Recept: Egy karácsonyi varázslat – Egészséges Ünnepi Ízek és a Családi Együttlét Ajándéka

Ahogy közeledik a karácsony, úgy tölt el bennünket a meghittség, a szeretet érzése és az elkerülhetetlen vágy, hogy valami finomat csempésszünk az ünnepi asztalra. Idén szeretnék veletek megosztani egy különleges menüt, ami nem csak az ízlelőbimbóitokat kényezteti, de a karácsonyi fogadalmainknak – egészséges életmódra való törekvés, talán némi fogyás – is megfelel.

 A történet, ami inspirálta az ünnepi menüt

Az idei menü ötletét egy különös karácsonyi esemény adta. Tavaly, amikor a keresztapukám, akitől az élet apró fortélyait tanultam (beleértve a tökéletes karácsonyi halászlét is), a szokásosnál kissé többet kísérletezett a receptekkel. “Karácsonykor az ételeknek nem csak finomnak, de egészségesnek is kell lenniük!” – hirdette büszkén, miközben egy titokzatos receptet dugott a zsebembe. Kezedben furán néztem a papírra vetett sorokat, azonban az egész család meglepődött, milyen ízletes is lehet egy egészséges karácsonyi menü.

Karácsonyi csillagfény menüje

Előétel: Almás-céklás hideg krémleves

Ez egy frissítő, könnyű leves, amely tökéletesen illeszkedik a téli hangulathoz. A cékla és az alma együtt különleges ízvilágot hoz létre.

Főétel: Diós csirkemell rukkolás narancssalátával

A diós csirkemell egészséges, fehérjedús választás, míg a rukkolás narancssaláta frissességet és vitamint ad az ételhez.

Desszert: Mézeskalács ízű alacsony szénhidráttartalmú sütemény

Egy klasszikus karácsonyi íz, mézeskalács, de egy könnyebb, alacsony szénhidráttartalmú változatban, hogy beleférjen a fogyókúrába is.

Most pedig részletesen is bemutatom a recepteket:

Almás-céklás hideg krémleves

Hozzávalók 4-6 adaghoz: 3 közepes méretű cékla, 2 alma, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 liter zöldségleves alaplé, fél citrom leve, só, bors, kevés olívaolaj.

Elkészítés: Párold meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon, majd add hozzá a megtisztított és kockára vágott céklát és almát. Öntsd fel zöldségleves alaplével, főzd puhára. Ha kész, turmixold simára, és ízesítsd citromlével, sóval, borssal. Hűtsd le jól.

Tápértéke adagonként

– Kalória: Körülbelül 150-200 kcal

– Szénhidrát: 25-35 g

– Fehérje: 3-5 g

– Zsír: 5-7 g

Diós csirkemell rukkolás narancssalátával

Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db csirkemell filé, 100 g dió, só, bors, olívaolaj; a salátához: friss rukkola, 2 narancs, olívaolaj, balzsamecet, só, bors.

Elkészítés: A csirkemelleket sózd, borsozd, forgasd meg összetört dióban, majd süsd meg kevés olajon. A salátához keverd össze a rukkolát, a narancsot (héj nélkül, szeletekre vágva), olívaolajat, balzsamecetet, sót és borsot.

Tápértéke adagonként

– Kalória: Körülbelül 400-450 kcal

– Szénhidrát: 15-20 g

– Fehérje: 35-40 g

– Zsír: 20-25 g

Mézeskalács ízű alacsony szénhidráttartalmú sütemény

Hozzávalók 8-10 szelethez: 200 g mandulaliszt, 100 g eritrit, 1 tk. sütőpor, 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 3 tojás, 50 g olvasztott vaj.

Elkészítés: Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. Keverd simára, öntsd sütőpapírral bélelt formába, és süsd 180°C-on kb. 25 percig.

Tápértéke adagonként

– Kalória: Körülbelül 150-200 kcal

– Szénhidrát: 5-10 g (attól függően, hogy milyen édesítőszert használsz)

– Fehérje: 6-8 g

– Zsír: 12-15 g

Jó étvágyat! 

Köszönet és Ünnepi gondolatok

Ahogy az év véget ér, szeretném megköszönni neked, kedves olvasóm, hogy velem, velünk tartottál. Minden recept, minden történet, minden tanács, amit megosztottam, egy kis része volt az életemnek. 

Ebben az ünnepi időszakban, amikor a csillogó fények és a finom ízek elvarázsolnak, ne felejtsük el, hogy a legnagyobb ajándék a szeretet és a családi együttlét. Élvezzük ezeket a pillanatokat, és tegyük meg mindent, hogy az év többi napján is gyakran összegyűljünk szeretteink körében.

Áldott, békés és egészséges karácsonyi ünnepeket kívánok!

 Bónusz: Motivációs gondolat az új évre

Karácsonykor mindig eszünkbe jutnak a fogadalmak. Legyen az új év a változás, az újrakezdés és a szeretet ideje. Emlékezzünk, hogy az egészséges életmód nem csak a testünket, de a lelkünket is táplálja. Fogadjuk meg, hogy az elkövetkezendő évben több időt szánunk magunkra és szeretteinkre.

Boldog Karácsonyt és Szeretetteljes Új Évet Kívánok!

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (38 szavazat, átlag: 4,87 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
6 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments