Ezért nincs kőbe vésve a végleges túlsúly!

Mit jelent az, ha kövérebb vagy az anyukádnál? Esetleg ha a lányod, vagy az unokád kövéred nálad?

A kövérségi hajlam sajnos örökölhető, egyre több családban okoz gondot az elhízás és az ennek nyomán kialakuló emésztési és mozgásszervi betegségek. Mégsem lehet mindent a családi génekre fogni, ennél azért jóval összetettebb a probléma. Sokan mondják azt, hogy képtelenek legfogyni, hiszen az anyjuk is kövér, sőt a nagyanyjuk is “telt asszony” volt, mégis milyen szép kort ért meg.

A genetikai hajlam ötletét ne hagyjuk figyelmen kívül: a történelem során a jóllakottság sokkal nagyobb érték volt, mint ma, sőt a kövérség csak az utóbbi 100 évben lett hátrány.

Igen, akik jobban tudtak enni és raktározni, azok jobb eséllyel éltek túl nehezebb időszakokat, talán még egyes betegségekkel szemben is védettebbek voltak. A “kövérség génje” így jobb eséllyel öröklődött, de erre nem lehet mindent ráfogni.

Nincs kőbe vésve az, hogy egyeseknek nincs kiút a kövérségből

Amerikai tudósok megállapították, hogy azoknál, akiknél bizonyítottan azonosítható volt a kövérségre hajlamosító gének jelenléte, pusztán a napi fél óra mozgás az elhízás kockázatát képes volt felére csökkenteni.

Én ezt örököltem…

Vannak olyan örökletes hormonális betegségek, például egyes pajzsmirigy, vagy emésztési rendellenességek, melyek hízással járnak. De ebben az esetben sem maga a kövérség, hanem a hajlamosító betegség lehet örökletes. Az esetek hátterének többségében szerencsére nem ez áll.

A családi szokásaink hízlalnak, nem a génjeink

Sok elhízott emberrel beszéltem és szinte mindenkinél az étkezés a családi szeretet, odafigyelés, vagy az ünneplés központi része volt. Ezt a szokást adjuk tovább a gyerekeinknek, akik majd azt az étkezési szokást követik, melyet otthon megszoktak. A gyerekek az otthoni életstílus követésével híznak el.

Mert régen megadták a módját…

Gondoljunk csak a születésnapi lakomákra, a városi disznótoros vacsorára, vagy a bárhol, bármelyik sarkon szinte fillérekért kapható látványpékségi falatokra, esti tévénasikra. Régen ennyi hús, ennyi édesség, ennyi féle étel a tehetősek asztalán sem volt minden nap.

Kapa, kasza, számítógép

A hagyományaink olyan korból származnak, amikor a munka, a mindennapi élet sokkal több mozgással járt, nem töltötték a munkaidejük nagy részét ülve. Eleve kevesebb ételféleségeket lehetett kapni. Otthon is több feladatot kellett elvégezni a háztartásban, mint ma. Kényelmesen élünk, azonban az étkezési értékrendünk bő 100 évvel le van maradva ettől. De térjünk vissza a mába:

Mit jelent az, ha kövérebb vagy az anyukádnál?

Ez sok esetben lehet eltérő életmód, de lehet az is, hogy még többet akarsz adni a családnak, mint amit otthon láttál. “Legalább nekik legyen, ha nekünk nem jutott… Megengedhetjük, hogy…Jobban fogom csinálni…” Ennek egy része lehet szorongás, bizonyítási vágy, vagy belső bizonytalanság, vagy ragaszkodás is. “ Bezzeg az én anyám rendesen zsírban sütötte…nem spórolta kis belőle…”

Az anya – vagy bármely olyan nőrokon, nagymama, nagynéni, aki a női viselkedés mintáját adta neked, egyben meg is határozta azt, hogyan kell összetartani a családot. Ebben pedig a főzésnek, annak hogy valaki “ki milyen konyhát visz”, nagyon nagy szerepe van. A konyha, a főzés, az etetés, a gondoskodás a szeretet kifejezése.
De a mai életstílusunk sok másban is eltérő:

Bármilyen meglepő, de a fogyókúrák és a sport abbahagyása erősen hizlal!

“Nem fogyózott anyám soha, azt se tudta, mi az…” Ma már tudatosabban élsz, mint az egy generációval előtted járók és nagyobb, intenzívebb diétákba is belefogsz. Erre a szervezeted fokozott raktározással válaszol és kialakul a jojó hatás. Többet hízol vissza, mint ami nagy keservesen lement és ez ördögi spirálba visz.

“Dehogy sportolt előttem senki a családban…” Egy erős, ám igencsak súlyos hölgy mesélte, hogy neki a sport volt az élete. Otthon nem kellett semmit se csinálni, mindent megoldottak, ő csak tanult, dolgozott és edzett. Amikor atlétikai karrierje a családalapítás miatt abbamaradt, a súlya pár év alatt két gyerek után majdnem 40 kilóval lett több. Ő lett a “háttért kitöltő ember” a családi képeken, szó szerint elbújt a gyerekek mögé. Belül még mindig sportolóként gondolt magára, az étkezéseknél is – a változást nem tudta elfogadni. Akkor tudott csak elkezdeni lefogyni, amikor ezt felismerte.

Tehát, ha kövérebb vagy, mint az előtted lévő generáció, annak sok oka lehet: kismértékben alkati, nagyobb mértékben családi hagyományok – és mint láttuk, akár olyan szokásaid, életmódod is lehet, melyeket anyádék generációja még nem ismert. Ebben a témában az is kiemelten fontos, hogy: „Te mit hagysz örökségül magadból hátra!?” Milyen táplálkozási és mozgás kultúrában nőnek fel gyermekeid? Milyen példát, mintát látnak és mit is kezdenek vele?

Kellő információ nélkül egyedül nehéz kilépni ebből a családi ok- okozat csapdából. A hízásra eleve hajlamosabbaknak meg még inkább az. Ha az étkezés központi téma lesz, ha a fogyókúrák, a kalóriaszámolgatások teszik ki a nap nagy részét, az senkinek nem jó, nem eredményes.

Ha le akarsz fogyni, akkor az első lépést az elhatározást egyedül kell megtenned, de a többiben segítünk!

Kapaszkodj, hamarosan kapunyitás!

Élesedik a helyzet, hisz holnap azaz 2021. január 27.-én szerdán e-mailen foglak értesíteni és elindul! Ha gyors leszel kedvezményesen le tudod foglalni a helyedet ide:

I. Évindító “Új Testet egy Életre!” Online Tréning olyan Fogyókúrázóknak akik valami mást szeretnének már csinálni! – mert már nagyon unják a “banánt”.

Ébredés! Vágyak, álmok, szükségletek – plusz kilók, lelkiismeretfurdalás és állandó fogyókúrák helyett így lesz: Hosszú,minőségi, egészséges és Karcsúbb Életed 2021 -ben!

Dátum: 2021. január 30. -án 14:00 – 17:00
Helyszín: Online, a saját otthonodból kényelmesen

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (12 szavazat, átlag: 5,00 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.