5 jó tipp, hogy szeress mozogni és ne teher legyen

Sokan, különösen a nők körében utálják a sportot. Abszolút és visszavonhatatlanul tartózkodnának a fizikai aktivitástól. Ennek gyökere alapvetően az iskolai élmények hatására alakult ki. Mert az osztály egy része: az erősek, gyorsak, ügyesek szerették, de legalább annyi lány számára volt rémálom.

Ne hagyd, hogy az iskolai tornaórák, vagy a régebbi sportfoglalkozásnak (számodra kínzásnak) nevezett élmények egy életre szóló traumát jelentsenek.

Ha te is közéjük tartozol, akkor megérted, miért választottam mostani cikkemhez Adrienn levelét.

“Mindig iszonyatos koordinációm volt.  Nem tudok végigmenni a gerendán, nem tudok elkapni egy labdát, hogy megmentsem az életemet a kidobósban, melyet játéknak neveztek, de nekem nem volt az.  Csúfoltak, mert féltem. Féltem a kötéltől, a szekrényugrástól, a kötelező futástól az iskola körül izzadva abban a nevetséges dresszben. Sosem voltam vékony alkat és érettségi után határtalan megkönnyebbülés volt: nem lesz több tesióra.

… Úszni viszont jó. Harminc felett megértem a testmozgás fontosságát, azt is, hogy ha fogyni akarok, akkor a megfelelő táplálkozás mellett mozogni is kell. De mit tegyek, ha nem szeretem?”

A rendszeres testmozgás az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz az egészségedért, hiszen a testünk izmait használni kell, javul a légzés, és a csontok állapota is így őrizhető meg. Tudom, millió cikk van az interneten arról, hogyan kell elkezdeni az edzést. A többségük túl általános, és leginkább olyan emberek írták, akik valószínűleg már élvezik a sportot.

Most én – egy más szemszögből – azt az öt tippet osztom meg veled, amelyek valamelyike segíthet abban, hogy itt és most el tudd kezdeni. Mert mindenki másképp látja, másképp éli meg.

1.) Keress olyan gyakorlatot, amelyet egyedül is tudsz végezni

Nagy ok, amiért utáltad a testnevelést, az volt, hogy bármit is tettél, akár jót, akár rosszat, az nyilvános volt. Ha egy matek dolgozaton „megbuktál”, azt kiosztották, de senki sem látta. Ha viszont a tornateremben ügyetlenebb vagy a többinél az nyilvános. A mit szólnak mások, a vélt vagy valós szégyenkezés ma is visszatarthat.

Tehát, ha utálod a testmozgást, azt javaslom, válassz egy olyan tevékenységet, amelyet egyedül is végezhetsz. Ez lehet otthoni torna, de ide sorolom az úszást is, hiszen a víz alatt nem látják, hogy nem pont tökéletes a lábtempód.

2.) Szórakoztasd magad edzés közben

Szeretek zenére futni, vagy edzés közben motiváló, tempós zenét hallgatni.

A zene elvonja a figyelmet a kimerüléstől, fájdalomtól, a rossz gondolatoktól – felveszed a ritmust. Ahelyett, hogy rettegnél az edzéstől, alig várod a fél órás intenzív zenehallgatást.

Állíts össze saját listát, vagy mondjuk egy internetes zenemegosztón válassz másoktól kész “workout” zene playlisteket.

Sőt a hangos könyvek is működnek. Vannak, akik szobakerékpáron, vagy futópadon olyan könyveket hallgatnak meg, melyeket talán elolvasni nem lenne idejük, vagy türelmük.

3.) Célzott intenzív séta

A tempós gyaloglás kifejezetten előnyös, kardió edzés. Ahhoz, hogy egészséges legyél, nem kell szorgalmas sportolónak lenned, elég egy kényelmes cipő. Ám a gyaloglás unalmassá válhat. A zene és a hangos könyvek ugyanígy segítenek, de hasznosnak tartom a céllal történő sétát is.

Például nem a sarki drogériában veszed meg a vitaminodat, hanem szándékosan egy jóval távolabbiban. Van okod odáig elmenni, egy kis dolgot zsebre vágsz,(nem kell cipekedni) majd muszáj lesz hazafelé is ugyanannyit mozogni. A Google-maps-en tervezd meg az útvonalat és nézd meg, hány kilométert kell menned.

4.) Keress szokatlan, új mozgásformákat, amelyeket kipróbálhatsz

Sokan (mint Adrienn is) gyűlöli azokat a szervezett sportokat, amelyeket a többiek előtt, teremben kell csinálni. Csakhogy sport nem csak az, amit megtanítanak neked a testnevelésben.

Vannak nagyon szórakoztató mozgási lehetőségek, amelyeket a legtöbb ember nem nevezne konkrétan „sportnak”, például: túrázás, tai-chi, jóga, bowling, görkorcsolya, rollerezés… találd ki, próbálj ki többet.

5.) Találd meg a szépséget

Sokakat a természet motivál. Szeretni a fákat, hegyeket, tavakat és madarakat. Lehet ez akár egy családi program, társasági esemény, ahol a gyerekek, vagy a jobb kondícióban lévők öröme átszállhat rád is. Lehet túrázás, kerékpározás, nordic walking – bármi, de az a szabad ég alatt csináljátok. Ha pedig egy hosszú, felfelé vezető séta szükséges ahhoz, hogy élvezzétek a látványt a kilátóból, akkor az ugye már nem is nevezhető sportnak.

Nézd, elfogadtam, hogy van, aki soha nem fogja megszeretni a sportot. Egyszerűen nem fizikai ember. Nem tapasztal különösebb örömet a mozgástól, vagy szégyelli magát az ügyetlenségéért, másoknál régi rossz emlékek, beidegződések jönnek elő. Ennek ellenére fenntartom azt, hogy a testmozgás fontos. Mindenkinek van valamiféle motivációja, amivel a jelenben tud valamit kezdeni, ami miatt meg akar változni. Abban a pillanatban a cél lesz a fontos, nem pedig az odavezető út részletei.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Te mit gondolsz?

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (61 szavazat, átlag: 4,59 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments