5 piszkos kis belső játszma, melyek akadályozzák a fogyásod. Neked melyik ismerős?

A hatékony fogyásról sok étrendi tippet találsz, hiszen a szuper biztos fogyókúráknak komoly szakirodalma van a diétáktól a zsírégető gyakorlatokig.

Lehet, hogy ezek követésével valahol valakik sikeresen tudtak fogyni, meggyőzőek az előtte-utána képek is. Egy a közös bennük: ők a mások, nekik könnyű, de neked viszont speciális a helyzeted.

Ha ennyire egyszerű lenne az, hogy ne egyél és mozogj többet, akkor mindenki képes lenne rá. A ruhaboltok is csak M-es és S-es, sőt XS ruhákat tudnának csak forgalmazni, a többit a kutya se vinné.

Most mosolyogsz, és igazad van, ez nagyon nem így megy. Tudod, hogy mit kellene, tudod, hogyan, de valamiért valami mindig közbejön. Én ezeket a folyamatokat csak piszkos kis belső játszmáknak nevezem. Most bemutatom neked a leggyakoribbakat ezek közül:

Mindben az a közös, hogy nem tudatosan, hanem “csak úgy megtörténik” alapon működnek. Abban is hasonlók, hogy nem csak a fogyást akadályozzák, hanem életformává dermedve sokszor a mindennapi céljaid teljesülését, sőt a jóllétedet és a nyugalmadat is veszélyeztetik.
 

1.) Halogatás

Tudjuk mit kell tenni, szeretnénk is, de nem megy. Ez feszít, nyomaszt: le kellene fogyni, “szörnyen nézek ki, az egészségem is veszélyben”. Érik az elhatározás, belekezdeni viszont nem megy, mert mindig közbejön valami. Ez lehet külső ok is, de a legtöbbször mi magunknak állítjuk fel a képzeletbeli küszöböt, melyet nem léphetünk át.

A halogatás az, amikor majd a “jövő héttől nekilátok”… “ha majd találok egy új munkát”…”… majd az esküvő előtt”… ha majd iskolába megy a gyerek”…”ha majd elköltözik a gyerek otthonról”…”ha befejeztük az építkezést” – lesz időm magamra is.

A halogatás nemcsak a mindennapokra lehet hatással, hanem a lelkiéletünkre is. Átélhetünk miatta bűntudatot, stresszt, önvádat, frusztrációt, tehetetlenséget, hosszú távon akár depressziós tünetek is jelentkezhetnek. A halogatás egyfajta belső játszma, melynek során a fontossági sorrendet rendezzük át folyton, így úgy érezzük, a dolgok, események dróton rángatnak és ez egyfajta önvédelemmé válik.
 

2.) Engedékenység

Ne legyek már annyira szigorú magammal, hiszen megérdemlem, hogy egy kicsit jól érezzem magam. A jó érzés pedig a csoki, a süti, az evés, nasi, vagy éppen a mozgás elszabotálása. Jellegzetes kifejezései: “Megérdemlem, ma hogy”…”nekem is jár egy kis”… “pont nem ettől hízok el” …

Itt egyfajta belső felmentést adsz magadnak, amiből nem lenne semmi baj, ha egyszeri eset lenne. De nem az, és ha rendszerré válik, akkor egyfajta belső dacosság, vagy épp energiát vesztő lemondás is társul hozzá.
 

3.) A mártír

A mártírfogyózó olyasvalamit tesz meg, amivel a bűntudatát igyekszik áthárítani. Nem méltányolja senki az önkéntes áldozatvállalását, úgyhogy ezzel egyben fel is menti magát. Jellegzetes mondatok: ”nem elég hogy a lelkem kiteszem másokért, nekem még ennyi se..” a családnak kell főzni, nem tehetem meg velük, hogy én nem eszem”…”megsértődne az anyósom, lányom, férjem”…A “jaj, szegény én”, típusú önsajnálat nem vezet fogyáshoz.
 

4.) Kifogás-gyűjtögető

A fogyókúrás módszerek, újságok, egészségblogok megszállott olvasója, mindent tud, sőt mindent jobban tud az átlagosnál. Erre büszke is. Biztos te is találkoztál már hasonlóval, akinek bármit mondasz az így kezdi: “ ez azért is egy ostobaság, mert…” régebben úgy volt, de ma már megmondták, hogy…” az x ételtől betegséget lehet kapni” …”de nem szabad, mert egészségtelen…” azonnal hagyd abba az y diétát, x mozgástípust, ha nem akarsz”… “úgysem fog működni, mert”… Az viszont sosem derül ki, hogy neki működött-e valaha valami is.
 

5.) Az űzött vad

Neki egyszerűen nincs ideje fogyókúrákkal bíbelődni. Semmire nem mond nemet, ha felkérik a munkahelyén, vagy ha egy idillinek látszó, tökéletes családi életet kell produkálnia. Szavajárása: “megoldom”…”hagyjad csak, majd én”…”persze, nem gond”…”ezt rendesen így kell”… Egy soha el nem érhető fantáziaképet kerget, amely mögött ő magának, az ő jóllétének, énidejének már nem juthat hely. Mindent másokért, másoknak tesz, mindig lemaradásban van és emögött egy szorongó, megfelelni akaró és sajnos sokszor a stressztől elhízott nő áll a háttérben.
 

Ezek többnyire nem tudatos kapcsolatok a világgal

Az emberi játszmák a pszichológiában régóta ismertek, Eric Berne volt az első, aki megfogalmazta. A fent írt esetekkel én is találkozom nap, mint nap. Ha bármelyik ismerős számodra és úgy érzed, hogy valami belső feszültség az, ami visszahúz a mindennapokban, akkor a fogyásodhoz szükséges változás nem érett még meg.
 

HOMING – belső felkészülés egy jobb testre

A fogyáshoz segítő szerek mellett abban szeretnék segíteni, hogy meg tudd tenni magadért azt amit kell, megengedhess magadnak egy vékonyabb, és egészségesebb megjelenést. Jövőhét szerdán elindul az jelentkezési lehetőség a 2021.01.30.-án 14 órakor kezdődő:

I. Évindító “Új Testet egy Életre!” Online Tréning olyan Fogyókúrázóknak akik valami mást szeretnének már csinálni! – mert már nagyon unják a “banánt”.

További részletekért figyeld szerdán az e-mail fiókodat! Addig is …
 

Te melyik belső játszmát játszod?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (32 szavazat, átlag: 4,81 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.