3 tipp hogyan hagyhatod abba az késő esti evést

Az éjszakai evés gyakoribb probléma, mint gondolnád. Nemrég kaptam egy üzenetet:

“Kedves Zoli! Nagyon jól megvagyok egész nap, de éjjel elkezdek hülyéskedni, kimegyek a konyhába és csak elkezdek enni, bármit befalok, ami van.”

Ebben a cikkben három kulcsfontosságú tippet mondok el, hogy segítsek leállítani az éjszakai evést.

Ismerkedj meg az éjszakai evésre kényszerítő okaira. Kezdd el megtörni ezt a nagyon gyakori szokást, hogy le tudj fogyni és átléphess egy egészségesebb, boldogabb életbe.

Nagyon sok frusztráció és bűntudat van az éjszakai evésben: éjjel mintha az akarat, az elszántság elillanna. Ez a súlyproblémákon túl általános egészségügyi és emésztési gondokhoz is vezethet.

Az éjszakai evés okát nem könnyű felismerni. Sokan a stresszt okolják, mely éjjel tör rá az emberre és ennek levezetésképp eszik valamit az ember.

Mások a hormonális egyensúlyhiányra vezetik vissza, én általános vélekedésként a puszta akaratgyengeséget és falánkságot véltem felismerni némely esetben.

» Este túleszed magad, főleg vacsora után nem bírsz leállni a kajával?
» Éjszaka felébredsz és bekapsz valamit, általában egy kiadós pisilés után?
» Rosszul alszol, gyakran érzel szomorúságot, stresszt, szorongást és ezek az érzések éjszaka elviselhetetlenné fokozódnak?

3 tanács, hogy könnyebben tudd abbahagyni az éjjeli evést

Segítetek megszüntetni az éjszakai nassolást, lefogyni és olyan életet élni, amely nemcsak egészségesebb, hanem boldogabb is.

1.) Ne éheztesd magad napközben

A cikkem kezdetén az üzenet arról szólt, hogy a „főhős” (aki akár lehet Te is) egész nap “nagyon jól megvan”. Sajnos sok ember számára ez azt jelenti, hogy napközben büszkén tartották a fogyókúrát, a diétát, sőt akár ki is hagytak étkezéseket.

Sokan így próbálják „megtakarítani” a kalóriákat. De ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz. Ha megvonod magadtól az ételt, akkor kínzó éhségérzeted támad, különösen a nap végére, amikor egyébként is fáradtam az ember és az akaratereje is lanyhultabb. Ne hagyj ki egyetlenegy étkezést sem. Max akkor ha szándékosan méregtelenitesz!

2.) Változtass azon a szokásodon, hogy a képernyőt nézve enni kell

Nagyon sokan szoktak enni tévénézés közben, vagy éjszaka számítógépeznek, mobiloznak, játszanak. Ha nem tudod elképzelni a képernyőidőt nassolás nélkül, próbáld meg csökkenteni a képernyőn végzett tevékenységet, vagy este 8 óra után mondjuk olvasni, beszélgetni, vagy akár (hála, vagy stressz levezetési) naplót írni.

A számítógép, a mobilhasználat (igen a Facebookozás, Instázás is!) belső feszültséget generál, melyet hiba nassolásssal oldani. Ráadásul az éjszakai alvás során dolgozod fel a tv sorozatból jött ingert így nem jut ideje az idegrendszerednek feldolgozni a napközbeni valós élményeidet, érzéseidet mely kihatással van nem csak a nyugodt alvásodra, de az éjszakai anyagcserédre is.

Fordítsd a figyelmedet a késő esti nassolás során a „könnyedebb” gyümölcsökre, zöldségekre és kalóriamentes italokra gyógyteákra, kásákra, bögrés sütire, melyeket gondosan kiadagolva eszel. Ne vidd be a teljes dobozt, az egész zacskót, mert “eszed, amíg látod”. A konyhából, étkezőből pedig sürgősen vidd ki a tévét, vacsora alatt ne mobilozz, mert ha a képernyőre figyelsz, sokkal gátlástalanabbul eszel. Ráadásul észre se veszed a mennyiséget, mert a figyelmedet elvonják a külső hatások.

3.) Kérdezd meg magadtól: ” Miért is eszem most?”

Nem vagy éhes, de kimész a konyhába kicsit körbeszimatolni és finomságokat keresgélni. Sokak számára az éjszakai evés egyszerűen egy dacos, mélyen meggyökeresedett szokás, amelyet lappangó, de éjjel előretörő érzelmek táplálnak, mint például a napi frusztráció, a magány, a szorongás vagy az unalom. Ekkor hasznos a belső kérdés:

» Mire vagyok igazán éhes?
» Mire van szükségem?
» Kenyér, csoki helyett találd meg, mit keresel valójában az életedben!

Ha nagy szükség van arra, hogy este megjutalmazd magad, főleg egy zűrös nap után, akkor jutalmazd meg magad, de ne kajával. Készíts listát az összes tevékenységről, amelyet szeretsz. Egy kedves zeneszám meghallgatása, illatos, meleg fürdés, kéz és lábmasszázs, egy régi, kedves ismerőssel felvenni újra a kapcsolatot, vagy akárcsak egy kis séta majd egy kellemes nyugtató éhséget csökkentő italra!

Végül mondok még valamit: ha fenti módon zajlik az estéd, minden bizonnyal kellemesebb lesz reggel felébredni az önutálattól és bűntudattól mentesen, amely gyakran kíséri az esti, éjszakai kajálást.

Te melyiket fogod alkalmazni?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (31 szavazat, átlag: 4,68 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments