpehely, a búza vagy éppen a zöldségek.

Ezeknek a termékeknek nagyon alacsony a glikémiás indexük, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy nem emelik gyorsan a magasba a vércukorszintet, vagyis hosszabb ideig érzékeltetnek jóllakottság érzetet.

Ezzel szemben az egyszerű szénhidrátok vagy más néven a rossz szénhidrátok, azok, amiket inkább érdemes elkerülnöd. Ide tartoznak a cukrok, a cukros üdítők, a péksütik, a lisztes és egyéb cukros készítmények.

Ezek igazából senki és semmilyen szervezet számára nem hasznosak, ugyanis nem tartalmaznak hasznos tápanyagot, ráadásul a glikémiás indexük is rendkívül magas, azaz hirtelen megemelik a vércukorszintet, ez pedig azt eredményezi, hogy fogyasztásukat követően nagyon gyorsan jó eséllyel újra éhes leszel. Ez pedig növeli a zsírrá alakulás kockázatát is.

Mi történik, ha megvonod a szervezetedtől a szénhidrátot?

Kezdjük a legfontosabbal: a szénhidrátot hatalmas felelőtlenség megvonni magadtól. Hogy miért? Máris mutatom: először is csökkenni fog az energiaszinted, folyamatosan fáradtnak fogod magad érezni végső esetben pedig véletlenszerűen falási rohamok törhetnek rád.

Ez pedig újabb és újabb kalóriabevitelre késztet. Persze tudom, én is látom, hogy a csodadiéták sorozatosan a szénhidrát megvonásán alapszanak, azonban az a helyzet, hogy a szénhidrátoknak igenis helyük van a fogyókúrás étrendben is.

Éppen ezért fontos, hogy a reggelid is tartalmazzon némi – lassú felszívódású – szénhidrátot, hiszen ez az, ami akár egész napra ellát energiával. Ez lehet akár zabpehely vagy zöldségek. Ha azonban hosszú időn keresztül drasztikus formában vonod meg magadtól a szénhidrátot az akár agresszivitáshoz, türelmetlenséghez és folytonos rossz közérzethez vezethet.

Szénhidrát bevitel a fogyásod alatt

Törekedj a nap folyamán lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztani, hiszen ez nem emeli majd meg a vércukorszinted és nagy valószínűséggel falási rohamok sem törnek majd rád, ezáltal pedig egész nap kiegyensúlyozott lesz az energiaszinted is.

Az arányokat tekintve azt tudom mondani, hogy mindenkinek a saját testén kell kitapasztalnia, hogy mennyi is a szükséges mennyiség, hiszen minden ember teljesen más és más, így az is előfordulhat, hogy míg nekem ez válik be, addig neked meg az. A lényeg, hogy törekedj az egészséges táplálkozásra illetve a sportos életmód kialakítására.

Tetszett az írás? Szeretnél még ehhez hasonló hasznos tartalmakat olvasni? Akkor tarts velem továbbra is!

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (242 szavazat, átlag: 4,71 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments