A jó párkapcsolat tényleg hizlal? És ha egyedül vagy mi a helyzet?

A párkapcsolat és hízás közti párhuzam gyakran előkerül, ugyanis kutatások is bizonyítják, hogy egy átlagos kapcsolat első hét évében a felek nagyjából 8-12 kilót szednek fel!

A mérleg nyelve pedig a legtöbb esetben a harmadik év átlépését követően szalad meg. Amikor egy nő hízni kezd, akkor az esetek felében a férfire is egyre gyorsabban kezdenek el felszaladni a kilók és fordítva is igaz ez a megfigyelésem alapján.

A kutatást egyébként az Észak-Karolinai Egyetem tudósai végezték, akik 8000 embert vontak be a vizsgálatba: a felmérés hatására arra a következtetésre jutottak, hogy egy nő átlagosan 11 kilót hízik a kapcsolat-házasság első 5-6 évében.

A tanulmány persze a férfiakra is kitért, akiknél hasonló eredmények születtek: a boldog párkapcsolatban élő férfiak esetén kétszer nagyobb az esély rá, hogy legalább 11 kilót híznak ugyanezen időintervallumban. A tudósok tehát egyértelműen arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy igenis létezik párhuzam a boldog kapcsolat és az elhízás között.

A vizsgálati alanyok súlygyarapodásán kívül pedig például azt is megfigyelték, hogy jelentősen csökken az alkoholfogyasztás és a dohányzás is, ami azt mutatja, hogy a boldog párok hajlamosak együtt egészségesebb életmódot is folytatni.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatásai mellett az amerikai Egészségügyi Intézet is végzett kutatásokat a témában, ők egész pontosan azt vizsgálták, hogy a súlygyarapodás pozitív vagy negatív párkapcsolati hatások eredménye-e.

A szakemberek már négy éve párkapcsolatban élő emberek mentális és érzelmi állapotát vették górcső alá és kiderült, hogy a boldog házasok esetén sokkal nagyobb az elhízás valószínűsége, mint abban az esetben, ha a felek elégedetlenek egymással.

A szakemberek szerint tehát a boldog párok közös elhízása mögött az áll, hogy a pároknak nincs szükségük a másik fél figyelmének felkeltésére, ahhoz, hogy boldognak érezzék magukat.
 

Az elhízás ragadós?

A tanulmányok egyébként azt is vizsgálták, hogy az elhízás ragadós lehet-e. Ezt kutatva rájöttek, hogy ha az egyik fél súlya nő, akkor az a partnerre is hatással van, ilyen esetben nagyjából 40 százalékkal nagyobb rá az esély, hogy partner is hízásnak indul.

Ez annak is köszönhető, hogy a boldog, egymással sok időt töltő párok elkezdenek alkalmazkodni egymáshoz, ezt pedig azt jelenti, hogy az étkezési szokásaik is összecsiszolódnak.
 

Saját meglátásom!

Persze ezek a kutatási eredmények nem minősülnek szentírásnak és nem húzhatók rá egytől egyik minden boldog párkapcsolatra, az azonban bizonyos, hogy a jelenség létezik és igenis van összefüggés a hízás és a tartós párkapcsolat között.

Nyilván kivételek is vannak, ráadásul a boldog párkapcsolat ellenére is érdemes az egészséget előtérbe helyezni. Ráadásul megfigyeltem, hogy a

– rossz párkapcsolat és a
– egyedüllét során

megjelenő “bánat” evés mely az egyetlen “örömforrást” jelentheti az ember számára, ugyan úgy lehet kiváltó oka a túlsúlynak mely során úgynevezett védelmi zónát “növesztenek” az emberek maguk köré.

Ha tehát tapasztalod, hogy a hízás mértéke – bármi okból is – már egészségtelen, akkor mindenképpen fontos, hogy akár egyedül, de akár közösen belevágjatok egy Karcsúbb Élet Programba melyről holnap részletében beszélek és nyári akciónk keretében igen kedvező áron juthatsz hozzá! Mindezt nyilvánvalóan annak érdekében, hogy egy egészséges életet tudjál (tudjatok) élni.
 

Te tisztában vagy azzal, hogy mi a túlsúlyod kiváltó oka?

Üdvözlettel,

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (19 szavazat, átlag: 4,84 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments